Een vakantie naar Malta? Dat betekent zon, zee strand, heerlijk eten, drinken en misschien ook wel uitgaan. Maar wist je dat Malta één brok historie is? Met maar liefst 7000 lentes op de teller is Malta jong van hart, maar oud van geest. Vele culturen hebben op Malta gewoond: van de Feniciërs, via Romeinen, Arabieren, tot en met de Britten. Deze archipel is dan ook rijkelijk bedeeld met bijzondere bezienswaardigheden. Van UNESCO erkende tempels, het lokale bier en druivenrassen, tot en met de kathedraal met werk van Caravaggio. Binnenkort een tripje naar Malta plannen? Lees dan hier al mijn tips!

uitzicht wijngaard Mdina

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

Een handig kaartje ▼

Waar ligt Malta

Deze eilandengroep bestaat uit Malta, Gozo en Comino. Malta telt 445.426 inwoners, waarvan 92 procent op hoofdeiland Malta woont. Overigens is Malta één van de dichts bevolkte landen ter wereld. Deze archipel in de Middellandse zee tussen Italië en Libië met Sicilië als nabije buurman. Voor wie denkt dat Malta een Italiaans of Spaans eiland is heeft het mis. Tot 1964 was Malta een Britse kolonie, na deze onafhankelijkheid werd het land een republiek. Moedertaal Maltees is evenals Engels de voertaal. Veel locals spreken daarbij ook Italiaans, want meer dan de helft van de woorden zijn ontleend uit deze prachtige taal.

Daarnaast vaar je ook in minder dan 2 uur met de gloednieuwe catamaran naar Sicilië! Helemaal leuk om een dagje Sicilië mee te pakken tijdens je vakantie op Malta.

kaart Malta

De mooiste bezienswaardigheden

Megalomane bouwwerken

Vanaf 5200 v.Chr. namen de eerste bewoners: migranten uit Sicilië hun intrek op Malta. Uit archeologische vondsten blijkt dat deze aanvankelijk in grotten en hutten hebben geleefd. Langzaam maar zeker ontwikkelde zich een complete beschaving. Rond de kopertijd komt deze tot bloei. Nog voor de bouw van de Egyptische piramides, of de Stonehenge in Engeland startte de bewoners (rond 3600 v.Chr.) met de bouw van immense tempels van kalksteen: megalieten genaamd.

Met een gewicht van soms wel 20 ton en een hoogte van wel 9 meter klopt deze naam als een bus. Mega betekent namelijk groot in het Grieks, lithos is steen. Het is niet duidelijk hoe deze prehistorische tempels precies zijn gebouwd, wel staat vast dat dit lastige construct tot dan toe niet elders is gerealiseerd. Al met al een mega prestatie. Alle megalithische tempels op Malta en Gozo staan op de werelderfgoed lijst van UNESCO, evenals hoofdstad Valletta. Meerdere van deze tempels staan dicht bij elkaar en zijn dus makkelijk als één geheel te bezoeken. De tempels van Ħaġar Qim, Ta’ Haġrat en Tarxien zijn niet te missen hoogtepunten tijdens je vakantie Malta.

Na het megalithische tijdperk namen de Feniciërs (inwoners uit Libanon) hun intrek op het eiland. Doordat zij hun eigen specerijen meenamen is de Libanese invloed in de keuken nog steeds merkbaar. Ook de Arabische invloed is smakelijk vertegenwoordigd in de vorm van de vele citrusvruchten met een oorsprong uit Afrikaanse landen. 

Għar Dalam grot

Għar Dalam, ofwel de Grot van de Duisternis, is 144 meter diepe grot (waarvan alleen de eerste 50 meter toegankelijk zijn voor bezoekers) is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het eiland. De grot is vooral bekend om de overvloed aan fossielen die er zijn gevonden, zoals dwergolifanten, nijlpaarden, herten en verschillende soorten knaagdieren. In het bijbehorende museum krijg je meer informatie over de vondsten en de geologische geschiedenis van Malta.

