REVIEW: 69 dingen die je altijd al wilde weten over wijn

Sepideh Sedaghatnia is een Belgische sommelier met Iraanse roots en is in België vooral bekend van het VTM-programma ‘Mijn Pop-Uprestaurant’. Ze opent binnenkort een eigen wijnbar in Antwerpen en werd in 2014 door Gault & Millau verkozen tot sommelier van het jaar (België). Een dame met ervaring kan je wel zeggen!

Sepideh Sedaghatnia

Het boek heet misschien “69 dingen die je altijd al wilde weten over wijn” maar het is eigenlijk gewoon een goed basisboek voor de beginnende wijndrinker. In 7 hoofdstukken (proeven, van druif tot glas, druivenrassen, wijntypes, je eigen stijl ontdekken, genieten en combineren, wijnlanden) krijg je eigenlijk gewoon les over wijn.

Sepideh Sedaghatnia

De hoofdkleuren van het boek zijn zwart, wit en rood afgewisseld met foto´s, schema´s en leuke kleine tekeningetjes. Er staan tussen de tekst blokken met -Tip Sepi- maar dat zijn dan weer niet de 69 tips waar de titel van het boek om draait. Beetje verwarrend dus.

Sepideh Sedaghatnia

Het boek is lekker vlot en luchtig geschreven, nergens enorme lappen tekst maar korte stukken en blokken geïllustreerd met tekeningetjes. Niet te moeilijke uitleg over hoe verschillende type wijn gemaakt wordt en een uitgebreide lijst met witte en blauwe druivenrassen met hun specifieke smaak. Verder gaat ze ook heel uitgebreid in op verschillende wijn-spijs combinaties, verdeeld in voor-, hoofd- en nagerecht en vlees, vis, vegetarisch. Ze geeft per gerecht een paar budgettips en wat tips voor als je wat meer uit wilt pakken. Heel goed en uitgebreid gedaan.

Sepideh Sedaghatnia

Ondanks dat de inhoud niet specifiek voor mannen of vrouwen is, is er wel voor gekozen om alles heel vrouwelijk te benaderen. De kleur van wijn wordt aan de hand van potjes nagellak en lippenstift geïllustreerd en om je wijnstijl te ontdekken kan je kiezen tussen ‘Mademoiselle chic’, ‘Summer rock chick’, ‘Jazz cat in spring’ of ‘Urban winter wonderland’ met bijbehorende celebrities en outfits. Ik kan me voorstellen dat een man dat minder leuk vind om te lezen. En persoonlijk vind ik dat mevrouw Sedaghatnia wel erg vaak in het boek staat. Het wordt bijna een gimmick om verkleed en in zoveel mogelijk verschillende poses te staan… Misschien om de mannelijke lezers weer wat tegemoet te komen… 😉

Collage Sedaghatnia

Conclusie

Pluspunten:

  • Duidelijke korte stukjes die uitleg geven over wijn proeven, drinken, kopen en bewaren
  • Leuke illustraties
  • Uitgebreid hoofdstuk over wijn-spijs

Minpunten:

  • Misschien iets teveel op vrouwen gericht
  • Ze raadt af om wijn bij de wijngaard te kopen, maar ik vind dat juist het leukste dat je kan doen!
  • De titel komt niet helemaal overeen met de inhoud

Ondanks dat we in Nederland Sepideh Sedaghatnia niet echt kennen is het wel heel leuk dat dit boek hier verkrijgbaar is. Drink je graag wijn maar heb je er eigenlijk niet zoveel verstand van, dan is dit boek ideaal. Niet te moeilijke korte stukjes om even bij te lezen of om op te zoeken als je een fles voor je neus hebt staan. Dit boek is ook verkrijgbaar als e-book en wanneer je een tablet hebt is dit lekker leesvoer voor op vakantie, zeker als je een Europees wijnland bent.

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Lannoo

Klik op de link hieronder om het boek te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.