Welkom in Dijon, de prachtige stad gelegen in het hart van de regio Bourgogne, Frankrijk. Deze charmante stad, bekend om zijn rijke geschiedenis en architectonische pracht, heeft veel meer te bieden dan alleen zijn betoverende schoonheid. Voor culinaire fijnproevers is Dijon een waar paradijs, waar de smaken en aroma’s je zintuigen prikkelen en je onderdompelen in een onvergetelijke gastronomische ervaring. Dijon, ooit de hoofdstad van het machtige hertogdom Bourgondië, heeft een diepgewortelde geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in politiek, kunst en cultuur, en heeft een indrukwekkende erfenis achtergelaten. Maar wat Dijon echt onderscheidt, is zijn reputatie als een mekka voor fijnproevers.
Een handig kaartje ▼
Inhoudsopgave
In Dijon
Dit artikel is onderverdeeld in twee delen; een opsomming van alle tips IN de stad, en een deel wat net buiten de stad ligt.
Mosterd
De oorsprong van mosterd gaat terug tot de oudheid, waar het gebruik ervan werd gedocumenteerd door oude Griekse en Romeinse beschavingen. De naam “mosterd” is afgeleid van het Latijnse woord “mustum ardens”, wat “brandende most” betekent. Dit verwijst naar het feit dat mosterdzaad wordt gemalen en gemengd met most (gefermenteerd druivensap) om een pittige en aromatische pasta te creëren.
Dijon verwierf internationale erkenning als een belangrijk centrum voor mosterdproductie in de 13e eeuw. Door de gunstige ligging in de Bourgogne, waar de beste mosterdzaden worden verbouwd, had Dijon toegang tot hoogwaardige ingrediënten die essentieel zijn voor de productie van kwaliteitsmosterd. Bovendien maakten de vruchtbare grond en het klimaat van de regio het mogelijk om de delicate balans van scherpte en aroma te bereiken waar Dijonmosterd om bekend staat.
In Dijon worden verschillende soorten mosterd geproduceerd, maar de bekendste is ongetwijfeld de originele Moutarde de Dijon. Deze mosterd wordt gemaakt van bruine of zwarte mosterdzaden, vermengd met wijnazijn, water, zout en soms andere kruiden. De smaak van Dijonmosterd wordt gekenmerkt door een scherpe en pittige smaak. Wil je een iets mildere mosterd, neem dan Moutarde de Bourgogne, dat is mosterd gemaakt met de witte wijn Aligoté in plaats van azijn. Ga je naar een mosterdwinkeltje in Dijon zoals die van Maille, of La Moutarderie Fallot, dan zul je ook tientallen smaakjes mosterd kunnen vinden. Bij de winkel van Maille kun je zelfs je mosterdpot ter plekke laten personaliseren!
Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin
Dit bijzondere complex van Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin werd in mei 2022 geopend en heeft als doel om de “Gastronomic meal of the French” en de “Climats, terroirs of Burgundy” te promoten bij een brede doelgroep. Door middel van interactieve tentoonstellingen, in combinatie met een uitgebreide foodcourt wandel je door heerlijke taartjes, de geschiedenis van gerechten, tradities en gebruiken. De foodcourt met de verschillende restaurantjes en terrasjes is vrij toegankelijk. Wil je de tentoonstellingen bezoeken dan kost dat €9* per persoon (entree is gratis met de Dijon City Pass). Tickets kun je online bestellen of ter plekke aan de kassa. De tentoonstellingen zijn tweetalig: Engels en Frans. Wij hebben ons echt goed vermaakt; er zijn veel interactieve spelletjes met quizzen, dingen om te ruiken, voelen en je kon zelfs in een keuken digitaal een recept koken.
*Prijzen zomer 2023, hier kunnen geen rechten aan worden verleend
Eten & Drinken
Misschien denk je dat er in Dijon alleen maar wijn wordt gedronken omdat het omringt is door de beroemdste wijngaarden van de wereld? Niets is minder waar! In de afgelopen jaren heeft ook het craft bier Dijon weten te vinden en zijn er meerdere lokale brouwerijen, taprooms en biercafé’s.