Għar Dalam grot Malta
Għar Dalam grot Malta
Għar Dalam grot Malta

De haven van Marsaxlokk

Het traditionele vissersdorpje Marsaxlokk aan de zuidoostkust van Malta is zeker geen hidden gem, maar wel een must om in ieder geval even langs te gaan. De haven ligt vol met kleurrijke vissersbootjes, de zogenaamde Luzzu’s. Op de boeg van een Luzzu tref je ook vaak een paar ogen aan (Eye of Osiris). Deze ogen zijn overgenomen uit een Fenicische traditie en beschermen de vissers tegen kwade geesten op zee. Op de kade vind je toeristische kraampjes met souvenirs en verkopers van boottochtjes.

De haven van Marsaxlokk Malta
De haven van Marsaxlokk Malta
De haven van Marsaxlokk Malta
De haven van Marsaxlokk Malta
De haven van Marsaxlokk Malta
De haven van Marsaxlokk Malta

Bekijk een echte Caravaggio

Caravaggio, de beroemde Italiaanse schilder, vond tijdelijk rust op Malta. In 1608 werd hij zelfs ridder van de Orde van Malta. Ter ere van deze onderscheiding schilderde hij in opdracht van de grootmeester het indrukwekkende ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ voor de Oratorie van Sint-Jan in de indrukwekkende St John’s Co-Cathedral in Valletta. Dit meesterwerk, met zijn dramatische licht- en schaduwspel (chiaroscuro), is een hoogtepunt van zijn carrière en een van de belangrijkste kunstwerken op Malta. Entree tot de kathedraal is niet gratis, in 2024 was het €15 per persoon om naar binnen te mogen.

Caravaggio St. John's Co-Cathedral, Valletta, Malta

Blue Grotto

De Blauwe Grot (Blue Grotto) is een netwerk van zes indrukwekkende zeegrotten aan de zuidkust van Malta. Je kunt boottochten boeken om ze vanaf het water te bekijken, maar ook vanaf de kliffen (gewoon langs de weg) boven de grotten is het een spectaculair gezicht.

Blue Grotto Malta

Dingli Cliffs

Als je hoogtevrees hebt, zou ik bij een bezoekje aan de Dingli Cliffs lekker bij de auto op de parkeerplaats blijven. Met hun hoogte van ongeveer 250 meter boven zeeniveau bieden deze kliffen adembenemende uitzichten over de azuurblauwe Middellandse Zee en het onbewoonde eiland Filfla.

Saluting Battery – Upper Barrakka Gardens

Wil je een reis terug in de tijd maken en tegelijkertijd iets bijzonders meemaken? Breng dan een bezoek aan de Saluting Battery in de prachtige Upper Barrakka Gardens in Valletta. Deze historische artilleriebatterij, gebouwd in de 16e eeuw door de Ridders van Sint-Jan, geeft je een fascinerend kijkje in Malta’s militaire verleden. Deze was nog tot 1954 in gebruik; maar sinds 2004 is het een museum en het in ere hersteld zoals het in de 19e eeuw was. Twee keer per dag (niet op zondag), stipt om 12.00 en 16.00 uur, wordt er een ceremonieel saluutschot afgevuurd. Je kunt betalen om op het platform te staan waar de kanonnen zijn, maar vanaf de Upper Barrakka tuinen heb je bijna hetzelfde uitzicht, maar dan voor niets.

Sowieso heb je vanaf de tuinen een prachtig uitzicht op het water en de (cruise)haven van Valletta, dus ook als je er niet bent tijdens het kanonschot, de moeite waard om even langs te gaan.

Saluting Battery – Upper Barrakka Gardens Valletta
Upper Barrakka Gardens Valletta
Saluting Battery – Upper Barrakka Gardens

Mdina, de oude hoofdstad van Malta

Wil je even helemaal wegdromen in een middeleeuwse wereld? Bezoek dan Mdina, de oude hoofdstad van Malta. Deze volledig ommuurde stad, met haar prachtige paleizen en kerken, is een waar openluchtmuseum. Wandel door de smalle, geplaveide straatjes en waan je terug in de tijd. Bewonder de indrukwekkende St. Paul’s Kathedraal, een meesterwerk van barokke bouwkunst, of dwaal door de stille binnenplaatsen en tuinen.

