De Bier Butler App – altijd de perfecte bier-spijscombinatie!

Ik had hem al even kort genoemd in het artikel over het Beste Bockbier van Nederland; de Bier Butler App! Begin dit jaar is de app gelanceerd door de website datsmaaktnaarbier.nl. Dit online platform is vorig jaar opgezet door de Nederlandse Brouwers, de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van tien in Nederland gevestigde bierbrouwerijen. Ik laat je in dit artikel zien wat de app allemaal kan! 

Bier Butler App

Datsmaaktnaarbier.nl: “De app is vooral in het leven geroepen omdat veel consumenten nog niet weten dat je veel gerechten ook kunt combineren met lekkere bieren. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld nog vaak witte wijn bij vis of rode wijn bij vlees gedronken. We willen mensen laten zien dat er nog zoveel meer mogelijkheden zijn! Vanwege het brede smaakpallet kun je bieren ook met veel gerechten koppelen. Het doel is om de consument kennis te laten maken met het gevarieerde bierschap in de supermarkt, in de bierwinkel en bij de slijter.” En daar kan ik het natuurlijk alleen maar mee eens zijn!

hoe werkt het

De app werkt heel organisch; het is net of je aan het appen bent met je persoonlijke biersommelier! De twee biersommeliers in het systeem zijn Arvid Bergström (Internationaal Diplom Biersommelier, kok en bierboekenauteur) en Jet van de Griendt (biersommelier en brouwer bij  de Bredase brouwerij en proeflokaal St. Joris). En toevallig heb ik van beide ook les gehad bij Stibon 1 (opleiding biersommelier), dus ik weet dat je bij hun in goede handen bent. 😉 Maar hoe maak je nu de perfecte pairing? “In the end kijk je vooral naar de intensiteit van het gerecht, dat is de leidraad in keuze voor een bier” aldus Jet. 

Even testen

Maar jullie weten: ik ben een eigenwijze drol. Dus ik ga de Bier Butler app gewoon even testen! Ik heb de afgelopen weken de app laten mijn bier en andersom mijn eten laten kiezen. Ik heb braaf het bijbehorende bier gekocht (of de ingrediënten) en ben aan de slag gegaan! Hieronder mijn ervaringen.

Tomatensoep met Hertog Jan Bockbier

Hertog Jan Bockbier valt in de categorie ‘donker en rijk’ wat betekent dat het een stevig, vol bier is, met tonen van karamel en kandij. Nu is de HJ bock niet echt zoet, maar het stevig/vol haal ik er wel zeker uit. Tomatensoep is door de verse tomaten ook een beetje zoetig; dus dat werkt echt heel goed!

Bier Butler App - Tomatensoep met Hertog Jan Bockbier

Tiramisu met rochefort 6

Het leek me ook wel leuk om eens een zoet gerecht uit te kiezen; want dat pair ik thuis eigenlijk nooit met bier. Ik koos voor de Rochefort 6 bij de zelfgemaakte tiramisu. Hoewel ik nooit zelf Rochefort 6 had gekozen als optie werkte het voor mij wel! Franz zou het persoonlijk sneller pairen met kaas; maar zo heeft iedereen toch zijn persoonlijke voorkeur.

Bier Butler App - Tiramisu met Rochefort 6

Bax koud vuur met rookworst

Maar je kunt dus ook kijken wat je in de koelkast hebt liggen en dan kijken of dat bier in de app staat. Wij hebben de groentelada in de koelkast omgedoopt tot bierlade, dus genoeg keus! Het leek me wel leuk om even te checken of ook de wat minder bekende Nederlandse brouwerijen in de app staan, maar Koud Vuur van Bax stond er gewoon in hoor! En zoals Jet al eerder schreef; met een intens bier ga je ook voor een intens gerecht. In dit geval dus rookworst, curryworst of shoarma!

Bier Butler App - Bax Koud Vuur met rookworst

Mijn ervaring

Ik vind de Bier Butler App echt heel tof gedaan; zoveel verschillende bieren met bijpassende tips… Dat moet echt heel veel werk zijn! Wat ik kan zien zijn het vooral veel Nederlandse en Belgische bieren die in de app staan. Maar bijvoorbeeld de IJndejaars van ’t IJ dan weer niet. Het is ook vooral gericht op bieren die overal in Nederland goed verkrijgbaar zijn, dus in de supermarkt en slijterij. Dit om de laagdrempeligheid te vergroten van het hele idee van bier-spijs. Ben jij nu zo’n biernerd die de koelkast vol hebt liggen met obscure pintjes uit verre landen; ja dan is de kans groot dat die (nog) niet in de app zitten.

Wat ik zelf fijn zou vinden is als je een bier of gerecht in zou kunnen sturen voor de app; ik was laatst aan het zoeken naar een bierpairing voor confit de canard, maar die stond dus nog niet in de app. Een knopje met ‘stuur dit in’ of iets dergelijks zou wel fijn zijn dan.

download de app

De app is helemaal GRATIS, dus ik zie geen rede om hem niet te downloaden! 😀


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door DAT SMAAKT NAAR BIER.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.