Biercafe’s
Toen wij in Dijon waren, was het een heerlijke 24 graden. Maar het kwik kan soms hard oplopen in Frankrijk. Altijd goed dus om een lijstje met leuke biercafé’s bij de hand te hebben!
Favoriet tijdens ons weekend Dijon was Les BerThoM Dijon, groot terras aan een bruisend pleintje en een enorme bierkaart. Bij het Delirium Café kun je natuurlijk de Deliriumbieren drinken, maar er zijn ook veel regionale bieren te vinden. En je kan er ook lunchen, borrelen of dineren. Bij Les Moulins Bleus draait het om craft bier en zoete & hartige crêpes. Bij Au Fût et à Mesure hebben we na het eten nog een biertje gedaan; veel keus en één van de weinige biercafé’s die tot laat open is. De Craft Beer Pub is superhandig gelegen vlakbij Place de la République (mocht je nog met tram 1 of 2 richting je hotel moeten) en heeft een ruime selectie bieren van de tap en een klein terrasje.
Brouwerijen en taprooms (in het centrum en aan de rand van de stad)
Er is één brouwerij met eigen taproom en terras in het centrum van Dijon. Om de hoek van het Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin vind je de brouwerij van Un Singe en Hiver. De locatie is een oude bloemmolen, waar er bij de bar en de brouwerij plek is voor 100 mensen, binnen en buiten. Op de 1e verdieping is er een groot podium en expositieruimte waar regelmatig festiviteiten zijn. Het bier wordt gemaakt van biologisch mout en de core range bestaat uit een IPA (de smaak wisselt), Blonde, Ambrée en een Blanche (witbier). Je kan er niet echt eten, maar de snackplateaus met charcuterie en kaasjes die we voorbij zagen komen oogden top.
Brouwerijtips om te bezoeken
In de biercafé’s die ik hierboven heb genoemd kwamen er ook veel lokale biertjes voorbij, gebrouwen door brouwerijen in de buurt van Dijon. Voor de wat grotere brouwerijen is het waarschijnlijk te duur om midden in het centrum te zitten, maar dat maakt het ook weer wat lastiger om te bezoeken. Zo heb je Brasserie Elixkir, een brouwerij met een enorme keuze in bieren: van Blanche en IPA’s tot bieren met bramen, Sours en Imperial Stouts. De brouwerij met proeflokaal in het oosten van Dijon is geopend op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag.
De noordelijk gelegen brouwerij en proeflokaal van 90 BPM Brewing Co is dinsdag tot en met zaterdag geopend van eind van de middag tot 22:00. Er zijn 15 bieren van de tap, er is een pétanque speelveld en elke vrijdag is er een Food Truck aanwezig. Ik heb een hele lekkere Wheat Session IPA (Summer Breeze) van deze brouwerij gedronken, dus was erg benieuwd naar de brouwerij, maar helaas paste het niet in ons programma om die kant om te gaan.
Net buiten het centrum ligt aan de oostkant de Micro Brasserie de l’Arquebuse die op woensdag-, donderdag- en vrijdagavond geopend is. Helaas kwamen we er pas op zaterdag achter dat hier een microbrouwerij zat, dus helaas hebben we deze niet kunnen bezoeken.
Taproom Ninkasi Dijon
Het bedrijf Ninkasi kende ik vooral van de whisky die ze maken, maar de mannen achter Ninkasi zijn ooit in Lyon begonnen met het brouwen van bier. Nu hebben ze verschillende taprooms in Frankrijk; vooral in het gebied rondom Lyon, maar dus ook één in Dijon. En ook makkelijk: de tramlijn T1 heeft een halte op 50 m van het restaurant. Hier kun je namelijk niet alleen terecht voor de Ninkase bieren en whisky’s, maar is er ook een uitgebreid restaurant met verschillende bouw-je-eigen-burgers, fish & chips en een uitgebreide borrelkaart met hapjes en snacks. Tip: probeer ook zeker de barrel-aged bieren of de cider; zit je al vol? Dan is er ook een klein winkeltje waar je bieren voor thuis kunt shoppen.
