Truffels zoeken in de Dordogne

Ik ben een groot voorstander van dingen zelf doen. Zelf bramen plukken voor de bramenlikeur of zelf een groot stuk vlees kopen en daarmee aan de slag gaan. En natuurlijk truffels zoeken, maar die had ik nog nooit zelf gezocht! Dus toen de mogelijkheid zich voordeed ging ik (ondanks het weer) graag mee op pad. 

Truffels zoeken in de Dordogne

De zoektocht begon met een kleine inleiding van Edouard Aynaud, eigenaar van La truffe noire en Périgord. Hij liet ons zelfs een truffel van ruim 200 gram zien die hij de dag daarvoor had gevonden! Wow!

Truffels zoeken in de Dordogne

Zeikchampignons

Truffels zijn echt een beetje zeikchampignons; is het te nat? Groeien we niet. Is het te droog? Groeien we niet. Is de ph van de grond te laag/hoog? Groeien we niet. Teveel/te weinig zonuren? Groeien we niet. Je ziet dus wel; het leven van een truffelzoeker gaat niet over rozen.

Truffels zoeken in de Dordogne

Lekker zoeken

De vader Edouard plantte in 1968 de eerste eikenbomen op het land waar 8 jaar later de eerste truffels konden worden geoogst. Na een korte introductie kunnen we eindelijk de boomgaard in. Onder een luid “Cherché!” slaat snuffel-border collie Lino dan aan het snuffelen. En verdomd! Na 2 minuten begint ze op 1 plek onder de bomen te graven. Het teken voor Edouard om de hond aan de kant te schuiven en met een klein troffeltje voorzichtig verder te graven. Spannend!

Truffels zoeken in de Dordogne

Truffels zoeken in de Dordogne

Hebbes!

Truffels zoeken in de Dordogne

Het is een klein truffeltje, maar ondanks de regen is iedereen superblij! Maar Lino is niet te stoppen en snuffelt rustig verder. Als hij bij boom 4 weer begint te graven kunnen we onze lol niet op. En dan vinden we truffel 2; zeker 3x zo groot als onze eerste vondst. Gaaf! 😀

Truffels zoeken in de Dordogne

Daarna is het helaas weer tijd om te gaan. Naast truffels zoeken met Edouard kun je ook aanschuiven voor een heus truffeldiner of slapen in de naastgelegen gîtes. Prijzen liggen rond de €8 à €10 pp om een uurtje truffels te gaan zoeken samen met Edouard. Heel schappelijk dus! Helaas mag je de gevonden truffels niet houden, maar bijzonder is het wel! 😉

Truffels zoeken in de Dordogne


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Sarlat Tourisme Périgord Nord 

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.