Kippenleverpaté zelf maken

Ik moet bekennen dat ik eigenlijk helemaal niet van het orgaanvlees ben, ook al eet ik weleens leverworst op m’n bammetje en heb ik weleens ganzenlever en zwezerik gegeten. Maar een pannetje gebakken kippenlevertjes? Moet er niet aan denken! 😛 Maar omdat ik paté altijd wel heel lekker vind op een toastje, leek het me wel een uitdaging om mijn eigen paté te maken, inclusief de kippenlevertjes! Het was nog wel even zoeken naar verse kippenlever, bij de meeste slagers kwam het uit de diepvries en m’n gevoel zei dat je beter verse kon gebruiken. Maar gelukkig hadden ze nog een bakje bij de Sligro liggen! Waarschijnlijk kan je wel gewoon verse kippenlever bij je slager bestellen, maar als ik eenmaal een idee in m’n kop heb moet ik dat ook die dag gelijk maken, dus ik had geen tijd om te bestellen… 😉

En het was eigenlijk een stuk simpeler dan ik had gedacht! Alles bakken, fijnmalen in de keukenmachine en af laten koelen.

Kippenleverpaté zelf maken

Benodigdheden voor ±250 gram paté:

 • 300 gram verse kippenlevers
 • 2 sjalotjes, fijn gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
 • 4 blaadjes verse salie
 • 50ml cognac (of een andere drank naar keuze)
 • 2 eetlepels crème fraîche
 • 2 eetlepels boter om te bakken
 • 4 grote eetlepels boter voor de paté, kamertemperatuur
 • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Maak de kippenlevers schoon (haal de vetjes en gelige/harde stukjes er een beetje vanaf) en snij de grote stukken kleiner.

Kippenleverpaté zelf maken

2. Verhit in een pan wat boter en fruit de sjalot zachtjes aan.
3. Voeg dan de salie en de knoflook toe en laat 1 minuutje meebakken.
4. Voeg dan de kippenlevers toe en laat alles 5-10 minuten rustig meebakken, afhankelijk van hoe dik je stukjes lever zijn. Als je een stukje doorsnijdt moet je geen roze meer zien in de binnenkant van het vlees.

Kippenleverpaté zelf maken

5. Schep alles in de kom van de keukenmachine (ja ook de salieblaadjes), voeg de cognac, de boter (zacht en op kamertemperatuur) en de crème fraîche toe en laat alles zeker 5 minuten op hoge snelheid fijnmalen. Ik hou zelf van een hele zalvige paté, daarom heb ik de keukenmachine extra lang laten draaien (wel een paar keer alles van de randjes weer naar beneden duwen met een spateltje), maar als je van een grove paté houdt kan je de machine ook eerder uitzetten.
6. Doe de kippenleverpaté in een mooi bakje, dek goed af met plasticfolie en laat afkoelen in de koelkast.
7. Deze paté blijft in de koelkast ongeveer 3 dagen goed.

Je kan er ook voor kiezen om de kippenleverpaté over een aantal bakjes te verdelen, strak folie erop (elastiekje erom) en zo in te vriezen. Dat heb ik ook gedaan en werkt perfect! Ik heb 3 bakjes gemaakt waarvan we bakje 1 dezelfde avond nog soldaat hebben gemaakt en de andere bakjes staan in de vriezer voor een ander moment of toen ik wat paté nodig had voor mijn Rosbief Wellington.

Serveer met een beetje vers gedraaide peper, fleur de sel of grof zeezout en lekker knapperig toast (bijvoorbeeld van der Meulen Melba organic toast). Een klein drupje cranberrycompote erop lijkt me in deze periode van het jaar ook erg lekker! 😀


Ook lekkere kip recepten: 

Print Friendly, PDF & Email

One Comment Voeg uw reactie toe

 1. PERRY schreef:

  I utterly enjoyed reading your publication. Please can you mail me more recipes, especially on Pate and Terrines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.