Restaurant Tips
De markthal Les Halles, gehuisvest in een prachtig gerestaureerd historisch gebouw, biedt een overvloed aan verse producten, lokale lekkernijen en ambachtelijke specialiteiten. De markt is open in de ochtend tot 13:00 op dinsdag en donderdag (alleen binnen een markt) en vrijdag/zaterdag (ook stalletjes buiten). Proef de ambachtelijk bereide paté en kies je favoriete seizoensfruit voor een lekkere lunch of snack onderweg.
L’Épicerie et Cie
Voor het diner hebben wij bij twee bistrot-stijl restaurants gegeten. L’Épicerie et Cie zit vlakbij biercafé Les BerThoM op een heel gezellig en bruisend pleintje. Zorg wel dat je hier op tijd bent als je op het terras wilt eten, want dat is een populaire plek. Toen wij aankwamen om 20:00 was er alleen binnen nog plek. Maar dat doet niets af aan het eten natuurlijk! Denk Magret de canard, Saucisse Dijonnaise, Joues de boeuf (gestoofde runderwang in rode wijn) en Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rode wijnsaus). Spoel weg met een glaasje Mâcon-Villages 2020 van Domaine Perraud en je hebt een heerlijke avond.
Bistrot des Halles
Bistrot des Halles zit naast de Markthal en is een wat modernere stijl bistrogerechten. Hier staan ook bv de Oeufs Meurette en Boeuf Bourguignon op de kaart, maar je kan ook kiezen voor een poké bowl, risotto met slakken of gamba’s uit de wok. Wij kozen voor de Oeufs Meurette, de Tartare de Boeuf (steak tartare), een Burger Epoisses en de Pluma Ibérique (varkensvlees). De Oeufs Meurette waren heel verrassend; een hele hartige saus met spekjes en groenten met daarin een gepocheerd eitje. Dit ga ik zeker zelf eens maken! De burger en het varkensvlees waren prima, helaas viel de steak tartare Franz niet helemaal lekker op de maag.
Het hoogtepunt van de avond was de Viré Clessé Quintaine 2020 van Emilian Gillet. Een 100% Chardonnay, opgevoed op roestvrijstaal, maar doordat 10% van de druiven een edele rotting (botrytis) hebben ondergaan, geeft dit een witte wijn met een complexiteit en een body die je in de Mâconnais zelden aantreft.
Dijon City Pass
Beschikbaar in versies van 24 uur, 48 uur en 72 uur, biedt de Dijon City Pass je tegen een zeer voordelige prijs toegang tot meer dan 30 bezienswaardigheden, activiteiten en monumenten van het Bourgondische erfgoed. En ook fijn: als je de Pass bij het VVV kantoor koopt, krijg je er ook voor dezelfde tijd gratis OV bij. Wij hebben goed gebruik gemaakt van de kaart, en met de entreeprijzen in gedachten waren wij veel goedkoper uit met alles wat we hebben gedaan.
➞ Een auto huren in Frankrijk regel je zorgeloos via Sunny Cars
➞ De mooiste kleinschalige vakantieadresjes in Frankrijk
Musea & Botanische tuin
Naast je helemaal tonnetje rond eten & drinken zijn er natuurlijk ook nog genoeg andere bezienswaardigheden in Dijon om te bezoeken.
De UIL van Dijon
Een van de belangrijkste redenen waarom de uil belangrijk is voor Dijon, is vanwege een traditie die verband houdt met de Notre-Dame-kathedraal van Dijon. Volgens de legende zou het aanraken van een kleine uil, die zich op het noordelijke transept van de kathedraal bevindt, geluk brengen. Bezoekers en inwoners van de stad aaien vaak de uil met hun linkerhand terwijl ze een wens doen. Dit gebruik is al eeuwenlang populair en heeft bijgedragen aan de bekendheid van de uil als symbool van geluk en bescherming.
