Vanuit een koud en nat Nederland vertrok ik half juni richting de Pfalz, Nahe en Rheinhessen om de wereld van vrouwelijke wijnmakers te ontdekken. En ja, dat is nog steeds hard nodig in deze moderne tijd. Want vrouwen worden vaak niet serieus genomen in bepaalde beroepsgroepen; de wijn niet uitgezonderd. Mede dankzij Vinissima, de eerste (en enige) Duitse vereniging voor en door vrouwen in de wijnbusiness. Samen met een groep vrouwelijke collega’s uit heel de wereld kregen we een prachtige tour langs 8 bijzondere vrouwelijke wijnmakers. 

Handig kaartje ↓

VINISSIMA – Women & Wine

In de vereniging komen vrouwen met verschillende beroepen in de wijnindustrie zoals wijnproducenten, wijnbouwers, oenologen, restaurateurs, handelaars, sommeliers, journalisten en marketing experts samen. Al deze achtergronden weerspiegelen een brede kennis vanuit verschillende gezichtspunten. In 2016 vierde Vinissima haar 25e verjaardag. Er zijn 560 leden in heel Duitsland die verdeeld zijn in 11 regionale groepen die elk ook hun eigen regionale evenementen organiseren. Naast trainingen, evenementen, excursies en workshops verzorgt Vinissima ook studiebeurzen voor dames die in het buitenland stage willen lopen of werkervaring willen opdoen.

De Pfalz

De één-na-grootste wijnregio (in hectare) van Duitsland, de Pfalz, produceert hoge kwaliteit wijnen van een brede mix van druiven. Gelegen ten noorden van de Elzas in de schaduw van het Haardtgebergte, deelt de Pfalz ook het welwillende klimaat van zijn Franse buren. De lage regenval in combinatie met lange, warme dagen en koele nachten zijn perfect voor het ontwikkelen van gezonde, vol smakende druiven. Hoewel Riesling de meest aangeplante variëteit is, kun je ook Dornfelder, Müller-Thurgau, Spätburgunder (Pinot Noir) en Grauburgunder, Portugieser, Weißburgunder, Kerner en Chardonnay vinden.

>> Weingut Georg Mosbacher

Weingut Georg Mosbacher

De familieleden van Mosbacher wonen en werken al meer dan 200 jaar als wijnboer in Forst. In 1920 richtte Richard Mosbacher Sr. (1898-1977) het huidige landgoed samen met zijn zussen op en noemde het naar hun vader Georg: ‘Weingut Georg Mosbacher Erben’ (Wijnlandgoed van de erfgenamen van Georg Mosbacher). De gebogen ‘M’ die de wijnetiketten tot op de dag van vandaag siert, gaat terug tot deze eerste jaren. Richard Mosbacher Jr. nam de verantwoordelijkheid voor de kelders over toen zijn vader Richard door de Amerikanen na het einde van de Tweede Wereldoorlog tot burgemeester werd benoemd.

Weingut Georg Mosbacher Weingut Georg Mosbacher Weingut Georg Mosbacher

Meer dan enkele decennia heeft Richard Mosbacher het landgoed veranderd in wat het nu is: een van hoge reputatie en prestige. Vanaf 1992 heeft de volgende generatie, Sabine Mosbacher-Düringer en haar man Jürgen, het bedrijf overgenomen. De omvang van het wijngoed is sindsdien uitgebreid van 11 hectare tot maar liefst de huidige 23 hectare aan wijngaarden. De wijngaarden liggen op de uitlopers van de Mittelhaardt op een vulkanische bodem met basalt en zandsteen. Heerlijke, gastronomische wijnen, technisch hoogstaand, helder en zuiver met geconcentreerd wit fruit. Het bescheiden restsuiker en de frisse zuren zorgen voor een mooie spanning in de wijn. Weingut Georg Mosbacher wordt door o.a. de Gault Millau, Weinguide Deutschland, Eichelmann en Hugh Johnson gerekend tot één van de absolute topbedrijven in dit gebied. Ze zijn lid van de VDP, Verband Deutscher Prädikatsweingüter, waar de elite van de Duitse wijnproducenten in verenigd zijn.

