Bananenbrood met gedroogde vijgen

Ik vond laatst in de kast een ongeopende verpakking amandelmeel.. Ik was eigenlijk al vergeten dat ik die nog had! Overkomt dat andere mensen ook wel eens of ben ik gewoon supersuf… 😉 Maar goed.. amandelmeel dus. Toen ging ik maar een beetje neuzen op pinterest wat ik daar allemaal mee kon maken. En toen zag ik heel veel recepten voorbij komen van bananenbrood, wat me aan het denken zette.. Heb ik ooit bananenbrood gemaakt? Heb ik ooit bananenbrood gegeten? Nee en misschien waren de antwoorden.. 😉 Dus het werd hoog tijd om zelf eens een bananenbrood in elkaar te zetten! 😀

Bananenbrood met gedroogde vijgen

Benodigdheden voor 1 groot brood:

  • 4 grote bananen, ±600 gram
  • 200 gram amandelmeel
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel*
  • 50 gram honing
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 100 gram ongezouten notenmix, grof gehakt
  • 5 gedroogde vijgen, in kleine stukjes gesneden
  • 1/2 geraspte tonkaboon of een drupje vanille-extract
  • snuf zout

*Als je glutenvrij zelfrijzend bakmeel neemt, is dit een helemaal glutenvrij recept!

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200°C

2. Bekleed een cakevorm met bakpapier en vet in met een eetlepel zonnebloemolie

3. Pel en prak de bananen. Met een aardappelstamper gaat dit heel goed! Zelf getest.. 😉

4. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom

5. Voeg de geprakte banaan, amandelmeel, honing, geraspte tonkaboon of vanille-extract, zout en olie toe

6. Roer alles door, voeg de noten en stukje vijg toe en roer weer door

7. Giet het beslag in de cakevorm en bak in de oven in ±35-40 minuten goudbruin. Check na 25-30 minuten even met een sateprikker hoe gaar de cake al is. Als de prikker er schoon uit komt is de cake gaar.

8. Nadat je de cake uit de oven hebt gehaald moet je hem 30-40 minuten laten afkoelen. Anders is hij niet te snijden… Ook zelf getest… 😉

Voor een bananenbrood-novice vond ik hem erg goed gelukt! Beetje kleffig (als in lekkerkleffig) door de banaan, genoeg noten en ook zoet genoeg door de banaan en de gedroogde vijgen. Ga ik vast vaker maken! 😀

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.