Gebraden kip in karnemelk

Eigenlijk vind ik karnemelk om zo te drinken helemaal niet zo lekker.. Iets te zuur voor mij.. Maar ik zag op allerlei Amerikaanse blogs (toen zo rond de Superbowl iedereen hapjes ging maken) dat ze daar dus vaak hun kip marineren in karnemelk voordat het de oven in gaat! En dat moest ik natuurlijk even testen! Ik heb niet een hele kip genomen, maar van die kipkarbonades. Je zou natuurlijk ook hele poten of dijtjes kunnen nemen, maar pas dan wel je oventijd aan. En het resultaat? Superlekker! 😀 Ik moet ook bekennen dat ik het nog een keer gemaakt heb voor de foto, want de eerste keer was het al op voordat ik er een foto van kon nemen! 😀

Gebraden kip in karnemelk

Benodigdheden voor 2 personen:

 • 4 kipkarbonades*
 • 300-400 ml karnemelk
 • peper en zout naar smaak

*Of poten/dijtjes/kluifjes, maar pas daar wel je garingstijd op aan

Bereidingswijze:

Stop de kipkarbonades in een goed afsluitbare ziplockzak of bak en giet hier de karnemelk overheen. Zorg ervoor dat je kippetjes helemaal onder staan. Zet de bak/ziplockzak in de koelkast en laat minimaal 2 uur zo staan. Je kan het natuurlijk ook ´s ochtends maken/in de koelkast zetten, dan heb je er ’s avonds helemaal weinig werk aan.

Gebraden kip in karnemelk

Verwarm de oven op 200°C.

Haal je kip uit de marinade en laat het teveel aan karnemelk eraf lopen, maar je hoeft de kip niet af te gaan vegen.

Je wilt niet dat je kip gaat stoven in het braadvocht: als je een rekje hebt voor in een ovenschaal is dat top, zo niet? Dan kan je het zo oplossen:

Neem 2-3 vellen aluminiumfolie en knijp die tot lange sliertjes. Die slierten kan je dan in je ovenschaal doen en daar je kip op leggen zodat hij de bodem niet raakt.

Gebraden kip in karnemelk

Leg de kip dus op een rekje of geïmproviseerd rekje en bestrooi met peper en zout.

Schuif dan de kip in karnemelk ongeveer 40-50 minuten in de voorverwarmde oven, afhankelijk ook van hoe dik je stukken kip zijn. Mocht je een kernthermometer hebben: de kerntemperatuur van kip moet 75° zijn om veilig te kunnen eten.

Je kan de laatste 2 minuten de oven even op de grillstand zetten om zo’n lekker knapperig velletje te krijgen (mocht dat nog niet gebeurd zijn tijdens het bakken).

Om je vingers bij af te likken zo lekker! 😀 Deze techniek kan je natuurlijk ook toepassen op kluifjes voor een lekker partyhapje!

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Mariska schreef:

  In karnemelk kende ik nog niet, het lijkt me wel heel erg lekker!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Leuk Mariska, zeker doen; is echt een aanrader! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.