Helpen bij de Gulpener Hopoogst in Reijmerstok

Ik heb al een hoop producten geoogst zien worden, Zuid-Tiroolse appels en druiven in de Douro Vallei, de Loire en Zuid-Tirol. Maar ik had geen idee hoe hop nu precies word geoogst! Dus toen we werden uitgenodigd door VVV Zuid-Limburg om te helpen bij de Gulpener Hopoogst in Reijmerstok stonden wij al bij de auto! 😀 En na dit artikel weet jij ook precies hoe hop nu precies geoogst wordt.

Hop hop hop

Gulpener is één van de weinige brouwers die hun bier brouwen met eigen geteeld hop. En 2 hectare van die biologische hop staat in Reijmerstok; ongeveer 5 kilometer bij de brouwerij vandaan. Als je het dan over lokaal hebt, dan is dit wel ultra-lokaal! 🙂

Helpen bij de Gulpener Hopoogst 2018 in Reijmerstok

Sinds jaar en dag wordt de Gulpener hop op de tweede zondag van september geoogst door 250 medewerkers, vrienden en familie van de brouwerij. Wie geabonneerd is op het blad Puurzaam van Gulpener krijgt een uitnodiging om mee te doen, maar wees er wel snel bij, want het zit zo vol!

Helpen bij de Gulpener Hopoogst 2018 in Reijmerstok

Helpen bij de Gulpener Hopoogst 2018 in Reijmerstok

En denk maar niet dat je niet aan het werk gezet wordt; in gecoördineerde groepen wordt onze groep (go team grijs!) in tweeën gesplitst. Eerst gaan we de hopbellen van de strengen plukken, daarna worden de rollen omgewisseld en mogen we de strengen oogsten.

Helpen bij de Gulpener Hopoogst 2018 in Reijmerstok

Hop van een streng plukken is fijn werk; je hele handen ruiken naar de verse hop! Alsof je een verse-ipa-uit-de-lagertank-handcrème op hebt. Ideetje voor Gulpener merchandise? 😉

Helpen bij de Gulpener Hopoogst 2018 in Reijmerstok

Het oogsten van de strengen is iets minder rustgevend; bovenin worden met een hoogwerker de strengen losgeknipt, op de grond moet je de strengen zo snel mogelijk wegtrekken zodat de hoogwerker niet over de hopbellen rijdt. En dan moeten de strengen in grote kratten gestouwd worden die dan gelijk naar de koelcel gebracht worden. En nu snapten we ook waarom het plukshirt lange mouwen had; onze armen en nek zaten onder de rode striemen! Maar je moet er wat voor over hebben toch? Na al dat harde werk werden we beloond met koude Gulpener en een voedzame bbq.

Helpen bij de Gulpener Hopoogst 2018 in Reijmerstok

festival

Maar de fun was nog niet klaar! Op een groot grasveld vond gelijktijdig het gratis Gulpener bierfestival plaats met bijzondere bieren uit de Gulpener Microbrouwerij, biercolleges, een krat kart baan (zie hieronder voor een hilarisch filmpje), leuke activiteiten voor de kinderen, de huldiging van de Hopkoningin en de uitreiking van de Gulpener Duim.

Wat gaan ze doen met al die hop?

De door de vrijwilligers vers geplukte hop gaat eenmalig gebruikt worden door Brouwmeester Steven van den Berg voor een ongefilterde Dort. Met verse hop dus!  

Gulpener Dort met verse hop van hopoogst 2018

De rest van de hop zal geperst worden in pellets en gewoon gebruikt worden in alle verschillende bieren van Gulpener. Misschien nog wel even goed om te melden dat niet alle 2 hectares op 1 dag door vrijwilligers geoogst kan worden. De rest wordt door een bedrijf uit België met een speciale machine geoogst en verwerkt.

Helpen bij de Gulpener Hopoogst 2018 in Reijmerstok

Hop hop weer naar huis

En na deze fantastische dag bij de Gulpener hopoogst moesten we helaas alweer naar huis. Maar ik vond het echt bijzonder om bij de Gulpener Hopoogst aanwezig te zijn. Nu nog even in november de Gulpener Dort testen om te zien of we ons best hebben gedaan… 😉


Voor dit artikel ben ik door VVV Zuid-Limburg uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.