Daarnaast heeft de uil ook een historische betekenis voor Dijon. In de middeleeuwen werd de stad bewaakt door nachtwachten die de straten ’s nachts inspecteerden om de veiligheid te waarborgen. Een van de taken van de nachtwacht was om elk uur een signaal te geven met behulp van een hoorn. Dit signaal werd gevolgd door het imiteren van het geluid van een uil om aan te geven dat alles in orde was. Deze traditie van de uil als symbool van waakzaamheid en veiligheid heeft zich door de jaren heen voortgezet.
De uil is ook een prominent beeld in de architectuur en kunst van Dijon. Het is te vinden op verschillende gebouwen, standbeelden en kunstwerken in de stad. Bovendien is de uil ook opgenomen in het wapenschild van Dijon, waardoor het een officieel heraldisch symbool van de stad is geworden. En kan je bij de VVV een wandelkaart kopen die je via koperen uiltjes in de straat langs de hoogtepunten van de stad brengen.
Arquebuse Botanical Garden
De Arquebuse Botanical Garden, ook wel bekend als Jardin de l’Arquebuse, is een prachtige botanische tuin gelegen in Dijon, Frankrijk. De tuin heeft een rijke geschiedenis en biedt bezoekers de mogelijkheid om een verscheidenheid aan planten en bloemen te verkennen. De oorsprong van de Arquebuse Botanical Garden gaat terug tot de 17e eeuw. Het werd opgericht in 1619 en diende oorspronkelijk als een kruidtuin voor de lokale apothekers. Het doel was om medicinale planten te cultiveren en te bestuderen voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Later werd de tuin uitgebreid met andere plantensoorten en werd het een algemene botanische tuin.
De tuin heeft een oppervlakte van ongeveer 5 hectare en is verdeeld in verschillende thematische secties. Er is een arboretum met een gevarieerde collectie bomen, waaronder zeldzame en exotische soorten. Daarnaast zijn er formele tuinen met prachtige bloembedden, rozenperken en vijvers, die een kleurrijke en schilderachtige omgeving creëren. Er zijn heel veel lekkere schaduwplekjes, dus een populaire plek om even te chillen onder de bomen. En er is zelfs een kleine wijngaard met verschillende druivensoorten.
Natural History Museum
Het Natural History Museum van Dijon, in het Frans bekend als het “Muséum d’Histoire Naturelle de Dijon”, is een klein museum aan de rand van de Botanische Tuin. Je start bij het begin van de aarde en maakt eigenlijk een reis door de tijd. Via crinoïde stengels en het afgietsel van een T-rex kop naar prehistorische pijlpunten, een opgezette dodo en de moderne mens. Het is een gratis toegankelijk museum en je bent er in ongeveer 45 minuten wel doorheen.
Musée des Beaux-Arts de Dijon
Het Musée des Beaux-Arts de Dijon is gevestigd in het Paleis van de Hertogen van Bourgondië (Palais des ducs de Bourgogne), een opmerkelijk historisch gebouw dat dateert uit de 14e eeuw. Het museum zelf werd opgericht in 1787 en behoort daarmee tot een van de oudste musea in Frankrijk.
Een van de meest prominente delen van de collectie van het museum is de afdeling middeleeuwse kunst. Het bevat prachtige religieuze beeldhouwwerken, gotische altaarstukken en manuscripten die de artistieke productie van de middeleeuwse periode in Bourgondië en omgeving vertegenwoordigen. Het museum herbergt ook een opmerkelijke verzameling Vlaamse en Nederlandse schilderijen uit de 15e tot 17e eeuw, waaronder werken van bekende meesters zoals Jan van Eyck, Hans Memling en Pieter Bruegel de Oude.
Entree tot het museum is gratis. Mocht je een Dijon City Pass hebben, dan mag je gratis een audioguide gebruiken (normale prijs €5 pp).
➞ Een auto huren in Frankrijk regel je zorgeloos via Sunny Cars
➞ De mooiste kleinschalige vakantieadresjes in Frankrijk
Rondom Dijon
Mocht je met de auto in Dijon zijn (of anders kan je misschien voor een dagje een auto huren) dan zou ik ook zeker een tripje buiten de stad maken. Op nog geen 20 minuten rijden van het centrum van Dijon sta je midden in de beroemde wijngaarden van de Bourgogne met de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. Maar wist je dat deze regio ook heel belangrijk is voor de productie van een ander soort fruit?
