Gastronomie in Noord-Portugal – 4 restaurants om van te smullen!

In Noord-Portugal kun je heerlijk eten, dat heb ik in die 4 dagen wel gemerkt! 😀 Hieronder een “kleine” recap van de restaurants waar we hebben gegeten! 😀 Ik zal de restaurants in Porto in een apart artikel bespreken! 🙂 Scroll gewoon naar beneden voor alle restaurants of klik hieronder op de naam van een restaurant om gelijk naar de bijhorende foto’s & beschrijving te gaan!

Os Lusíadas – Matosinhos  |  Restaurante Brac – Braga  |  Pousada Mosteiro de Guimarães – Guimarães  |  Santa Luzia ArtHotel – Guimarães


Os Lusíadas – Matosinhos

Rua Tomás Ribeiro, 257
4450-297 Matosinhos
Portugal
Tel: +351 229 378 242

www.restaurantelusiadas.com
info@restaurantelusiadas.com

De gemeente Matosinhos ligt tegen de stad Porto aan is op slechts 15 minuten vanuit het stadscentrum gemakkelijk te bereiken met de nieuwe of historische tram. Matosinhos is een echt stranddorpje waar je lekker kunt zwemmen en een hele brede boulevard met verschillende restaurantjes en barretjes.

Wij namen een lunch bij Os Lusíadas, een visrestaurant wat verder weg van het strand en helaas zonder terras. Maar wat er op je tafel komt compenseert dat wel! 😀

Superverse vis; de schaal- en schelpdieren zaten in een grote tank bij de voordeur… 😉 Wij kregen een enorme schaal met garnalen, gevulde krab, schelpjes en als toegift eendenmossels (percebes)… Had ik persoonlijk nog nooit gegeten (niemand aan tafel) dus we vroegen de ober even hoe je ze moest ‘pellen’… Ik vond de smaak nogal zout, maar niet vies; misschien is het ook een beetje raar omdat ze er zo vreemd uitzien.. Heb jij ze weleens gegeten?

Restaurante Os Lusíadas - Matosinhos PortoRestaurante Os Lusíadas - Matosinhos Porto Restaurante Os Lusíadas - Matosinhos Porto Restaurante Os Lusíadas - Matosinhos Porto Restaurante Os Lusíadas - Matosinhos Porto Restaurante Os Lusíadas - Matosinhos Porto Restaurante Os Lusíadas - Matosinhos Porto Restaurante Os Lusíadas - Matosinhos Porto Restaurante Os Lusíadas - Matosinhos Porto

En dit bleek nog maar het voorgerecht! Als hoofdgerecht kwam de chef aan met een grote berg brandend zout.. Met daarin twee hele zeebaarzen! Ik moest dat natuurlijk wel even filmen! En echt onwijs lekker! Traditioneel word dit dus gegeten met gestoofde kool en wat krieltjes; simpel maar wel superlekker.

En als dessert nog een soort superzoet flensje gedrenkt in de sinaasappelsuikersiroop. Misschien iets te zoet naar mijn smaak.

Restaurante Os Lusíadas - Matosinhos Porto

Conclusie: Echt heerlijk verse schaal- en schelpdieren gegeten, lekker old school met zo’n hele vis in een zoutkorst aan tafel en natuurlijk weggespoeld met een lekkere Vinho Verde. Jammer dat er geen terras is om aan te zitten; bijna zonde met dat mooie weer om de hele middag binnen te zitten.


Restaurante Brac – Braga

Campo das Carvalheiras
4700-419 Braga
Portugal

www.facebook.com/RestauranteBrac

Restaurante Brac ligt aan de rand van het historische centrum van Braga, een stad ongeveer 40 minuten met de auto vanaf Porto. Ik moet helaas bekennen dat ik verder weinig van het stadje zelf heb gezien, behalve dan wat mooie oude gebouwen vanuit de auto van het hotel naar het restaurant. Maar Brac heeft wel een lekker terras waar we natuurlijk wel even gebruik van hebben gemaakt om met een lekkere Portugese gin-tonic te proosten!

Bijzonder aan het restaurant is dat het op/in/tegen een archeologische vindplaats ligt (Domus da Escola Velha da Sé); je kan zelfs vanuit het restaurant met een deur de tentoonstelling in! 😀 Je kon zien dat er soms ook toneelvoorstelling gespeeld werden aan de ‘props’ die nog op sommige plekken stonden.

Restaurante Brac - Braga Noord-Portugal Restaurante Brac - Braga Noord-Portugal Restaurante Brac - Braga Noord-Portugal Restaurante Brac - Braga Noord-Portugal Restaurante Brac - Braga Noord-Portugal

Mijn Rabo de boi estufado em vinho tinto (gestoofde ossenstaart in rode wijn) ↓

Restaurante Brac - Braga Noord-Portugal

Heleen’s Corvina com gambas em molho de moqueca e farofa (Corvina/Ombervis met gamba’s in stoofsaus en broodkruim)

Restaurante Brac - Braga Noord-Portugal

En als dessert wat Portugese kaas, een soort portgelei en crackers. Met een glaasje port natuurlijk!

