Zeg je België, zeg je bier. En echt niet alleen omdat de Belgische biercultuur sinds 2016 tot Unesco immaterieel werelderfgoed is vernoemd. De geschiedenis van de Belgen en hun bier gaat al eeuwen terug. Van de Middeleeuwen via de monniken naar een alternatief voor drinkwater en via de gemengde gisting, open vergisting naar gelagerde bieren en pilsener. Vandaag de dag zijn er rond de 350 Belgische brouwerijen die Erik Verdonck in het boek Bierland België maar wat graag aan je laat zien.
Bierland België bestaat uit een inleiding, uitleg over de contrarevolutie in België (geschreven door zytholoog Luc de Raedemaeker) en daarna 2 grote hoofdstukken over de brouwerijen en 365 bieren. Voor mij als bier- en reisliefhebber vind ik het hoofdstuk met de brouwerijen in de hoofdrol de meest interessante. De brouwerijen zijn verdeeld over 11 hoofdstukken: Burssel, Waals-Brabant, Vlaams-Brabant, Henegouwen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Luik, Namen en Luxemburg.
Ik ben zelf een grote liefhebber van het bezoeken van brouwerijen (ook in België), dus bij de eerste doorblader van dit hoofdstuk zag ik al een hoop bekende ketels, gezichten van brouwers en interieurs zoals bij Brussels Beer Project, Achouffe, Brasserie Lupulus en Caracole. De foto’s die in het boek staan staan langs/tussen/boven verschillende delen tekst en zijn niet voorzien van een onderschrift, wat het soms lastig maakt om te zien welke foto nu bij welke brouwerij hoort.
Heerlijk om de korte verhalen behorende bij de verschillende brouwerijen te lezen. Ik krijg gelijk weer zin om op pad te gaan! Maar helaas moeten we het nog een doen met een tripje (of online bestelling) naar de lokale bierwinkel.
Het hoofdstuk met de 365 bieren is onderverdeeld in 32 subhoofdstukken, vernoemd naar de meest voorkomende soorten bier zoals bijvoorbeeld geuze, blond, kriek, pils, quadrupel en witbier. Elk bier heeft een kleine inleiding en daarna de proefnotities van Luc. Veel bieren hebben ook een bijpassende foto van het flesje en/of het glas. Er bestaan natuurlijk veel meer bieren dan de genoemde 365 waardoor het wel een leuke lijst is om doorheen te bladeren, maar het alsnog een beetje incompleet aanvoelt. Want als je dan een heel apart hoofdstuk hebt met jenever-whiskybier en dan Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused niet noemen…
Ik had het ook fijn gevonden om iets van een kaartje te hebben bij elke provincie met daarop de locatie van de brouwerijen grofweg. Mijn Belgische topografie is nu ook weer niet zo goed dat ik uit m’n hoofd weet waar Edegem, Ciney, Sombreffe en Thuin liggen.
CONCLUSIE
Pluspunten:
- Superleuk om zo over alle brouwerijen te lezen
- Krijg gelijk zin om zelf weer naar België te gaan
- Leuk om ook de allerkleinste brouwerijen terug te zien in het boek, niet alleen de grote, bekende namen.
Minpunten:
- Het boek is een enorme opsomming van brouwerijen en bieren wat het soms een beetje onoverzichtelijk maakt. Iets van een kaart bij elk subhoofdstuk had al geholpen.
- Een register met alle brouwerijen alfabetisch genoemd had ik handig gevonden, want nu is het lastig om één specifieke brouwerij terug te vinden in het boek.
- Ik vind het persoonlijk een erg lelijke cover, net alsof iemand heeft lopen spelen met Wordart..
Bierland België van Erik Verdonck is een fantastische opsomming van alle brouwerijen (ten tijde van publicatie: november 2020) in België. Ben je net zo’n beergeek als ik? En wil je altijd op vakantie een bierbrouwerij bezoeken? Dan is dit een tof naslagwerk.
Nederlands | Hardcover | 9789401471923 | Druk: 1 | november 2020 | 304 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Lannoo.
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie