Een stressvrij kerstdiner!

Heb je nu al klotsende oksels als je alleen al denkt aan het kerstdiner? Ongewoon Lekker to the rescue! 😀 In dit artikel wil ik je allerlei tips meegeven hoe je het kerstdiner met zo min mogelijk stress doorkomt. Sleutelwoord? Voorbereiding! Ga er van het weekend eens lekker voor zitten, glaasje wijn erbij, een stapel kookboeken of de ipad erbij, een stapel blanco A4’tjes en gaan! 😀

10 tips voor een stressvrij kerstdiner!

Tip 1

Zet op papier wie er komt eten en wat de bijzonderheden zijn. Is iemand vegetariër, eet geen gluten… Allemaal dingen waar je niet achter wilt komen tijdens het kerstdiner.

stressvrije kerst

Ik zou het zelf niet fijn vinden om twee menu’s te maken met kerst (denk aan al die stress!) dus als er vegetariërs bij zijn zou je er voor kunnen kiezen om alle gangen vegetarisch te houden.

Tip 2

Schrijf je hele menu uit. Dat geeft overzicht en rust in je kop.

stressvrije kerst (2) (Small)

Tip 3

Schrijf alle ingrediënten van het menu op. Klinkt als veel werk, maar het is ook gelijk een soort boodschappenlijstje en je kunt dan gemakkelijk afstrepen wat je in huis hebt. De producten die lang houdbaar zijn heb ik onderstreept; die zou je morgen al kunnen halen. Je kan zo’n rol vers bladerdeeg dus invriezen! Handig toch? Lees ook gelijk het hele recept nog eens rustig door. Zo zie je gelijk of er nog speciale keukenbenodigdheden (zie tip 4) nodig zijn die je in huis moet halen.

stressvrije kerst (4) (Small)

Tip 4

Maak ook een lijstje met alle (keuken)benodigdheden die je misschien gaat gebruiken zodat je zeker weet dat die in huis zijn. Dingen als aluminiumfolie, servetjes (Flying Tiger heeft hele leuke!) en waxinelichtjes. Moet je nog dingen kopen? Doe dat dan nu, en niet 1 dag voor Kerst… 😉 Gebruik vooral mijn lijstjes al leidraad! Altijd handig als iemand het zware denkwerk al gedaan heeft… 😛 Bedenk zelf bijvoorbeeld ook of je genoeg bordjes/bestek/glaswerk in huis hebt en zo niet; of je dat ergens kunt lenen.

stressvrije kerst (Small)

Tip 5

Vergeet ook de drank niet! Je kan nu nog naar de winkel gaan en advies vragen aan de verkoper. Ik heb zelf 6 jaar in een slijterij gewerkt en weet dat het de dagen voor Kerst retedruk is in de winkel en de medewerkers echt geen tijd hebben om te gaan bedenken wat ze bij jouw reeruggetje met trekdropjus moeten schenken.. Als je wel weet wat je moet hebben kan je bij veel slijterijen en wijnwinkels de wijn ook gewoon online bestellen! Soms kan je het dan zonder bijbetalen afhalen in de winkel, ook altijd makkelijk. Vergeet dan niet de wijn op tijd koud te zetten en zet de bubbels NIET in de deur. Ook rode wijn is gebaat met een half uurtje in de koelkast voor het schenken; kamertemperatuur is met al dat stoken in de winter voor rode wijnen veel te hoog.

Denk ook aan voldoende water! Neem een paar lege frisdrankflessen, vul die met kraanwater en leg die de dag voor het diner in de koelkast. Maak ook genoeg ijsblokjes met van die handige ijsblokjeszakjes. Dan heb je de hele avond genoeg koud water!

stressvrije kerst (3) (Small)

Tip 6

De verse spullen die je niet te ver van tevoren kunt halen kan je gemakkelijk thuis laten bezorgen door allerlei supermarkten. De Albert Heijn is misschien de bekendste, maar ook de Jumbo, Spar, Deen en de Hoogvliet hebben zo’n systeem. Tuurlijk; met boodschappen bestellen betaal je vaak een paar euro verwerkingskosten. Maar denk eens terug naar de hel die ‘de-dag-voor-Kerst-nog-even-snel-de-supermarkt-in’ heet en vraag jezelf af of dat die paar euro waard is… Ook bij de meer gespecialiseerde zaken (slager, visboer, kaasman) kan je je spullen gewoon bestellen. Zeg wat je wilt hebben en wanneer je het op komt halen. Dan staat het lekker klaar en sta je met een paar minuten (als de rij niet te lang is) zo weer buiten.

Lees hier mijn blog over KAAS MET KERST voor alle tips&trics!

16690014_s

Tip 7

Maak het jezelf niet te moeilijk! Maak dingen die je vaker klaar hebt gemaakt (als je wat nieuws wilt proberen, maak een testje) en waarvan je zeker weet hoe het moet. Er is niets mis met die aardappeldingetjes van de Aviko; je hoeft niet alles zelf te maken!

Tip 8

Kies dingen in je menu die je van tevoren kunt maken. Kies bijvoorbeeld voor een dessert uit de vriezer (bijvoorbeeld deze limoen cheesecake semifreddo), dat kan je nu al maken en gewoon bewaren tot Kerst. Easy Peasy! Vruchtjes erbij (zo’n doosje gemengd bosfruit uit de vriezer) en je dessert is al bijna klaar.

Ook onderdelen van je gerecht kan je vaak al van tevoren voorbereiden (eerder op de dag of de dag van tevoren), denk bijvoorbeeld aan al het snijwerk, de sauzen (niet die met room) en de garnituren. Stoofvlees is ideaal om in te vriezen; wil je met Kerst stoofvlees eten van rundvlees, wild zwijn of ossenstaart? Maak die dan nu! Portioneer en vries in. De dag voor Kerst leg je het juiste aantal zakjes stoofvlees in de koelkast en je hoeft het alleen nog op te warmen.

ossenstaart ragu

Tip 9

Dek de tafel de dag voordat al je gasten komen (inclusief de servetjes, naambordjes etc.). Je denkt misschien dat dat niet veel uitmaakt, maar op de dag zelf zal je me dankbaar zijn. En niet vergeten: je eet van buiten naar binnen. 😉 Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat de kapstok al leeg is de dag van tevoren. Allemaal kleine dingetjes waar je op de dag zelf dan niet meer over na hoeft te denken.

Christmas-Table-Decorations-Ideas

Tip 10

Wanneer je heel beeldig maar gestrest door je huis banjert, en iemand vraagt “Kan ik ergens mee helpen?” NIET eigenwijs doen en zeggen dat het allemaal wel lukt. Zeg “Ja fijn!” en laat diegene bijvoorbeeld de drankjes bijschenken. Heb ik zelf door schade en schande wel geleerd… 😉

Ik hoop dat ik jullie een heel klein beetje een stressvrij kerstdiner heb kunnen bezorgen! 😀

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.