Château du Clos de Vougeot
Château du Clos de Vougeot is een historisch kasteel gelegen in de Bourgogne-wijngaardstreek van Frankrijk, in de buurt van het dorp Vougeot. Het kasteel staat bekend om zijn historische betekenis en zijn verband met de wijnindustrie van de regio. Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw door de monniken van de Abdij van Cîteaux, een cisterciënzerorde. Het diende als een wijnmakerij en een woonplaats voor de monniken die verantwoordelijk waren voor het beheren van de wijngaarden in de omgeving. Het kasteel was strategisch gelegen in het hart van de wijngaarden en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijnhandel in de regio. Entree is €9*, maar gratis met de Dijon City Pass.
*Prijzen zomer 2023, hier kunnen geen rechten aan worden verleend
Le Cassissium
Het andere fruit in deze streek waar ik het in de inleiding over had, zijn de zwarte bessen voor de bekende drank Crème de Cassis. Védrenne is sinds 1923 distilleerder en likeurmaker en produceert verschillende soorten crème de cassis, likeuren, eaux de vie, marcs en fines de Bourgogne, evenals alcoholvrije fruitsiropen. Altijd al eens willen weten hoe crème de cassis gemaakt wordt? Dan ben je bij Le Cassissium aan het juiste adres. Hier kun je een kijkje nemen in het zwarte-bessen-museum, staan er verschillende soorten zwarte bessen aangeplant, krijg je een rondleiding door de fabriek en sluit je natuurlijk af met een proeverij. Wij waren echt verrast over de geschiedenis en veelzijdigheid van crème de cassis. Wij kennen in Nederland het vooral als onderdeel van een Kir Royal, maar wist je dat je het ook goed kan mixen met bier of kan gebruiken in cocktails?
In het hoogseizoen zijn er dagelijks om 14:00 Engelstalige rondleidingen, in het laagseizoen worden die alleen op zaterdag gegeven. Entree is €10,50*, maar gratis met de Dijon City Pass. Wil je met de Dijon City Pass tickets reserveren, dan moet je even bellen met Le Cassissium.
*Prijzen zomer 2023, hier kunnen geen rechten aan worden verleend
L’Imaginarium
Om de hoek van het Cassissium vind je het L’Imaginarium, een wijnwinkel/wijnmuseum. Er is een tentoonstelling over de wereld van de Crémant de Bourgogne genaamd “La Magie des Bulles” waar je zelf doorheen kan wandelen. De licht- en geluidshow “Sacrée Vigne!” is een soort presentatie door verschillende ruimtes waarbij je het verhaal hoort over de wijnbouw in de Bourgogne. Dit is ook een aantal keer per dag met een Engelstalige stem, bel voor die tijden met de receptie van L’Imaginarium.
Entree tot de tentoonstelling, de lichtshow en een proeverij van 5 Bourgogne wijnen is €15* pp, maar gratis met de Dijon City Pass.
*Prijzen zomer 2023, hier kunnen geen rechten aan worden verleend
➞ Een auto huren in Frankrijk regel je zorgeloos via Sunny Cars
➞ De mooiste kleinschalige vakantieadresjes in Frankrijk
Wijnhuizen bezoeken
Er zijn tientallen wijnhuizen om uit te kiezen als je in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune bent. Veel van de wijnhuizen zijn echter niet zomaar open voor passerend bezoek, maar daar moet je echt een afspraak maken. Uitzonderingen op de regel zijn onder andere de wijnhuizen die je met de Dijon City Pass kan bezoeken zoals Caveau Moillard, Veuve Ambal, Château de Meursault en La Grande Cave de Vougeot. Bij bovengenoemde L’Imaginarium zijn ook veel wijnen te proeven en te koop.
Boek hier je hotel in Dijon ▼
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Destination Dijon, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
MEER FRANKRIJK:
Geef een reactie