Weingut Georg Mosbacher
Weinstraße 27
67147 Forst an der Weinstraße

>> Weingut Acham Magin

Weingut Acham Magin

De wijngaard Acham Magin is sinds de oprichting in 1711 een traditioneel familiebedrijf. Sinds 1994 zwaait 11de generatie Anna-Barbara Acham de scepter over het 11,5 hectare tellende wijndomein. Het bijzondere microklimaat in Forst heeft ervoor gezorgd dat hier exceptionele Rieslings worden gemaakt; zie ook de ‘buren’ van Weingut Mosbacher. De wijnen hebben sinds 2012 ook allemaal het Ecovin biologisch keurmerk. Het hoofddoel is het produceren van authentieke droge wijnen met een onmiskenbare typiciteit en een duidelijk karakter.

Weingut Acham Magin Weingut Acham Magin Weingut Acham Magin Weingut Acham Magin

Weingut Acham Magin
Weinstraße 67
67147 Forst an der Weinstraße

>> Weingut Margarethenhof

Weingut Margarethenhof

Het wijngoed Margarethenhof is het derde wijnbedrijf dat we in Forst bezoeken. Het familiebedrijf verbouwde al sinds de jaren 50 druiven (voor een cooperative) en maakt sinds 1976 met eigen installatie wijn. Vader Franz Lucas heeft sinds 2011 langzaamaan het druivenstokje overgedragen aan dochter Yvonne Libelli en zoon Martin Lucas. Martin zorgt dat alles in de wijngaard op rolletjes loopt, Yvonne regeert in de wijnkelder. Dat het lastig is om als volgende generatie de zaak over te nemen kon Yvonne alleen maar beamen. Maar door haar investering in een (volgens pa een tè) slimme ontsteler, mocht ze langzaamaan haar eigen stempel gaan drukken op de wijnen.

Weingut Margarethenhof

Natuurlijk bestaat het gros van de gemaakte wijnen hier ook uit Riesling; dat kan bijna ook niet anders met die fantastische kalk- en basaltgronden. Daarnaast maakt Yvonne ook een mooie droge Riesling sekt, Müller-Thurgau, Weissburgunder, Grauburgunder, Auxerrois, Chardonnay, Sauvignon Blanc, een rosé van Dornfelder en Spätburgunder en twee rode wijnen van Spätburgunder en Sankt Laurent.

Weingut Margarethenhof

Eind 2018 zijn Yvonne en Martin door Vinum WeinGuide Deutschland uitgeroepen als ‘Discovery of the Year‘. En dat is niet mis: de Vinum WeinGuide Deutschland 2019 beoordeelt meer dan 11.000 wijnen van 1000 wijnhuizen.

Weingut Margarethenhof
Wiesenweg 4
67147 Forst an der Weinstraße

>> Weingut Josef Biffar

Weingut Josef Biffar

Weingut Josef Biffar werd in 1879 opgericht door de familie Biffar, die uit het gebied van Lyon kwam en in 1723 naar Deidesheim verhuisde. Tot de jaren ’80 floreerde het bedrijf, maar raakte langzamerhand in verval. In 2010 kocht de Japanse familie Tokuoka het wijnhuis om het weer in ere te herstellen. Na uitgebreide opknapbeurt is in 2013 de productie Josef Biffar wijnen weer opgestart door de twee wijnmakers Fumiko Tokuoka en Michael Leibrecht.

Weingut Josef Biffar Weingut Josef Biffar Weingut Josef Biffar

In de overname van het wijnbedrijf zat ook de immense kelder, gevuld met 40.000 flessen oude jaargangen Riesling. Nu wil het geval dat de Duitsers Riesling het liefst zo jong mogelijk drinken. Wat dus te doen met al die oude jaargangen? Uit empirisch onderzoek bleek dat de vintage Rieslings fantastisch samengaan met sushi; dat hoef je aan een Japanse familie geen twee keer te zeggen! Eind 2013 opende dan ook Japans restaurant FUMI boven de wijnkelders.