Restaurante Brac - Braga Noord-Portugal

Fijn detail was ook dit het enige restaurant was waar we zelf de wijnen uit mochten zoeken voor bij het eten; hieronder zie je een pagina van de wijnkaart..

Restaurante Brac - Braga Noord-Portugal

Heb je die prijzen gezien?! Gemiddeld €15 voor een fles rode wijn… Dat zie je in Nederland nog niet eens voor een flesje huiswijn! :O

Conclusie: Superleuk dat we ook nog even buiten konden zitten; Portugezen eten wel alleen een stuk later dan dat wij gewend waren, dus de eerste 25 minuten zaten we alleen in het restaurant.. 😉 Leuk detail is de archeologische opgraving in, achter en naast het restaurant, jammer dat de begeleidende teksten allemaal in het Portugees waren. Qua eten heb ik heel lekker gegeten; ben sowieso dol op ossenstaart. Iemand anders van de groep had een gerecht met inktvis, maar dat bleken een soort ongedefinieerde gefrituurde stukken te zijn.. En niet zo lekker.. Een beetje wisselend van kwaliteit dus. En de heren hadden allebei steak + frietjes besteld, maar frites is daar gewoon een bakje met naturel chips! 😛 Maar de wijnkaart met zijn zeer schappelijke prijzen maakt een hoop goed!


Pousada Mosteiro de Guimarães

Largo Domingos Leite de Castro
Lugar da Costa, 4810-011 Guimarães
Portugal

www.pousadas.pt/en/hotel/pousada-guimaraes
+351 218 442 001

Het Pousada Mosteiro de Guimarães ligt een stukje buiten het centrum van Guimarães, bovenop een heuvel met prachtig uitzicht over de stad. Dit hotel/restaurant is gevestigd in een oud Augustijner klooster uit de 12de eeuw, naast een nog werkende kerk. De term ‘pousada’ slaat op een soort keurmerk van monumentale en historische hotels en restaurants in Portugal. De lange gangen en grote zalen van het klooster (gevuld met antieke meubels, je krijgt het gevoel in een museum te zijn) zijn nog volledig in stijl en leiden naar 51 hotelkamers, variërend van omgebouwde kamers van de paters tot luxueuze suites. De tuin is een park van 8 hectare met 12 verschillende soorten bomen, een diversiteit aan andere planten en bossages, een vijver, een boomgaard en een kruidentuin.

Maar we kwamen om te eten! 😀

Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Het restaurant is gevestigd in de oude wijnkelder van het klooster; wel een toffe setting, maar wel een beetje (oké, een beetje boel) oubollig aangekleed met al dat donkere hout en bloemetjesprints. Sommige mensen zouden het ook ‘klassiek’ noemen… 😉

Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Heel klassiek met een biedermeier op tafel..

Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

1e gang was een soort deconstructed vichyssoise (aardappel-prei soep) met onderin de aardappelsoep en bovenop de preisoep. Ik vond dit het lekkerste gerecht van het hele menu! Romig, fris, goed op smaak.. Echt een fijn soepje.

Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Daarna kwam nog een soep (?!)… Een nogal kleverige pompoensoep.. De consistentie was die van nogal dikke behanglijm.. Geen idee wat er gebeurt is, maar volgens mij had de kok per ongeluk iets teveel maizena toegevoegd om te binden.

Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Als hoofdgerecht een mooi stuk kabeljauw met groentjes en aardappelpuree met bruine boter. En iets gefrituurds.. Niemand aan tafel kon echt achterhalen wat het nu precies was.. Ik dacht een gefrituurde oester, maar andere dachten een ander schaaldier of zelfs bakkeljauw.. Voor de rest een prima maar braaf gerecht.

Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Dessert was een Portugese versie van de Spaanse crema catalana.. Maar dan heel anders natuurlijk en veel lekkerder volgens de Portugese bediening… 😉

Pousada Mosteiro de Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Conclusie: Prachtig gebouw, uitzicht en tuin; inrichting is een beetje gedateerd en het eten een beetje braaf.


Santa Luzia ArtHotel

R. Francisco Agra 100
4800 Guimarães
Portugal

santaluziaarthotel.com/santa-luzia-arthotel
+351 253 071 800

Net buiten het historische autovrije centrum van Guimarães ligt in een klein straatje het Santa Luzia Arthotel. Ik heb hier ook een nacht geslapen (daar komt binnenkort een filmpje van online) maar voor dit artikel gaat het even om het restaurant!

Er zijn verschillende zitjes beneden in de lounge; er is een bar met verschillende gins en andere drankjes; een hoekje met een televisie en een boekenkast en een dinerzaal.

Santa Luzia ArtHotel - Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal Santa Luzia ArtHotel - Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal Santa Luzia ArtHotel - Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Ook (net als in de hotelkamers) in het restaurant dezelfde gouden details!

Santa Luzia ArtHotel - Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Drie verschillende soorten broodjes met (van rechts naar links) kruidenboter, gefrituurde olijven, olijfolie uit Noord-Portugal met rozemarijn en knoflook en olijfolie uit Zuid-Portugal.