Mdina oude hoofdstad van Malta - poort gebruikt in Game of Thrones
Mdina oude hoofdstad van Malta

Bezoek een filmlocatie

Misschien wist je het al, maar Malta wordt veelvuldig gebruikt als locatie voor Hollywood films. Zo heb je bij Mdina misschien bij de ingangspoort gestaan (zie foto hierboven) en gedacht ‘dit komt mij bekend voor’, maar deze poort is bijvoorbeeld gebruikt in seizoen 1 van Game of Thrones. Mijn gids op Gozo vertelde mij dat ze al vaker als figurant had meegespeeld in grote films zoals World War Z, naast Brad Pitt. Ook de laatste 2 Jurassic Park films zijn opgenomen op Malta; zie je Chris Pratt op de motor nog door smalle straatjes rijden, achtervolgd door dino’s?

Misschien wel de eerste film die Malta op de kaart zette als filmlocatie is de 1980 film Popeye, met Robin Williams en Shelley Duvall. Het dorp van Popeye (Robin Williams) staat er nog steeds en is nu een waterpark en trouwlocatie genaamd Popeye Village.

Popeye Village Malta - bezoek een filmlocatie
Popeye Village

Geschiedenis in vogelvlucht

Even terug naar de historie. Kort samengevat bestaat deze uit een komen en gaan van veroveraars. Na de Feniciërs werd Malta onderdeel van van het grote Romeinse rijk… totdat apostel Paulus rond 60 na Christus de Maltezers tot het Christendom bekeert. Einde verhaal? Nee! Daarna neemt het Arabische rijk meer dan 200 jaar de regie over. Niet voor niets is het Maltees uit het Arabisch ontstaan. Vervolgens neemt de orde van de Ridderorde van Sint John de touwtjes in handen. Drie eeuwen lang is er relatieve rust in de tent, totdat Napoleon Malta binnenvalt.

Door hulp in te schakelen uit Engeland steken de Maltesers hier snel een stokje voor. En zo werd en bleef Malta lange tijd deel van het Britse rijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Malta Malta door bombardementen flink geraakt, maar is daarna weer opgebouwd. Sinds 2004 maakt Malta deel uit van de EU. Malta wordt door veel mensen gezien als de ideale strandbestemming. Maar herbergt dusook een schat aan historie.

Straatjes centrum Valetta
Straatjes centrum Valetta

Eten & drinken

Ook voor de foodies en de drinkies is dit een topbestemming. Doordat de geschiedenis zo divers is, is ook de bijbehorende keuken heel uiteenlopend.

Koekjes en zoetigheden

De Arabische invloeden op het eiland zie je (voor mij) het beste terug in de grote hoeveelheid koekjes, desserts en zoetigheden die de Maltesers wegwerken op een dag. Geen gebrek aan zoete heerlijkheden tijdens het ontbijt, de koffie, lunch, borrel of diner. Kies bijvoorbeeld naast je kopje koffie bij Caffe Cordina in Valetta (bestaat al sinds 1837) voor een Kwareżimal gemaakt van amandelen en sinaasappel.

Bij het dessert kan je niet om Imqaret heen. Volgens mij heb ik het in drie dagen tijd wel 4x voor mijn neus gehad. ;) Deze deegbuideltjes gevuld met dadels worden vaak gefrituurd en geserveerd met ijs.

Maltese honingringen of “Qagħaq ta’ L-Għasel” zijn een soort donuts van brooddeeg met een vulling van honing en suikersiroop. Eigenlijk werden ze alleen voor Kerstmis gemaakt, maar ze zijn zo populair dat je ze nu het hele jaar door kan kopen. Het lekkerst zijn ze als je ze kan dopen in je koffie of thee, anders zijn ze een beetje droog.

In het volgende zoete snackje zie je goed de Italiaanse invloeden terug: populair op Malta is namelijk Kannoli. Een gefrituurde cilinder, gevuld met room en pistachenootjes. Volgens de locals is de beste plek om dit te eten een Busy Bee Café.

Hartige hapjes/snacks

Naast zoetigheid eten de Maltezen ook graag makkelijke, hartige snacks. Zie je locals lopen? Grote kans dat hun handjes gevuld zijn met verschillende soorten Pastizzi; een soort driehoekige deegflappen (ze zien eruit als appelflappen) gevuld met een hartige vulling van bijvoorbeeld ricotta en doperwten. Bijna wel op elke straathoek te vinden!

Een andere hartige snack die je overal ziet zijn Twistees; de Maltese chipjes die in 1969 zijn bedacht door Ray Calleja. De originele smaak is met kaas, maar er is ook een smokey barbecue, kip, chilli cheese en bacon smaak. De snack zelf is gemaakt van rijstbloem waardoor ze glutenvrij zijn. Ik heb een paar mini zakjes gekocht in de supermarkt om te testen en ze zijn verslavend lekker!

Twistees Malta

Restaurants

Van een eiland zal je natuurlijk verwachten dat er veel vis en zeevruchten op het menu staan. Maar wist je dat de Maltezers ook veel konijn eten? Wilde konijnen waren niet inheems op de Maltese eilanden. Ze werden geïntroduceerd door de Feniciërs, die een deel van hun voorraad naar de eilanden brachten om voor vers vlees te zorgen. Maar de konijnen floreerden op het Maltese platteland en werden onderdeel van het lokale dieet, waardoor ze vlees voor de lokale jagers leverden. Ze werden ook enorm populair omdat het vlees gemakkelijk te verkrijgen en goedkoop was. Wanneer je dus uit eten gaat op Malta kijk dan niet gek op als er verschillende traditionele gerechten met konijn op de kaart staan.

Briju Restaurant

Probeer ook zeker bij Briju Restaurant van chef Rafel Sammut een bordje agnolotti pasta met konijnenragu mee te pakken. De beste pasta die ik op Malta heb mogen proeven!

Root 81

Het enige restaurant waar ik al 2x ben geweest: Root 81, net buiten de Mdina en Rabat. De moderne Maltese keuken staat hier centraal; traditionele smaken gevangen in een bijzonder smaakje jasje. Zoals chef Robert Cassar aan tafel zelf zegt: “Hier draait alles om lekker zelf doen. Van zelf ijs draaien, pork belly croquettes rollen en zelf pasta maken.” Van konijnenleverpaté met brioche, risotto met slakken en lokale varkenswangen tot pasta met wild zwijn, Lampuki vis en lokale octopus, de kaart is enorm divers en ik kon eigenlijk weer niet kiezen, zo lekker klonk alles.

Naast de zeer uitgebreide cocktailkaart (aanrader de Tuffieħ u Għasel met appel en lokale honing, infused rum en meloenlikeur) is ook zeker de wijnkaart een usp van dit restaurant. Naast de klassieke wijnwereld is er ook een grote keuze uit Maltese wijnen; wij kozen voor de Cheval Franc van Marsovin Winery gemaakt van 100% Cabernet Franc. Kruidig, peperig, maar toch ook genoeg rood fruit om perfect te passen bij ons hoofdgerecht van pork belly met aardappelgalette.

Root 81 restaurant Malta Mdina Rabat
Root 81 restaurant Malta Mdina Rabat
Root 81 restaurant Malta Mdina Rabat
Root 81 restaurant Malta Mdina Rabat
Root 81 restaurant Malta Mdina Rabat
Root 81 restaurant Malta Mdina Rabat

The Chapels Gastrobrewpub

Op het dak van de Farsons Brewing Experience zit ook een micro-brouwerij genaamd The Chapels, met een groot buitenterras. Binnen heb je zicht op de brouwketels; buiten is een enorm terras met verschillende zitjes en een groot scherm waar voetbalwedstrijden en films op worden vertoond in de zomer. Op het menu staan hapjes en snacks om te delen, maar ook burgers, steaks en verschillende pizza’s. Voor een proeverij met 4 van hun eigen gebrouwen craftbieren, de Chapels special pizza en een groot glas bier betaalde ik (in 2024) €22. Vind ik een hele schappelijke prijs! Aanrader dus om eens langs te gaan.