Weingut Josef Biffar

De wijngaarden van Weingut Josef Biffar bevinden zich in Deidesheim, Forst, Wachenheim, Ruppertsberg en St. Martin. Om hun 60.000 flessen per jaar te kunnen maken hebben ze alleen niet genoeg aan hun eigen wijngaarden, maar kopen ze ook Riesling druiven in bij de lokale corporatie. Maar liefst 60% van de productie bestaat uit sekt; de mousserende wijnen blijven maar liefst minimaal 6 jaar (!) rijpen op de gist (sur lie). Om dat even in perspectief te zetten: in de Champagne is de wettelijke verplichting 15 maanden op de gist voordat het verkocht mag worden als champagne.

Weingut Josef Biffar Weingut Josef Biffar

En ik kan het beamen; de gerijpte Riesling sekts gaan uitstekend bij de Japanse keuken. De wijnen zijn delicaat, een zachte mousse maar met ongelofelijk veel diepte en body. De Japanse keuken met zijn sashimi, vederlichte tempera en geroosterde lamsvlees was subliem. Misschien één klein minpuntje voor mij: de Riesling Kabinett van dit wijnhuis kon het niet opboksen tegen het zoete dessert.

Weingut Josef Biffar
Im Kathrinenbild 1
67146 Deidesheim

Rheinhessen

Rheinhessen staat bekend als de grootste wijnproducerende regio van Duitsland. Gelegen tussen glooiende heuvels, grenzend aan de rivier de Nahe en in het noordoosten aan de Rijn, is het een zeer vruchtbaar land. De meest verbouwde druivensoorten zijn Riesling, Müller-Thurgau , Dornfelder, Silvaner, Grauburgunder, Spätburgunder, Weißburgunder, Portugieser, Kerner en Scheurebe (spreek uit Sjoyrebe). Rheinhessen-wijnen worden vaak gekenmerkt als zacht, geurig, medium-bodied en mild in zuurgraad. Aangename, gemakkelijk te drinken wijnen.

>> Weingut Weedenbornhof

Weingut Weedenbornhof

Iemand die niet de traditionele wijnpaden volgt in Rheinhessen is Gesine Roll van Weingut Weedenbornhof in Monzernheim. Waar in de Rheinhessen Riesling koning is, staan haar wijngaarden voor 50% volgeplant met Sauvignon Blanc druiven; een heel atypische druif voor de regio. Weedenborn ligt op het hoogste punt van de Rheinhessen met rondom een prachtig uitzicht over de wijngaarden. Deze bijzondere locatie is ook terug te vinden op alle flessen; het etiket stelt de hoogtelijnen van het gebied voor en op de capsule staat ook het aantal meter boven zeespiegel van de wijngaarden: 232 m boven zeeniveau.

Weingut Weedenbornhof Weingut Weedenbornhof Weingut Weedenbornhof

Gesine heeft al sinds 2008 de wijngaard overgenomen van haar ouders en dankzij haar is er een grote kwaliteitsslag gemaakt. Niet alleen in de wijngaard, maar ook in de kelder en in opzichte van export. Haar wijnen zijn elegant en vol van smaak; ze plukt haar Sauvignon Blanc druiven ook wat later dan collega’s om die extra tropische tonen van papaya en passievrucht naar voren te halen.

Weingut Weedenbornhof Weingut Weedenbornhof

Weingut Weedenbornhof
Am Römer 4
55234 Monzernheim

Nahe

Het Nahe wijngebied is genoemd naar de rivier die de valleien van de beboste Hunsrück-heuvels doorkruist terwijl deze zachtjes naar Bingen aan de Rijn stroomt. Hoewel de Nahe een van de kleinere Duitse wijngebieden is, is het buitengewone aanbod van grondsoorten ongeëvenaard. Om deze reden is de regio in staat om vrij uiteenlopende wijnen te produceren van relatief weinig druivensoorten. De meest verbouwde druivensoorten zijn Riesling, Müller-Thurgau, Grauburgunder, Silvaner, Bacchus en Kerner. 

>> Weingut Emmerich-Koebernik

De enige wijngaard waar ik niet zelf ben geweest is Weingut Emmerich-Koebernik. Wel kregen we de kans om wijnmaakster Christiane Koebernik te ontmoeten en haar wijnen te proeven tijdens een lunch bij Nahewein Vinothek & Weinbar in Bad Kreuznach. Christiane heeft 14 hectare aan wijngaarden met daarop aangeplant Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Scheurebe, Pinot Noir en Saint Laurent. De wijnen van Weingut Emmerich-Koebernik karakteriseren zich in frisheid, geel fruit en mineraliteit.

Weingut Emmerich-Koebernik

Christiane’s nieuwe wijnlijn “Bock auf Wein” is een goed voorbeeld van ongecompliceerd wijngenot en weerspiegelt de vreugde van wijnmaken en de natuur. Sinds 2016 is er bij het wijnbedrijf in Waldböckelheim ook een vinothek gevestigd waar je terecht kunt voor alle wijnen van Weingut Emmerich-Koebernik.

Weingut Emmerich-Koebernik
Hauptstraße 44
55596 Waldböckelheim

>> Schlossgut Diel

Schlossgut Diel

Als je aan komt rijden kun je er niet omheen: de uit de 13e eeuw stammende burcht Layen bij Schlossgut Diel. Deze burcht is al ruim twee eeuwen eigendom van de familie Diel. De zesde generatie Armin Diel en zijn vrouw Monika hebben vanaf 1987 serieus werk gemaakt van de wijnbouw op het domein. In 2012 nam dochter Caroline het stokje over. Haar man Sylvain en haar broer Victor zijn verantwoordelijk voor de marketing en export van de wijnen.

Schlossgut Diel Schlossgut Diel

Caroline studeerde in 2006 af als oenoloog aan de Geisenheim University en ging daarna niet bij de minste wijngaarden aan de slag. Bij Champagnehuis Ruinart (Champagne), Domaine de la Romanée-Conti (Bourgogne), Wijndomein Vergelegen (Zuid-Afrika) en Rippon Estate (Nieuw-Zeeland) mocht Caroline stage lopen. De wijnen staan bekend om de diepe, krachtige smaken, terwijl de elegantie en finesse behouden blijven. Niet voor niets zegt de bekende wijncriticus Robert Parker over Schlossgut Diel: ‘One of the most serious proprietors in Germany‘.

Schlossgut Diel Schlossgut Diel

De droge, halfdroge en zoete rieslings beslaan maar liefst 65% van de wijnproductie van Schlossgut Diel. Daarnaast worden er verschillende Pinot Blancs, Pinot Noirs, enkele blends (wit, rosé, rood) en een mousserende wijn op de markt gebracht. Schlossgut Diel heeft het grootste aandeel aan ranken in de Grosse Lage wijngaarden: Goldloch, Burgberg en Pittermänchen. Bijzonder om te vernoemen zijn de gistingstanks die elk jaar in augustus door kunstenaar Johannes Helle beschilderd worden. 

Schlossgut Diel

Foto via https://diel.eu.

Schlossgut Diel
Burg-Layen 16
55452 Rümmelsheim

>> Weingut Eva Vollmer

Het Weingut Eva Vollmer begon ooit als alleen een druiventeler voor de lokale cooperative. Sinds 2007 heeft Eva de leiding genomen, is begonnen met investeren in tanks en heeft ook haar naam verbonden aan het wijndomein. Alle wijnen worden biologisch verbouwd en vorig jaar was de productie maar liefst 55.000 flessen. Eva noemt haar wijnen ‘liquid Eva in a bottle’; creatief, gezellig, niet te serieus en met een luchtige toon. Dit zie je ook terug op de labels van de flessen; met een leuke kreet of quote van maximaal 140 tekens (twitter).

Weingut Eva Vollmer Weingut Eva Vollmer Weingut Eva Vollmer Weingut Eva Vollmer

Grappig om te vermelden is dat de wijngaard niet vanaf de start winstgevend was. Eva kluste onder andere bij als sneeuwruimer op het vliegveld van Frankfurt en heeft ze meegedaan met een vriend aan een quiz op tv waar ze 25.000 euro mee won! Een hele bijzondere, enthousiaste en energieke vrouw! En mocht je langsgaan; elke eerste vrijdag van de maand in de zomer is er een gezellige picknick/festival met een paar foodtrucks, live muziek en heel veel wijn.

Weingut Eva Vollmer
Nieder-Olmer Str. 65
55129 Mainz


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Meer artikelen over Duitsland:

Voor dit artikel ben ik door Wines of Germany en VINISSIMA uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer