Gelegen in het zuidelijkste puntje van Nederland, Zuid-Limburg, ligt het plaatsje Gulpen. Een Limburgs dorpje zoals velen in de regio maar met één heel groot pluspunt. Namelijk het eigen gebrouwen bier dat uit de leiding van de Gulpener Bierbrouwerij komt. Als je het dorp inrijdt vanuit Margraten kun je de brouwerij (aan je linkerkant) eigenlijk niet missen. Het grote lichte gebouw dat als sinds 1825 de brouwerij huisvest is de basis waar vanuit dagelijks duizenden liters Gulpener bier verspreid worden over Nederland.
[Dit is een gastartikel van Yvette Koedam]
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
Proef Limburg
Al sinds mijn 5e kom ik gemiddeld 1 á 2 keer per jaar in Gulpen. We komen jaarlijks met plezier terug voor een lang weekend en genieten dan van alles wat er in die omgeving te doen is. Fietsen, wandelen, bier drinken, boodschappen doen in Duitsland, een mooie voorraad bier en wijn inslaan in België en eten we een ruime hoeveelheid lokale lekkernijen als zuurvlees en Limburgse vlaai. Ondanks dat ik nu al zo’n 25 jaar in Gulpen kom, had ik nog niet eerder een bezoek gebracht aan de Gulpener Bierbrouwerij. Daar kwam dit jaar verandering in! Samen met mijn vriend Jordy en mijn vader Adri bezocht ik de brouwerij en dronken we na afloop een aantal Gulpener biertjes in het BrouwLokaal.
Ik ben geen grote bierdrinker, maar op zijn tijd kan ik een lekker koud (meestal blond) biertje zeker waarderen. Wel wil ik er graag meer over leren en mijn smaakpallet vergroten. Deze wens in combinatie met onze jaarlijkse bezoeken aan Gulpen deden mij enorm uitkijken naar de rondleiding en tasting bij Gulpener Bierbrouwerij. Voorafgaand aan ons bezoek kende ik wel wat biertjes van Gulpener maar was ik verder niet op de hoogte van hun historie of hun assortiment. Daar kwam binnen enkele minuten na binnenkomst meteen verandering in.
Wist jij bijvoorbeeld dat Gulpener een van de weinige brouwerijen in Nederland is die nog compleet zelfstandig operatief is? Of dat het bedrijf ernaar streeft om binnen een tiental jaren compleet milieu neutraal hun bieren te produceren? Ik niet!
Een kijkje achter de schermen bij de Gulpener Bierbrouwerij
Verblijf je in Gulpen (of een plaats in de omgeving op fietsafstand), breng dan eens een bezoek aan de brouwerij. Via de grote houten deur loop je het eetcafé binnen en word je in een Gulpener-wereld gezogen. Overal aan de muur hangt memorabilia die je meenemen door de geschiedenis van het bedrijf. Foto’s van voormalig directeuren, personeelsleden en de lokale boeren hangen aan de muur; oorkondes die het bedrijf verdiend heeft, oude verpakkingen, limited edition flessen en zelfs oud reclamemateriaal kun je bewonderen. Wat ik zelf leuk vond om te zien was de illustratie van het brouwproces dat op de muur geschilderd was.
Als je alleen een kort bezoekje brengt aan Gulpener kun je in het eetcafé of de buitentuin het huidige assortiment bieren proeven of een lekkere Limburgse hap eten. Kom je voor een rondleiding of ander arrangement? Dan word je vriendelijk verzocht om in het BrouwLokaal te wachten totdat de groep compleet is. Hierna begint de fun!
Met zijn allen werden we naar het BierTheater gebracht en kregen we een Gulpener pilsje geserveerd. Een medewerker van de brouwerij gaf ons uitleg over wat we gingen zien en gaf ons alvast de benodigdheden voor de proeverij, maar daarover later meer.
Rondleiding Gulpener Bierbrouwerij
De rondleiding door de Gulpener Bierbrouwerij met de gids brengt je langs alle aspecten die nodig zijn om van hop, gerst, gist en water uiteindelijk bier en speciaalbier te maken. Van de aanleverplaats van ingrediënten, tot de brouwketels en uiteindelijk zelfs de fustvulrobot (is dat een echt woord?). Onze gids vertelde met enorme enthousiasme over al het werk dat dagelijks verzet wordt om duizenden liters bier te brouwen en te verschepen. Je merkt dat iedere medewerker gewaardeerd wordt en dat het familiaire karakter van Gulpener hoog in het vaandel staat.
Ook vertelde de gids met trots over de visie op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en de stappen die Gulpener daarin onderneemt. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van grondstoffen voor bier of producten voor in het eethuis binnen een straal van 40 kilometer om de fabriek (je kunt er dus geen cola of andere frisdranken bestellen). Of het streven om voor 2030 zonder het gebruik van fossiele brandstoffen, bier te kunnen brouwen!
De Gulpener hopvelden
Dat bier van hop gebrouwen wordt hoef ik jullie niet te vertellen, velen van jullie zullen zelfs wel weten hoe het bierbrouwproces in zijn werk gaat. Wat wel interessant is om te weten is dat Gulpener naast alle brouwpraktijken in eigen huis, ook zelf haar eigen hop verbouwt. Lekker lokaal, en het past helemaal binnen hun MVO-plannen om hun grondstoffen uit de 40 kilometer rondom de brouwerij in te kopen.
De Gulpener hop wordt in een naastgelegen dorpje Reijmerstok gegroeid. In opdracht van de brouwerij verbouwt de familie Wouters volledig milieuvriendelijk de drie hopsoorten die Gulpener nodig heeft voor hun brouwsels. Het oogsten van de hop is elk jaar een bijzonder moment. Dit doet Gulpener namelijk in september met familie en vrienden van de brouwerij, de zogenaamde Gulpener Vrunden. Tijdens de zaterdag in September en op het Hopfest staat de dag in het teken van het bier dat Gulpener brouwt en de duurzaamheid die ze daarbij hoog in het vaandel hebben staan. Daarnaast wordt het feit gevierd dat we vrij zijn. Vrij om je eigen koers te varen en alleen te doen wat goed voelt.
Samen met Claire, marketing & communicatieadviseur bij Gulpener, mochten wij een bezoek brengen aan de Gulpener hoptuin. Na een korte rit met de auto vanuit Gulpen kwamen we in een groene omgeving terecht waar in de verte al rijen en rijen hopplanten verschijnen. De hopplant is een klimplant en langs de gespannen lijnen en palen groeiden duizenden planten richting de zon. In het voorjaar begint de plant met groeien en op een goede zonnige dag kan één hopplant wel 20 centimeter in lengte groeien. Uiteindelijk produceert de plant in de zomer ‘hopbellen’, die na de pluk verwerkt worden tot het Gulpener bier.
Ik vond het onwijs tof om een bezoek te mogen brengen aan de hoptuin. Alle planten stonden nog vol in bloei en hingen de planten al vol met kleine hopbellen. Ik kan me goed voorstellen dat het een enorm leuke activiteit is om jaarlijks te helpen met de hopoogst, onder het genot van een biertje natuurlijk.
Kijken, ruiken en Gulpener proeven…
Nadat je als groep de brouwerij hebt gezien tijdens de rondleiding is het tijd voor het proeven! Je wordt teruggebracht naar het BierTheater en krijgt bij binnenkomst een koud pilsje geserveerd (wat tijdens ons bezoek zeer welkom was want het was die dag 37 graden). En als iedereen een plek heeft uitgezocht, start de tasting.
Tijdens het bezoek aan de brouwerij heeft de medewerker die de tour gaf al veel verteld over de verschillende brouwprocessen en soorten bier die Gulpener brouwt. Zo leer je o.a. het verschil tussen ondergistend- en bovengistend bier, hoe Gulpener het Ijsbock biertje brouwt en ook dat zo’n beetje elke Limburger begint met het drinken van een oud-bruintje. Allemaal informatie die handig van pas komt tijdens de tasting.
De proeverij start met een presentatie over de verschillende soorten bieren die Gulpener op het moment in hun assortiment heeft. Per biertje worden de kenmerken uitgelegd en indien nodig wordt het brouwproces nogmaals uitgelegd. Voor je op tafel ligt een placemat waarop duidelijk zichtbaar plek is voor 3 glazen bier. Daaronder kun je een aantal vragen over dat biertje beantwoorden. Ondergistend, bovengistend, bitter of juist zoet? Wat proef jij in het biertje dat voor je staat? Tot slot is het de bedoeling dat jij raad welk biertje je zojuist gedronken hebt. Ik kan je vertellen, dat bleek nog best lastig! Wij alle 3 zaten ernaast en hadden slechts 1 van de 3 biertjes goed geraden.
Na een bezoek van ruim 2,5 uur komt de rondleiding bij Gulpener tot een eind. We vonden het onwijs leuk en hebben veel nieuws geleerd over de biersoorten, de brouwerij en zelfs een beetje over Gulpen, de plek waar we al zo lang komen!
Zelf de Gulpener Bierbrouwerij bezoeken
Wil je zelf een rondleiding volgen bij de Gulpener Bierbrouwerij? Boek dan via hun website een datum en tijdstip waarop dit voor jou uitkomt. De prijs van een rondleiding + tasting is €21,50 per persoon. Goed om te weten is dat de brouwerij niet rolstoeltoegankelijk is. En dat je het meeste van de brouwerij kunt zien als je een bezoek brengt op zaterdag of zondag (doordeweeks wordt er in de brouwerij gewerkt) en kun je niet alles bekijken.
Slapen in Gulpen: Van knusse B&B tot luxe vakantiepark
Na een dag vol indrukken bij de Gulpener Bierbrouwerij en het verkennen van de prachtige omgeving, is het tijd om te ontspannen in een comfortabele accommodatie. Gulpen biedt een gevarieerd aanbod aan slaapplekken voor elk budget, van knusse B&B’s tot luxe hotels. Of je nu op zoek bent naar een romantisch weekendje weg of een gezinsvakantie, in Gulpen vind je gegarandeerd de perfecte accommodatie om heerlijk te slapen en te ontspannen.
Tip: Voor een unieke beleving, kies je voor Roompot Gulpen, een gloednieuw vakantiepark gelegen op ±10 minuten fietsen van het centrum van Gulpen. Geniet van moderne chalets met eigen terras, diverse faciliteiten zoals speeltuinen, en de prachtige natuur in de directe omgeving.
Andere tips:
- Hotel Gulpenerland: Dit gezellige hotel ligt op loopafstand van de brouwerij en biedt comfortabele kamers en een uitgebreid ontbijtbuffet.
- Herberg De Zwarte Ruiter: In deze charmante herberg in het centrum van Gulpen kun je terecht voor knusse kamers en een sfeervolle ambiance.
- Gasterij de Poort: Een fijne, gastvrije B&B met 4 kamers ter beschikking, waarvan elk ruim en mooi ingericht, om je direct te laten genieten van de luxe sfeer en een gevoel van thuiskomen. Omdat er maar weinig kamers zijn, kan deze bed & breakfast je op een zeer persoonlijke manier van dienst zijn.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
MEER BROUWERIJEN OM TE BEZOEKEN:
Geef een reactie