the chapels gastrobrewpub micro brewery 2 middel
The Chapels Gastrobrewpub & Micro Brewery (2)

Met de veerboot de oversteek maken naar Three Cities

Vittoriosa (ook wel Birgu genoemd), Senglea en Cospicua, bekend als Three Cities of Malta, liggen direct aan de overkant van de Grand Harbour van Valletta. Ben je in Valletta, dan pak je gemakkelijk het pontje voor €2 naar de overkant. Sowieso is Birgu/Vittoriosa heel leuk om doorheen te wandelen; hele schattige kleine straatjes, trapjes, doorkijkjes en overal plantenpotten en kleurrijke bloemen bij de voordeuren.

Met de boot naar Vittoriosa (ook wel Birgu genoemd)
Met de boot naar Vittoriosa (ook wel Birgu genoemd)
Vittoriosa (ook wel Birgu genoemd)
Vittoriosa (ook wel Birgu genoemd)

Tal-Petut Restaurant

In 1 van de kleine straatjes vind je Tal-Petut Restaurant, een klein restaurantje (gevestigd in een ±500 jaar oud gebouw) waarbij je even terug stapt in de tijd. Zorg dus wel voor een reservering, want zelfs op een doordeweekse avond zat het hier vol.

Een menu is er niet; ze vertellen op de avond zelf wat de chef heeft kunnen vinden op de markt, slager en vishandel en maakt daar dan verschillende gerechten mee. Ze hebben een eigen moestuin in het noorden van het eiland waar ze hun eigen groentes en fruit verbouwen. Een plankje Maltese antipasti met verschillende dipjes, snackjes, gedroogde worst, olijfjes van Gozo en lokale kaasjes is sowieso lekker om mee te beginnen. Ster van de antipasti is wat mij betreft het brood. Ħobż tal-Malti is Maltees zuurdesem en afgebakken in een houtoven. De perfecte knapperige korst om kippenleverpaté mee te scheppen, te dopen in de bigilla bonendip of gewoon zo uit het knuistje.

Restaurant Tal Petut Birgu valletta malta
Restaurant Tal Petut Birgu valletta malta

Onze avond was er keuze uit 6 hoofdgerechten en ik ga ze even noemen zodat je een idee krijgt van de keuken van dit restaurant: 8 uur gestoofde haan met vijgen en carob, 6 uur gestoofde varkensnek met sinaasappelmarmelade, beef cheeks met herbs & gravy, meatroll, lampuki met mediterrane saus en als laatste konijn in witte wijn en knoflook. Wij kozen met twee personen 3 hoofdgerechten, omdat we zoveel mogelijk wilden proberen. We gingen voor de varkensnek, lampuki (Maltese naam voor dorade) en de konijn.

Als ik een Maltese oma had gehad, dan had ze waarschijnlijk zo gekookt. Comfort food to the max; lekkere dikke jus (tip: houd wat van dat Hobz brood achter de hand om dat allemaal zo lekker op te deppen) en smeuïge aardappelpuree. Nadeel is dat door de sfeerverlichting in het restaurant ik niet zulke goede foto’s kon maken, maar dat maakt het eten er natuurlijk niet minder lekker om.

Restaurant Tal Petut Birgu valletta malta
Restaurant Tal Petut Birgu valletta malta
Restaurant Tal Petut Birgu valletta malta

Restaurant one80

Misschien een beetje een gekke tip, want ik heb hier (nog) niet gegeten. We stopten bij Restaurant one80 voor een Maltese Gin & Tonic, en werd gelijk door de enthousiaste maître meegenomen om trots hun wijnkelder / private dining ruimte te laten zien. En als ik de reviews mag geloven (en hun vermelding in de Michelin Malta gids), dan moet het eten ook fantastisch zijn. Dus one80 gaat alvast bij mij op de to-visit list voor de volgende keer.

restaurant one80 St.Christopher Str. Valletta
restaurant one80 St.Christopher Str. Valletta
restaurant one80 St.Christopher Str. Valletta

Diner in het Maritime Museum

Geïnteresseerd in de culinaire geschiedenis van Malta én eten? Dan is er nu in het Malta Maritime Museum in Birgu een bijzonder diner te reserveren. Aan de hand van oude scheepslogboeken heeft conservator Liam Gauci een bijzonder menu samengesteld met ingrediënten en bereidingstechnieken uit de 16e en 17e eeuw. Onder de naam Taste History kregen we octopus, schaap en warme chocolade geserveerd met daarbij de bevlogen uitleg en anekdotes van Liam. Een bijzonder diner dat ik niet snel zal vergeten. Neem contact op met Taste History voor data van events en diners.