Santa Luzia ArtHotel - Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Voorgerecht was weer een pompoensoep, maar nu wel lekker! 😛 Dat witte in het midden is een plakje verse geitenkaas en afgemaakt met stukjes walnoot. Erg lekker en ook zeker een leuk idee om thuis eens te maken.

Santa Luzia ArtHotel - Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Als hoofdgerecht koos ik de kalfswangen; supermals en heerlijk draadjesvlees met aardappelpuree en jus. Het garnituur (de groene asperges) waren veel te gaar en smakeloos. Hadden ze beter weg kunnen laten.

Santa Luzia ArtHotel - Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Dessert was een stukje appeltaart met aardbeiensaus. Niet zo bijzonder, wel lekker! 🙂

Santa Luzia ArtHotel - Guimarães - Mooie plekjes in Noord-Portugal

Conclusie: Over het hotel komen jullie in een ander artikel meer te weten (even tussen ons.. het is prachtig!) maar het restaurant vond ik voor een ArtHotel erg braaf. Misschien had ik iets spannendere gerechten verwacht. Het moet wel gezegd worden dat ik de echte kaart van het restaurant niet gezien heb; we kregen een apart menuutje met een keuzemenu… Dus misschien heb ik alle spannende gerechten wel net gemist.. 😉


Overall Conclusie

Het viel me op dat de gastronomie van Noord-Portugal best een winterse, boerse en traditionele keuken is. Veel soepen, stoofpotten en vis met weinig tot bijna geen garnituur. Ik heb geen één keer iets van een salade gezien bij het hoofdgerecht. Het is bijna allemaal perfect eten voor als het buiten koud en guur is, maar ik ben wel benieuwd naar de keuken in de zomer; of dat wel iets frisser en speelser is.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: www.visitportoandnorth.travel en www.visitportugal.com 

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

13 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Natalie schreef:

  Portugal is echt top qua eten, zeker als je visliefhebber bent! Ik at zelf ook al zalig goed in Porto!

 2. Maaike schreef:

  Wat een heerlijke post om te lezen. Ik krijg helemaal zin om naar Portugal op vakantie te gaan. En wat zien die gerechten er mooi uit.

 3. Lonneke schreef:

  Die ene foto ziet er fris en lekker uit. Ik lust wel vis maar het moet niet te veel naar vis smaken, volg je me nog 😉 Leuk dit soort tentje te ontdekken in het buitenland.

 4. Tessa schreef:

  Dat klinkt allemaal erg lekker zeg! Ik ging vorig jaar naar Lissabon en genoot er ook van heerlijke vis. Zo’n lekker land!

 5. esther schreef:

  Wat een leuke complete post. Het water loopt mij in de mond. Nu zal ik niet snel meer vliegen maar keep it in mind! 🙂

 6. Amylia schreef:

  Bon, wanneer kan ik vertrekken? 😉

 7. Jolanda schreef:

  Ohhh die foto van dat desert!! Yummmm

 8. Elke schreef:

  Ik vind het enorm handig met die uitklapbare gegevens en foto’s! Ik ben zelf nog nooit in Portugal geweest… Maar nu wil ik er zeker eens naar toe al was het om te genieten van het heerlijke eten! Dankjewel voor deze tips, alles zag er stuk voor stuk enorm goed uit! Maar zelf vond ik die zoete flensje gedrenkt in de sinaasappelsuikersiroop er top uit zien, misschien iets te zoet. Maar op vakantie mag dat wel. 😉

 9. Cees Kerssen schreef:

  Vier restaurants van Noord Portugal om te smullen?…Ik snap ook wel dat je niet overal maar toe kan maar deze vier restaurants zijn niet echt representief.
  In Matosinhos ga je naar de kleine visrestaurants net achter de boulevard. Absoluut verse vis, buiten op straat gegrild.
  In guimaraes ga je bv naar Hool, in het centrum of net buiten Guimaraes naar Sao Giao.
  Dan hebben we het. Of niet gehad over de zeer betaalbare Michelin ster restaurants in Porto of Amarante.
  Dan praat je over ongewoon lekker eten in noord Portugal!

  Mvg
  Cees

  1. Cees Kerssen schreef:

   Sorry voor Googles automatische aanpassingen.

  2. Ongewoon lekker schreef:

   Hai Cees, bedankt voor je aanvullingen! Zoals je in het artikel kan lezen was ik op uitnodiging van Visit Portugal, dus kon helaas niet zelf kiezen waar we gingen eten.. 🙂

   1. Cees schreef:

    No worries, zo een uitnodiging kan je moeilijk afslaan?.
    Noord Portugal blijft genieten.
    Groeten.

 10. Denise - Follow my footprints schreef:

  Een heel uitgebreid blog. Handig gedaan zo met die apart aanklikbare foto’s. En leuk met foto’s van de zo verschillende locaties erbij.
  Om de gevleugelde woorden van die dagen nog maar eens te gebruiken: ‘Ik begin best alweer een beetje trek te krijgen.’ 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.