Er op uit in Zagorje Kroatië!

Ik heb al een artikel geschreven wat er allemaal te doen is op de adventmarkt in Zagreb (ze zijn trouwens weer uitgeroepen tot beste kerstmarkt van Europa, jeej!), maar op 45 minuten rijden van de stad en op de grens met Slovenië heb je ook een prachtige provincie genaamd Zagorje. Door de eeuwen heen is deze stad een favoriete plek van Kroatische en Hongaarse vorsten geweest om hun kastelen te bouwen en landgoederen te beheren. De bekendste kastelen zijn Veliki Tabor (waar ik straks meer over zal vertellen), Miljana, Bežanec, Hellenbach en Januševac. De meeste kastelen in Zagorje stammen uit de tijd dat het gebied tot het Keizerrijk Oostenrijk behoorde.

Door de glooiende heuvels is het gebied ook uitermate geschikt voor wijnbouw en landbouw; wanneer je door de provincie rijdt zie je overal wijngaarden liggen en zijn de maïskolven opgestapeld in open bakken voor de winter.

Sarcofagen van Erdödy familie

Village of Klanjec

In het dorpje Klanjec vinden we een Franziskaner klooster uit de 14de eeuw met in het bijbehorende mausoleum twee sarcofagen. Er wordt meteen gemeld dat de sarcofagen leeg zijn; maar een beetje griezelig is het wel.

Sarcofagen van Erdödy familie Sarcofagen van Erdödy familie

De sarcofaag van Emerik Erdödy (die met de herten) is onderdeel van een legende.. Het schijnt dat bij heropening van de sarcofaag, deze leeg was, op de laarzen van Emerik na! De legende gaat dat de neef van Emerik hem vergiftigde (en daarmee het familiefortuin/kasteel kon erven) maar net niet genoeg om hem te laten sterven. Het plan van de neef was om Emerik na de ‘begravenis’ Emerik uit de sarcofaag te halen en hem naar een locatie ergens in Europa te sturen, maar bij het openen van de sarcofaag bleek Emerik echt overleden. Neeflief besloot toen om Emerik in het bos rondom het klooster te begraven, maar bij het verplaatsen van het lichaam bleven de laarzen van Emerik achter in de sarcofaag. Zo gaat de legende. 😉

Emerik was een gepassioneerd jager; vandaar de versieringen van herten op de sarcofaag. Herten waren ook onderdeel van het wapen van de Erdödy familie en het wapen van het dorp Klanjec. Verder zie je schedels, engelen, botten en adelaars, allemaal met hun eigen betekenis en symbolisme.

Studio Antun Augustinčić

Studio Antun Augustinčić

Antun Augustinčić (4 mei 1900 Klanjec – 10 mei 1979 Zagreb) was één van de belangrijkste beeldend kunstenaars in voormalig Joegoslavië in de 20ste eeuw. Zijn sculpturen staan over de hele wereld; Genève, New York, Polen en Zagreb.

Studio Antun Augustinčić Studio Antun Augustinčić Studio Antun Augustinčić

Nu is er in het centrum van Klanjec een spiksplinternieuw museum/werkplaats/collectieruimte ontworpen, onder andere ingericht met de beelden van Augustinčić, beelden van leerlingen, beelden van andere kunstenaars en een ruimte waar de beelden van Antun gerestaureerd kunnen worden.

Studio Antun Augustinčić
U Slast! (eet smakelijk in het NL) van kunstenaar Izidor Popijac Ziga (2003)

Studio Antun Augustinčić Studio Antun Augustinčić

Restaurant Grešna Gorica

Daarna was het tijd voor een ‘lichte’ lunch bij restaurant Grešna Gorica. Onthouden jullie even de vermelding ‘lichte’ lunch? 😉 Grešna Gorica ligt bovenop een heuvel en heeft prachtig uitzicht over het gebied. In ieder geval, dat is wat ze ons vertelden, want het was supermistig die dag, dus ver konden we niet kijken.

Een 'lichte lunch' at Grešna Gorica, Zagorje Kroatië

Mocht je in de buurt zijn en heb je zin in echt traditioneel Kroatisch eten? Dan ben je hier aan het goede adres; ze hebben zelfs een terras met uitzicht op de wijngaard! Het interieur is ook super landelijk met dierenvellen aan de muur, robuuste houten tafels en hier en daar een landbouwwerktuig in de hoek. 😉

Een 'lichte lunch' at Grešna Gorica, Zagorje Kroatië

De term ‘een lichte lunch’ betekent in Kroatië toch iets anders dan bij ons.. Ik dacht aan een kopje soep met wat brood (domme ik), maar toen de tafel voller en voller kwam te staan met schalen vol met eten… De gidsen snapten niet dat wij Nederlanders (en Belgen) zo verbaasd aan het kijken waren.. Dit was hun definitie van een lichte lunch.. 😀

Verschillende soorten kaas, de bolletjes in het midden zijn verschillende soorten paté.

Een 'lichte lunch' at Grešna Gorica, Zagorje Kroatië

Heel veel verschillende soorten ham en gedroogd vlees

Een 'lichte lunch' at Grešna Gorica, Zagorje Kroatië

Ingemaakte groentes en wijn van eigen wijngaard

Een 'lichte lunch' at Grešna Gorica, Zagorje Kroatië

En huisgemaakte štrukli, dunne deegrolletjes gevuld met een mix van cottage cheese, ei, zure room en zout en dan met nog een laag zure room met ei in de oven. En dan krijg je een soort soufflé met deeg. Heel lekker, maar ook heel machtig!

Een 'lichte lunch' at Grešna Gorica, Zagorje Kroatië

Kasteel Veliki Tabor

Het oudste gedeelte van het kasteel (de vijf-hoekige toren in het midden) is gebouwd in de 12de eeuw; de andere torens en muren zijn in de 15de en 16de eeuw aangebouwd om als fort te dienen tegen de Ottomaanse dreiging. In meer vredelievende tijden was het kasteel in private handen.

Kasteel Veliki Tabor Kasteel Veliki Tabor

Nu is het kasteel eigendom van de staat en zijn er uitgebreide restauratiewerkzaamheden geweest om het kasteel weer toonbaar en beschikbaar te maken voor het publiek.

Kasteel Veliki Tabor Kasteel Veliki Tabor

Het kasteel doet nu dienst als museum, trouwlocatie en er vindt elk jaar een film festival plaats.

Kasteel Veliki Tabor

Er is zelfs een legende dat een jongedame genaamd Veronica is ingemetseld in de muren van het kasteel en ’s nachts komt spoken.. Gelukkig waren wij voor het donker weer weg.. 😉

Kasteel Miljana

Kasteel Miljana - Zagorje Kroatië

Kasteel Miljana heeft zijn oorsprong aan het einde van de 16de eeuw. Toen nog slechts een landelijke villa voor de Rattkay familie (die ook Veliki Tabor in bezit hadden), maar in de loop van de 18de en 19de eeuw zijn er veel gedeeltes bijgebouwd waardoor Miljana nu groot en koninklijk aandoet.

Kasteel Miljana - Zagorje Kroatië

Na jaren van verwaarlozing heeft de familie Kamenski in 2010 het hele kasteel goed onder handen genomen en de oorspronkelijke indeling, de muurschilderingen, de fresco’s en de kleurrijke kamers in ere hersteld.

Kasteel Miljana - Zagorje Kroatië Kasteel Miljana - Zagorje Kroatië

Een gedeelte van het huis wordt ook nog steeds als woonhuis gebruikt, maar is geen onderdeel van het museum. Er is zelfs nog een klein kapelletje!

Kasteel Miljana - Zagorje Kroatië

Na de rondleiding kregen we ook nog wat ‘kleins’ te snacken en een glaasje bubbels… Zit volgens mij niet standaard bij de entree, maar was toch te mooi om jullie te onthouden… 😉

Kasteel Miljana - Zagorje Kroatië

Ethno Village Kumrovec

Museum ”Staro selo” Kumrovec

Kumrovec is een in-situ openluchtmuseum waarbij de huizen van begin 20ste eeuw binnen het museum nog gedeeltelijk bewoond zijn.

Museum ”Staro selo” Kumrovec Museum ”Staro selo” Kumrovec

Andere huizen laten verschillende handvaardigheden en beroepen zien van rond 1900 in landelijk Kroatië. Bijvoorbeeld een leerlooier, schoenmaker, een brandweerkazerne met alle attributen, een smid en nog veel meer.

Museum ”Staro selo” Kumrovec Museum ”Staro selo” Kumrovec

Andere huizen laten het gewone leven zien van die tijd, hoe mensen leefden, sliepen, woonden en bijvoorbeeld (zoals de foto hieronder) een bruiloft vierden.

Museum ”Staro selo” Kumrovec

Kumrovec is bij de Kroaten beter bekend als geboortedorp van Josip Broz Tito, zijn geboortehuis is gerestaureerd en nu ook onderdeel van het openluchtmuseum.

Museum ”Staro selo” Kumrovec

Villa Zelenjak + wijnproeverij

En omdat het al zeker 1,5 uur geleden was dat we voor het laatst gegeten hadden werd het wel weer tijd voor een hapje en een wijnproeverij.. 😉 Villa Zelenjak is een rustiek restaurant waar ik verder helaas niet zoveel van heb gezien omdat het al pikdonker was toen we aankwamen. Nu ik het restaurant google zie ik dat het van buiten ook prachtig is; en het verbaasd me niets dat ze hier ook veel bruiloften organiseren. 😉

We kregen weer verschillende traditionele gerechten zoals pompoensoep, gevulde kalkoenrolletjes, porkfilet en mlintci (traditionele kerst-pasta), kalfsmedaillons met eekhoorntjesbrood en kaas uit de oven en een zoete versie van strukli als dessert.

Villa Zelenjak - Ventek Villa Zelenjak - Ventek Villa Zelenjak - Ventek Villa Zelenjak - Ventek

Tijdens het eten kregen we van meneer Sever verschillende van zijn wijnen te proeven.

THE SEVER WINERY wine tasting

Voor mij sprong vooral de Traminac dessertwijn eruit; mooie volle smaken met nog genoeg zuren om tegen het zoet op te boksen.

THE SEVER WINERY wine tasting

Wat je ook nog zou kunnen doen:

Tuhelj spa & wellness

Zagorje is ook bekend van de heetwaterbronnen en was in de 18de eeuw al een wellness-bestemming voor de gegoede burgerij en adelen uit Oostenrijk. Tuhelj spa & wellness is de grootste van Kroatië en biedt veel verschillende baden, saunas en massages.

Krapina Neanderthal Museum

Krapina is de hoofdstad van de provincie Zagorje en de plek waar in 1899 op Hušnjakovo heuvel de resten van Homo sapiens neanderthalensis zijn gevonden. Maar liefst 900 botten zijn gevonden van tientallen individuen variërend van 2 tot 40 jaar oud. Het museum geeft een inkijkje in het leven van deze neanderthaler en laat in wisselende tentoonstellingen de verschillende vondsten zien.


Wil je meer tips over vakantiewoningen en vakantiehuizen in Kroatië? Check dan de website van interhome.nl.


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BIJZONDERE BESTEMMINGEN ↓

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Tourist Board Zagreb, Kroatisch Verkeersbureau en Croatia Airlines.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.