Eten is het lekkerst als het puur is. Kruiden kweken en je eigen pure keuken creëren: met een kruidentuin haal je de frisse smaak van zelfgekweekte kruiden in je gerechten. Het is heel leuk om iets van een klein zaadje uit te zien groeien, en uiteindelijk te verwerken in het eten. Daarnaast bevatten kant-en-klare kruidenmixen uit de winkel vaak veel zout. Eigengemaakte kruiden zijn gezonder én goedkoper. Door de kruiden in potjes te bewaren en te voorzien van kruiden etiketten heb je ze bij het koken altijd zichtbaar bij de hand. Hoe kun je het beste te werk gaan bij het kweken van je eigen kruiden?

Je eigen kruiden kweken voor bij het koken zo doe je dat

Een kruidentuin aanleggen

Alles begint met het aanleggen van een kruidentuin. Voor je aan de slag gaat is het handig om een plan te maken, bijvoorbeeld welk deel van de tuin je wilt inrichten als kruidentuin. Door de kruiden te scheiden van de andere tuinplanten, zorg je ervoor dat ze niet overwoekerd worden. Je kunt hiervoor een afscheiding maken, zoals  door middel van tegels of een hekje. Het is natuurlijk ook mogelijk om de kruiden in moestuinbakken, plantenbakken of bloempotten te planten. Dit geeft meteen een overzichtelijke afscheiding tussen de diverse soorten kruiden.

Voor wie niet veel ruimte heeft is een verticale kruidenwand een optie zoals een wandhanger of wandrek. Zolang de kruiden in de zon maar wel met wat beschutting kunnen groeien, kun je prima kruiden kweken op een balkon of terras. Ook voor het planten van kruiden binnen geldt: houd er rekening mee dat ze veel licht nodig hebben, maar uitdrogen als ze te veel zon krijgen. Je kunt natuurlijk los zaadjes kopen, maar veel tuincentra hebben tegenover ook een groot assortiment met kleine plantjes om thuis mee verder te kweken.

Kruiden kiezen, planten en laten groeien

Als je de plek voor je kruidentuin bepaald hebt, is het natuurlijk van belang om te beslissen welke kruiden je gaat planten. Bedenk welke kruiden je graag wilt gebruiken in je gerechten, of welke kruidenmix je wilt maken. Ook kun je inspiratie opdoen over tal van kruidenmixen, van klassieke Italiaanse tot Aziatische kruidenmengsels. Als je besloten hebt, kun je de zaadjes kopen en aan de slag gaan met planten. Om de kruiden goed te laten groeien is het noodzakelijk dat ze in een temperatuur tussen achttien en vierentwintig graden staan. Plaats de plantjes niet op tochtige plekken, en zorg dat ze de juiste mate aan licht krijgen.

Je eigen kruiden kweken voor bij het koken zo doe je dat 2 Middel

Kruiden kweken, drogen, in potjes doen en etiketten plakken

Kruiden kunnen direct gebruikt worden als ze volgroeid zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te drogen. De ouderwetse manier is om kruiden een aantal weken in een donkere ruimte ondersteboven te hangen. De ideale plek daarvoor heeft een lage luchtvochtigheid en een matige temperatuur. Tegenwoordig kan het echter ook gemakkelijk in de magnetron, oven of zelfs de airfryer. Daarna kun je de kruiden efficiënt bewaren in potjes. Door de potjes van kruiden etiketten te voorzien, heb je in één oogopslag overzicht van welke ingrediënten waar in zit.

Ook geeft een etiket een leuke en verzorgde aanblik, als kroon op al het werk dat erin gezeten heeft om deze kruiden te maken. Als laatste kun je de kruiden gebruiken bij het koken. Je zult merken dat deze met liefde en aandacht gekweekte kruiden lekkerder smaken dan je ooit gedacht had. Kruiden kweken: een heerlijke en gezonde hobby voor iedereen!

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER HANDIGE ARTIKELEN: