Review: Verloren bieren van Nederland

Bij toeval kwam historicus en bierliefhebber Roel Mulder een krantenadvertentie tegen uit 1893, met daarin voor hem onbekende bieren zoals princessebier, minnebier en dubbel gerstebier. Hij zat daar voor zijn beeldscherm en dacht: wat was dit in hemelsnaam voor bier? En zo startte zijn zoektocht naar de ‘verloren bieren’ van Nederland.

Review Verloren bieren van Nederland - Roel Mulder

Dit is geen gewoon kook- of bierboek. De verloren bieren van Nederland is een combinatie van een brouwboek en een humoristische historische bierbijbel. Er zijn 14 hoofdstukken waaronder pils, gruit, luiks, extra stout, oost-indisch en grand prestige.

Review Verloren bieren van Nederland - Roel Mulder

Ik heb wel meer boeken in de boekenkast staan die betrekking hebben op de geschiedenis van bijvoorbeeld eten (koken voor kardinalen & kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken) maar geen van die boeken leest zo lekker weg als dit boek. De combinatie van een prettige, vlotte schrijfstijl, interessante wist-je-datjes en humor zorgden ervoor dat ik zo door het boek heen was. Wist je bijvoorbeeld dat Heineken Rotterdamser is dan dat tegenwoordig wordt voorgesteld? Genoeg olie op het vuur voor menig verjaardagspartijtjes volgens mij… 😉

Review Verloren bieren van Nederland - Roel Mulder

En omdat Roel nieuwsgierig was naar al die ‘verloren bieren’, ging hij met oude opgedoken recepten zelf aan de slag! Maar liefst 40 bijzondere oude bierrecepten van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw staan tot je beschikking. Jammer dat er geen algemeen overzichtje is waar al die recepten staan in het boek.

Review Verloren bieren van Nederland - Roel Mulder

Echte eyecatchers in het boek zijn de prenten, platen, prijscouranten en foto’s van oude brouwerijen, oude reclame’s (van Vollenhoven’s Stout smakelijk en versterkend voor jong en oud) en etiketten.

Review Verloren bieren van Nederland - Roel Mulder

Conclusie

Pluspunten:

  • Lekker vlot en humoristisch geschreven
  • Ook verkrijgbaar als e-book
  • Prachtige oude reclameposters en etiketten
  • 40 recepten hoe je zelf de oude bieren kunt brouwen, inclusief moeilijkheidsgraad
  • Superveel weetjes over Nederlands bier

Minpunten:

  • Geen duidelijke lijst van de 40 recepten of op welke pagina ze staan

Verloren bieren van Nederland van Roel Mulder is een heerlijk boek om met een goed glas Nederlands bier eens helemaal door te spitten. En de thuisbrouwer kan daarna gelijk aan de slag met één van de 40 recepten. Mail me, dan kom ik wel helpen proeven! 😀

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.