Misschien heb je er al ooit van gehoord: de Tonkaboon. De tonkaboon is de zwarte vrucht van de Dipteryx odorata, een boom uit de Fabaceae-familie die in het noorden van Zuid-Amerika voorkomt [bron: Wikipedia]. Zo op het eerste gezicht ziet het er niet erg appetijtelijk uit; een gerimpeld dingetje dat ook net zo goed een poepje van een tropische vogel had kunnen zijn. Maar de tonkaboon is heel bijzonder: hij is zo bijzonder dat hij zelfs verboden is.. Maar wat kun je er precies mee? Ik leg in dit artikel uit hoe je er een veelzijdige tinctuur mee maakt.

VERBODEN VRUCHT

De tonkaboom is inheems in Zuid-Amerika (vooral Venezuela) en komt ook gecultiveerd voor in West-Afrika (vooral Nigeria). Hij kan wel dertig meter hoog worden en een meter breed. De vruchten lijken op mango’s en hangen verstopt tussen de lange ellipsvormige bladeren. Eerst zijn ze donkergroen en tijdens het rijpen verandert de kleur van geel naar roodbruin. Als ze helemaal rijp zijn, vallen ze vanzelf met een plof op de grond. Klaar om geraapt te worden. Niet om het vezelige, gele vruchtvlees, maar om de pit – slechts één per vrucht. De pit heeft van nature een enorm hoog gehalte (tien procent) aan de aromastof cumarine. Pluspunt: die specifieke smaak en geur van de tonkaboon. Minpunt: een hoge inname geeft leverproblemen, remt de bloedstolling en is mogelijk kankerverwekkend. [Bron: Kokswereld].

De geur is heel bijzonder; het heeft iets weg van vanille, kaneel, amandel en kruidnagel tegelijk. Maar omdat het in grote hoeveelheden giftig is, mag je ook alleen het aroma gebruiken van deze boon. Maar hoe ‘vang’ je die? Je kunt bijvoorbeeld een stukje tonkaboon mee laten trekken in de melk om een crème brûlée mee te maken. Of je maakt een tonkaboon tinctuur!

De Tonkaboon - zelf tonkaboon tinctuur maken
Tonkaboon tinctuur

Een tinctuur maken is eigenlijk heel simpel; je stopt gekneusde tonkabonen in een fles en giet daar een grote slok neutrale alcohol op. Klaar! Ik gebruikte hiervoor wodka; dat werkt perfect. De tinctuur kun je dan weer gebruiken om bijvoorbeeld je baksels op smaak te brengen, of een drupje in een cocktail.

De Tonkaboon - zelf tonkaboon tinctuur maken
Waar zijn tonkabonen te koop?

Ik moet bekennen dat ik ze in Nederland nog niet gezien heb in een gewone winkel. In Frankrijk verkopen ze ze bijvoorbeeld wel gewoon bij de Carrefour; maar let op: ze zijn kneiterduur. Voor 4 kleine boontjes betaalde ik volgens mij al snel €2-€3.



ZIN IN LEKKERE COCKTAILS?