Thibault Massina en Romain Aubert kenden het concept van Hard Seltzer uit uit Amerika, waar het in 2013 is ontstaan. Bij hun cocktailbar Le Syndicat in Parijs, wilde ze het Parijse publiek laten zien wat een moderne cocktailbar te bieden heeft. In Frankrijk waren de mannen de eerste met een vergunning om een eigen merk hard seltzers op de markt te brengen en werd in 2020 hun eigen merk Féfé (fait en France – gemaakt in Frankrijk) gelanceerd. Dit Hard Seltzer boek bevat de meest succesvolle cocktailcreaties van Le Syndicat, nu dus ook thuis te maken!
Hard seltzer: Booze & bubbels
In 2013 werden de blikjes met maximaal 5% alcohol, weinig calorieën en bruiswater onwijs populair. Maar het concept is niet nieuw. Al in de 19e eeuw werd cognac aangelengd met water om het alcoholpercentage te verlagen en de smaak een grotere rol te geven.
Eigenlijk had ik verwacht dat er in het Hard Setzers boek cocktails zouden staan met als basis een kant-en-klaar blikje/flesje hard seltzer. En hoe je die dan moet mixen voor een lekkere cocktail. Maar Thibault Massina en Romain Aubert leren je letterlijk stap-voor-stap hoe je zelf verschillende smaken seltzers maakt. Elk recept gaat uit van minimaal 6 glazen, ideaal dus voor een aperitief of als borrel na het werk.
In de introductie worden ook de verschillende benodigdheden besproken voor het zelf maken van seltzers. Grappig is dat de mannen vinden dat een bruiswatermachine (zo’n Sodastream) makkelijker is dan een officiële sifon, waar je die patronen voor moet kopen waar al die kids nu aan verslaafd zijn.
Vakantieflessen in de kast?
Het Hard Seltzer boek is verdeeld in 7 hoofdstukken, waarvan 6 op basis van een specifieke alcohol (cognac, armagnac, calvados, eau de vie, whisky en gin/tequila/wodka/rum) en 1 hoofdstuk met cocktails op basis ven hard seltzers. Eau de Vie is in Nederland niet echt een product dat wij veel drinken, maar misschien heb je nog een fles van de vakantie in de kast staan waar je eigenlijk niets mee doet.
Helaas zie je wel aan de ingrediënten die gebruikt worden dat het voor ‘gewone’ consumenten wel lastig gaat worden om veel recepten na te kunnen maken. Veel van de ingrediënten zijn producten die de gemiddelde Nederlander niet in zijn/haar keukenkastje heeft staan. Zoals eetbare rozenblaadjes, gedroogde viooltjes, verjus, eucalyptusblaadjes, sinaasappelblad, kinabast, ciderazijn, verse yuzu’s of kombu. Er staan in totaal 42 verschillende seltzers in het Hard Seltzers boek, en ik was benieuwd welke ik zou kunnen maken met ingrediënten die ik al in huis had; aangezien ik al een sodastream heb staan. Ik kwam letterlijk op 2 recepten. En dat vind ik jammer; want had graag zonder al teveel spullen online te moeten kopen of gespecialiseerde winkels af te moeten gaan, wat willen uitproberen.
CONCLUSIE
Ik vind het idee van het echt helemaal zelf maken van seltzers echt wel leuk. Maar met de recepten die ‘in dit boek ‘Hard Seltzer‘ van Thibault Massina en Romain Aubert staan, kom je wel op ideeën, maar is het wat lastig reproduceren omdat er zulke specifieke en voor de consument lastig verkrijgbare ingrediënten gewerkt wordt.
Pluspunten:
- Heel leuk idee om vanaf scratch je eigen seltzers te maken
- Elk recept heeft een uitnodigende foto
- Leuk klein prijsje
Minpunten:
- Er worden soms wel wat ingrediënten die de gemiddelde Nederlander niet in zijn/haar keukenkastje heeft staan.
- Ook de ingrediënten qua alcohol zijn erg Frans; de gemiddelde Nederlander zal niet veel verschillende soorten cognac, armagnac en Eau de Vie’s in huis hebben.
- Je moet wel willen investeren in een sodastream of sifon met CO2-patronen, want een andere optie wordt er niet gegeven om bubbels in je drankje te krijgen.
Nederlands | Hardcover | 9789461432988 | juli 2023 | 144 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
MEER LEUKE DRANKBOEKEN:
Geef een reactie