Limburgs zuurvlees (zoervleisj) recept (op Zuid-Hollandse wijze)

Vorig jaar oktober gingen mijn vriend en ik een paar dagen naar Roermond als cadeautje voor mijn verjaardag. Toen hebben we in het restaurant bij het hotel voor het eerst Limburgs zuurvlees (zoervleisj) gegeten! En het was erg lekker! Ik hou sowieso heel erg van stoofpotten (en frietjes! :D), dus dit was een goede combinatie!

En als ik ergens iets lekkers heb gegeten, moet ik dat natuurlijk ook zelf eens proberen te maken! En toevallig had ik nog 1 runderriblapje van koopeenkoe.nl in de vriezer zitten en dat was perfect voor zuurvlees voor 2 personen!. Er is volgens mij niet één specifiek recept (ik zag wel veel recepten met laurier en ontbijtkoek, maar ik ben niet zo van het origineel volgen.. 😉 ), maar er zit redelijk veel azijn in en ze gebruiken appelstroop om het geheel dan wat zoeter te maken. Dus ik heb mijn eigen receptje gemaakt zoals ik het lekker vond… En het was erg goed gelukt! Dus eigenlijk een Zuid-Hollandse versie van de Limburgse klassieker.. 😉

Limburgs zuurvlees (zoervleisj) recept

Benodigdheden voor 2 personen:

 • 300 gram runderriblap
 • 500 ml runderbouillon
 • eventueel wat water
 • 1 grote rode (of witte) ui in halve ringen
 • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
 • 6 jeneverbessen*
 • 4 kruidnagels*
 • theelepel komijn*
 • 2 grote eetlepels appelstroop
 • 100 ml azijn (ik heb appelcider azijn gebruikt)
 • peper en zout naar smaak
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 1 eetlepel ongezouten boter

*Ik doe de losse kruiden altijd een een thee-ei of theezakje dat ik dan in de pan erbij leg. Zo hoef je nooit op het einde naar alle kruiden op zoek! 🙂

Bereidingswijze:

Dep de runderriblap goed droog en bestrooi met peper en zout. Verhit de olie en de boter in een braadpan en bak de riblap rondom goudbruin. Ik heb de riblap gewoon in 1 stuk gelaten omdat we toch maar 1 zo’n lapje hadden; als je er meerdere moet braden is het misschien handig om ze in 2 of 3 stukken te snijden.

Limburgs zuurvlees (zoervleisj) recept

Doe de halve uienringen erbij en laat die een paar minuten meebakken. Doe dan de bouillon, de appelstroop, knoflook, de kruiden (in een thee-ei) en 100 ml azijn bij het vlees. Staat het vlees nog niet helemaal onder? Voeg dan een beetje water toe tot het vlees net onder staat.

Limburgs zuurvlees (zoervleisj) recept

Zet de deksel op de pan en laat op laag vuur net zo lang stoven tot het vlees uit elkaar valt als je het op wilt pakken. Dit duurde bij mij ongeveer 2,5 uur. Haal het vlees voorzichtig uit de pan. Haal je kruidenbuiltje uit de pan, laat de deksel van de pan en zet het vuur een stuk hoger. Nu gaan al die sappen een beetje meer inkoken. In de tussentijd kan je het vlees grof plukken (niet zo als bij pulled pork) het mogen nog echt stukjes vlees zijn, maar je moet even de stukken vet en pezen die niet weggesmolten zijn tijdens het stoven er tussenuit halen; dat is niet zo lekker om te eten.

Dit geeft je ook de tijd om je frieten af te bakken! Als ik frietjes maak maak ik altijd de triple cooked chips van Heston Blumenthal: voorkoken, afkoelen, 140°C voorbakken, afkoelen, 180°C afbakken.

Wanneer je saus een beetje is ingekookt (en zo prachtig donker van kleur is geworden) proef je even goed; misschien moet er nog een beetje azijn, appelstroop, peper en/of zout bij. Wanneer je helemaal tevreden bent roer je het zuurvlees voorzichtig door de saus.

Serveer met frietjes en een lekkere salade!

BIERTIP

Drink hierbij een wat donkerder biertje, het liefst ook een beetje zoetig om al dat zuurvlees een beetje te balanceren. Ga eens lekker ouderwets voor een oud Bruin! 😀

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.