Aangekoekte pannen? Deze 5 tips laten ze weer blinken!

Aangekoekte pannen, iedereen die regelmatig kookt krijgt er weleens mee te maken. Je hoeft een pan maar even uit het oog te verliezen en het is al gebeurd. Om een aangekoekte pan schoon te maken, plaats jij deze mogelijk in de vaatwasser. Dit kan helpen, maar is lang niet altijd het geval. Daarom geven wij jou hier 5 tips om jouw aangekoekte pan weer te laten blinken.

Aangekoekte pannen schoonmaken

1. ZOUT

Je verwacht het mogelijk niet, maar de oplossing voor aangekoekte pannen is dichterbij dan je denkt. Net als veel andere Nederlanders heb je ongetwijfeld zout in jouw keuken staan. Vul de aangekoekte pan allereerst met een laagje water. Gooi er vervolgens een flinke schep zout bij, breng het geheel aan de kook en laat het een tijdje koken. Het water wordt na enige tijd smerig, terwijl de pan juist schoon wordt.

2. SODA

Heb je geen zout in huis? Of krijg je een aangekoekte pan hier niet mee schoon? Gooi dan niet direct de handdoek in de ring. Nee, want je kunt ook soda gebruiken om de aangekoekte resten uit jouw pan te verwijderen. Vul de pan allereerst met een laagje heet water. Doe er vervolgens een schepje soda bij. In tegenstelling tot bij zout breng je dit mengsel niet aan de kook. Nee, het is namelijk voldoende om heet water en soda een tijdje te laten weken. Hoe lang dit moet? Dat hangt af van de mate waarin jouw pan aangekoekt is.

3. CITROENSAP

Veel Nederlanders hebben citroensap in huis om meer smaak te geven aan gerechten. Wist je dat je dit product ook kunt gebruiken om aangekoekte grillpannen schoon te maken? Waarschijnlijk niet. Om de pan schoon te krijgen, vul je deze eerst met heet water. Hier giet je vervolgens een beetje citroensap bij. De combinatie van warm water en citroensap zorgt ervoor dat het vuil losweekt. Niet alle aangekoekte resten verdwijnen direct uit de pan. Soms moet jij er nog even met een afwasborstel doorheen gaan.

4. COLA

Ja, je leest het goed. Je kunt inderdaad cola gebruiken om een aangekoekte pan weer te laten blinken. Het koolzuur in cola zorgt er namelijk voor dat aangekoekte resten losweken van de bodem van jouw pan. Wil je dit eens proberen? Giet dan simpelweg een laagje cola in jouw pan. Zorg ervoor dat de bodem volledig bedekt is met cola. Laat het vervolgens vijf minuutjes weken en spoel jouw pan schoon. Grote kans dat jouw pan er weer als nieuw uitziet.

Aangekoekte pannen schoonmaken

5. VAATWASTABLET

Heb je een aangekoekte pan? Dan neig je er mogelijk naar om deze een paar keer in de vaatwasser te doen. Dit kan helpen, maar helaas verdwijnen aangekoekte resten hierdoor niet altijd uit jouw pan. Bovendien is het slecht om koekenpannen, braadpannen en hapjespannen in de vaatwasser te doen. De antiaanbaklaag beschadigt hierdoor namelijk, waardoor eten nog eerder aankoekt.

Je kunt overigens wel een vaatwastablet gebruiken om een aangekoekte pan weer schoon te krijgen. Vul de pan met een laagje heet water en voeg de tablet hier vervolgens aan toe. De tablet lost hierdoor op en gaat het vuil te lijf. Laat het goedje altijd even weken om het beste resultaat te bereiken. Gaat het je niet snel genoeg? Breng het water dan aan de kook. Aangekoekte resten verdwijnen hierdoor binnen de kortste keren uit jouw pan, waardoor deze weer blinkt.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


LEKKERE RECEPTEN OM JE PANNEN MEE VIES TE MAKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.