Lokale wijnen drinken

Naast eten zijn de Maltezen ook heel goed in drinken; en laat dat nu toevallig ook mijn specialiteit zijn. Al zo’n 3000 jaar wordt er op Malta en Gozo wijndruiven verbouwd, maar sinds de jaren ’60 is er een grote kwaliteitsslag gemaakt. De twee inheemse druivensoorten die uniek zijn voor Malta en Gozo zijn de Girgentina (voor de productie van witte wijn) als Ġellewża (een variëteit met een rode schil voor rode en rosé wijnen) en worden nog veelal volgens de traditionele bushmethode gecultiveerd.

Helpen bij Wijnboer Carmel Cortis

Ik mocht tijdens de druivenoogst van 2024 zelf een klein handje helpen bij het plukken van Girgentina. Om 4:45 de wekker, maar de zonsopkomst boven de wijngaarden met de Mdina op de achtergrond was toch wel fantastisch. Wijnboer Carmel Cortis verbouwd op dit plot onder andere de regionale druif Girgentina voor het grote wijnhuis Delicata, maar hij is ook zelf bezig om een eigen wijnhuis op te starten.

Girgentina druiven oogsten Malta - Carmel Cortis
Girgentina druiven oogsten Malta - Carmel Cortis

Deze ochtend zijn ook broer Paul, zoons Kevin, Alexander en kleinzoon Dylan van de partij om te helpen met de pluk. En er moet doorgewerkt worden, de hete Maltese zon is zelfs om 07:00 al lekker aan het branden.

Girgentina is een druif die voornamelijk gebruikt wordt om mee te blenden; bijvoorbeeld met Chardonnay. Maar Girgentina – de naam komt van de grootte van de trossen; die zijn enorm en kunnen volgens Carmel tot wel 1kg per stuk wegen – wordt ook veel gegeten als tafeldruif. Hele lekkere druifjes dus ook om zo van te snoepen.

Girgentina druiven oogsten Malta - Carmel Cortis
Links Paul, Rechts Carmel
Girgentina druiven oogsten Malta - Carmel Cortis
Carmel met kleinzoon Dylan

Eén van de grootste producenten van het eiland is de Delicata Winery waar maar liefst 30 verschillende druiven van Malta en Gozo worden gebruikt voor hun wijnen. Tip: de Rosé Frizzante, gemaakt van de Ġellewża druif. Een heerlijke aperitiefwijn met een klein bubbeltje. Verkrijgbaar bij bijna elke supermarkt op het eiland en een heerlijk souvenir om thuis nog van te genieten.

Meridiana Wine Estate

De Feniciërs, bekend om hun wijnbouw rond de Middellandse Zee, zouden de eerste druivenranken 3000 jaar geleden naar de Maltese eilanden hebben gebracht. Tegenwoordig zet het wijnbedrijf Meridiana Wine Estate deze eeuwenoude traditie voort. Meridiana, gelegen in het hart van Malta, combineert lokale tradities met moderne technieken om karaktervolle Maltese wijnen te creëren.

Meer lezen over Meridiana Wine Estate? Lees hier dan mijn uitgebreide artikel.

De wijnen van Meridiana Wine Estate
Moscato druiven drogen passito dak Meridiana

Ta’ Betta Wine Estates

Gelegen op een schilderachtige heuvel, omringd door 4 hectare wijngaard, kreeg ik een rondleiding bij Ta’ Betta Wine Estates en werd ik ondergedompeld in het verhaal achter dit bijzondere wijnhuis. Van de oorsprong van het project tot de specifieke uitdagingen van het Maltese klimaat, ik kreeg een kijkje in hoe hier met passie en vakmanschap wijn wordt gemaakt.

