We kennen er allemaal wel een, het lokale Chinese restaurant. Je kunt er uitgebreid dineren want er zijn tafels zat maar er zit amper iemand. De Chinese restaurants in Nederland zijn immers fameus voor hun afhaalmenu’s vol lekkernijen die via een doorgeefluik naar het afhaalpunt worden geschoven. Nummer 38, 72 of 91, geserveerd in de witte plastic bakjes en omwikkeld met papier voor je het restaurant verlaat. Met een flinke dot sambal en een XXL pack kroepoek, staan de recepten van een Chinees restaurant garant voor een smakelijke maaltijd. Maar wat gaat er nou eigenlijk allemaal schuil achter het doorgeefluik? En misschien even belangrijk, wat maakt die saus van een portie Babi Pangang nou zo verslavend lekker? Die vragen worden beantwoord in het Chin. Ind. Rest. Kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen, dat een kijkje geeft in de keuken achter het doorgeefluik!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Chin. Ind. Rest. Kookboek – Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen

Grutto.nl

Onderdeel van de Nederlandse cultuur

Chinees-Indische restaurant zijn al meer dan zeventig jaar een wijdverbreid begrip in Nederland. Vlak na de 2e wereldoorlog doken de Chinees-Indische restaurants in een rap tempo op in elke stad en elke uithoek van ons land en hoe we eten veranderde voorgoed. Want waar Nederlanders in de jaren 50 nou niet bepaald goed waren in het gebruik van kruiden en specerijen, waren daar opeens de meest smaakvolle aroma’s. 

De drie-eenheid van knoflook, gember en ui, aangevuld met dikke, glanzende sauzen en groenten met textuur vormden maaltijden die compleet in contrast stonden met de waterige aardappelen en doorgekookte groenten die de Nederlanders bijna dagelijks aten. En sindsdien is Nederland meer dan brood met kaas, maar ook van babi pangang, foe yong hai, bami en saté. De Chinees-Indische keuken werd zelfs in 2021 toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed en veroverde zo een fundamenteel plekje binnen de Nederlandse cultuur.

Danny Lee gooit alle geheimen op tafel

Maar heb je wel eens geprobeerd om zo’n portie foe yong hai of babi pangang zelf thuis te maken? Want hoewel we de smaak allemaal kennen, is het recept zo’n beetje staatsgeheim! Maar dankzij het Chin. Ind. Rest. Kookboek is de oplossing van dat mysterie nabij. In het Chin. Ind. Rest. Kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen zijn alle klassieke recepten van het Chinees-Indische menu vastgelegd, van babi pangang tot de perfecte bami en van foe yong hai tot koe loe yok. Maar er is meer!

Naast deze smakelijke recepten worden ook de recepten van áchter het doorgeefluik gedeeld. Want wat eet het keukenpersoneel nou zelf? En welke gerechten nemen zij mee vanuit het restaurant naar huis? Aan de hand van hun familiegeschiedenis vertellen acht restauranteigenaren uit verschillende Nederlandse steden hun verhaal. Zo krijg je als lezer naast de befaamde recepten ook een goede portie smakelijke storytelling op je bord waarmee deze ode aan de Chin. Ind. Restaurants van Nederland de maaltijd compleet maakt.

CONCLUSIE

Het Chin. Ind. Kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen is precies waar ik op gehoopt had. Van kaft tot kaft gevuld met de gerechten die normaal afhaalt, maar als foodie stiekem ook wel eens zelf zou willen maken. Maar wat tot op heden toch niet helemaal uitpakte zoals het moest smaken. Dat is nu dus verleden tijd! Net als die never-ending verzameling van witte plastic bakjes.

Daarnaast is het leuk om te lezen hoe 8 pioniers binnen de Chinees-Indische restaurant scene in Nederland ooit begonnen zijn met hun restaurant. Verhalen die vertellen over: alles achterlaten in het land van herkomst en opstarten in een stug Nederland. Tot verhalen over een succesvolle zaak na 49 jaar hard werken verkopen aan een nieuwe generatie restaurateurs. Deze persoonlijke verhalen vormen het – vaak onzichtbare – gezicht achter de luikjes in veel van die restaurants. 

Ben je een liefhebber van de kenmerkende Chinees-Indische gerechten? En heb je de wens om de gerechten eens zelf te maken? Dan raad ik je absoluut aan om het Chin. Ind. Kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen aan te schaffen en de keuken in te duiken! Het zal je niet teleurstellen.

Pluspunten:

  • De grote spelers van het klassieke Chin. Ind. Menu zijn in het boek opgenomen. Als ode aan dit menu tref je op pagina 15 een overzicht van de gerechten, plus de paginanummers waar je de recepten kunt vinden.
  • Van de restaurants die in het boek aan het woord komen is ook een gerecht van hun huidige menukaart opgenomen.
  •  Het boek heeft een leeslintje.

Minpunten: 

  • Er wordt geen totale bereidingstijd bij de recepten gegeven.
  • De ingrediëntlijsten voor de recepten zijn uitgebreid en vergen een volle kruiden la of goede voorbereiding, wat spontaan bereiden wat minder makkelijk maakt.
  • Chin. Ind. Rest. Kookboek telt slecht 3 recepten voor desserts, hier had ik graag wat meer van gezien.

Nederlands | Druk: 1 | 9789038812274| maart 2022 | Hardcover | 304 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh en van Ditmar.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.


MEER LEUKE BOEKEN:

Grutto.nl