Review: De wijn-spijs Bijbel

Ik ben dol op fijne wijn bij het eten, en gelukkig heb ik een eigen sommelier op de bank zitten! Maar hoe kies je de ultieme wijn bij het eten, of het perfecte eten bij je wijn als je man geen sommelier is? Met deze Wijn-Spijs Bijbel van Victoria Moore! Voor Moore, vinologe en smaakexpert, is het combineren van eten en wijn een creatieve ontdekkingstocht en jij plukt daar de druiven/vruchten van! 😀

Review: De wijn-spijs Bijbel

Het boek bestaat uit grofweg 7 hoofdstukken: proeven, smaak en onze hersenen | een eenvoudige handleiding | van spijs naar wijn | van wijn naar spijs | druiventypes | lijstjes en smaken van de Lage Landen. Het laatste hoofdstuk over de smaken van de Lage Landen is heel leuk en bondig geschreven door Niek Beute. Bijvoorbeeld welke wijn het beste past bij kibbeling, drop, stamppot of haring.

Review: De wijn-spijs Bijbel

wijn-spijs of spijs-wijn

Wijn-spijs bijbel zou suggeren dat je eerst de wijn hebt, en dan de spijs erbij zoekt, maar in dit boek kun je allebei de kanten de op. De eerste helft kun je kiezen uit een groot aantal gerechten/hoofdingrediënten waarbij je dan tips krijgt waar je op moet letten qua wijn.

Victoria Moore: ‘Wijn bij eten bedenken en vice versa is leuk, en is meer een kunst dan een wetenschap. Als het om eten gaat, is er geen goud of fout; er zijn alleen gradaties van genot’

Wat de denken van bijvoorbeeld camembert, garnalen, tonijn of ossenhaas? Rauwe knoflook is net als citroen een ‘gamechanger‘ zoals ze het zelf noemt. Ze zijn enorm bepalend voor hoe je de wijn ervaart. In het boek zijn deze ingrediënten ook aangegeven met een vinkje zodat je daar extra op kunt letten.

Review: De wijn-spijs Bijbel

Naast losse ingrediënten geeft Victoria ook maar liefst 24 recepten met bijpassende wijnadviezen. Allemaal ook netjes achterin verzameld in een apart receptenregister.

Review: De wijn-spijs Bijbel

Je kunt dus ook eten zoeken bij de wijn. Kies een druif, gebied of streek en Victoria zal uitgebreid vertellen waarom gerechten heel goed zullen werken en waarom andere gerechten niet.

Review: De wijn-spijs Bijbel

Hebben!

Victoria Moore is een van de beste wijnschrijvers van deze generatie en won al menige prijzen. Haar bijbel wordt door de internationale (wijn)pers lyrisch omschreven als ‘uitstekend, briljant, vernieuwend en interessant, toegankelijk, onmisbaar, geestig en prettig leesbaar’.

Conclusie

Pluspunten:

  • Boordevol inspiratie
  • Zelfs ruim 20 recepten
  • Duidelijke registers
  • Uitgebreide beschrijvingen van wijn en spijs
  • Nederlandse gerechten/ingrediënten zijn niet vergeten
  • 2 leeslintjes

Minpunten: 

  • Geen plaatjes of foto´s

Dus voor iedereen die geen sommelier op de bank heeft zitten: je kunt het nu ook zelf! De wijn-spijs bijbel staat boordevol informatie en inspiratie en is onmisbaar voor iedereen die graag wijn en eten combineert.

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Atlas Contact.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.