Meer lezen over Ta’ Betta Wine Estates? Lees hier dan mijn uitgebreide artikel.

op bezoek bij ta betta wine estates op malta middel
Ta’ Betta Wine Estates Antonio Manoel (Middel)

Bezoek de oudste brouwerij van Malta

Omdat Malta eigenlijk niet groot genoeg is om grote hoeveelheden graan te verbouwen is er geen grote biercultuur. Uitzondering is de (als voormalige Britse Kroonkolonie) ale-brouwerij Simons Farsons Cisk, opgericht in 1928 en de enige brouwerij op het eiland. Een koud Cisk biertje ging er ’s avonds zeker wel in bij ons en mocht je meer van de sterkere bieren zijn; ze brouwen ook een Cisk Strong van 9%.

In 2023 opende The Farsons Brewery Experience in de oude brouwerij van Farsons. Via een interactieve selfguided rondleiding ga je verschillende verdiepingen en kamers door. Met natuurlijk aan het einde een welverdiende proeverij. Aanrader voor als je als bierliefhebber op het eiland bent, want om de biertjes van deze brouwerij kun je zeker niet heen.

Meer lezen over de Farsons Brewery Experience? Lees hier dan mijn uitgebreide artikel.

Op bezoek bij The Farsons Brewery Experience in Birkirkara, Malta
Neptunes beeld - Op bezoek bij The Farsons Brewery Experience in Birkirkara, Malta

Drink een lokaal (cactus) likeurtje

Zin in iets zoets? Er zijn verschillende likeurstokers op het eiland die van allerhande vruchten likeur maken. De bekendste is de Bajtra Liqueur, gemaakt van cactusvruchten die je overal op het eiland kan vinden. Er is een ruime keuze aan likeuren zoals een variant gemaakt van de vruchten van de Johannesbroodboom (carob), met honing of amandel.

Hoteltips Malta

Er zijn honderden, misschien wel duizenden accommodaties om uit te kiezen op Malta en Gozo. Voor alle party-people zijn er in San Ġiljan genoeg opties om te slapen: bijvoorbeeld het Hyatt Regency Hotel, Ivy Hotel (adults only) en het InterContinental Hotel (met rooftop zwembad).

In Valletta kun je het breed laten hangen bij bijvoorbeeld het Palazzo Jean Parisot Boutique Suites (de penthouse suite heeft een privé-jacuzzi buiten), Palazzo Consiglia (met zwembad op het dak) of het Tano’s Boutique Guesthouse (ook met privé-jacuzzi op het balkon met uitzicht op de stad).

In Sliema zijn er heel veel mooie hotels/pensions/Bed & Breakfasts waar je voor minder dan €100 per nacht inclusief ontbijt kan verblijven voor 2 personen. Voorbeelden zijn het Mr Todd Hotel, het Cozy Rooms Hotel of The Maltese Sun.

Chapel 5 Boutique Suites

Wil je een rustigere accommodatie met een meer persoonlijke sfeer, dan is mijn persoonlijke favoriet toch wel Chapel 5 Boutique Suites in Naxxar. Als je door de verdekt opgestelde voordeur wandelt, lijkt het wel of je binnenstapt in een oase van ‘Duizend-en-een-nacht sprookje’. De traditionele Maltese bouwstijlen, afgewisseld met maar liefst 2 kleine zwembaden, 11 prachtig ingerichte luxe kamers, een zeer uitgebreide wellness met bubbelbad, zoutruimte en sauna en als klap op de vuurpijl een groot dakterras dat door alle gasten gebruikt mag worden.

Chapel 5 Boutique Suites - Hotel tip Malta
Chapel 5 Boutique Suites - Hotel tip Malta
Chapel 5 Boutique Suites - Hotel tip Malta
Chapel 5 Boutique Suites - Hotel tip Malta

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

Voor dit artikel ben ik door Tourism Malta uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Disclaimer


MEER REISTIPS: