Jeroen Meus is een naam die onlosmakelijk verbonden is met de Belgische keuken. De sympathieke chef en presentator is al meer dan 20 jaar actief in de culinaire wereld en heeft zich bewezen als een ware smaakmaker. In zijn nieuwste kookboek “De mosterd van Meus” deelt Meus zijn liefde voor reizen en bijzondere, culinaire verhalen. Naar aanleiding van zijn tv-programma op de Belgische zender VRT-1 zijn de reisverhalen en bijbehorende recepten nu ook gebundeld in boekvorm. 

Review: De mosterd van Meus - Jeroen Meus

Jeroen Meus en de Mosterd van Meus

Jeroen Meus is vooral bekend van zijn tv-programma’s “Dagelijkse Kost” en “Lekker Eten”, waar hij met zijn down-to-earth karakter en eenvoudige, smaakvolle recepten een breed publiek aanspreekt. Naast zijn tv-carrière heeft Meus ook een aantal andere succesvolle kookboeken op zijn naam staan, waaronder “10 jaar Dagelijkse Kost – Koken met gezond verstand” en “Groentekost: 100 vegetarische recepten“. Zijn Belgische programma’s kunnen we niet altijd zien in Nederland, maar gelukkig is Dagelijkse Kost ook uitgezonden door 24Kitchen. 

Maar hoe zit het nu met de mosterd? Dat wordt mij niet helemaal duidelijk; er is helaas geen inleiding bij het boek. Misschien dat het een Belgische uitdrukking is die wij ‘Ollanders niet kennen? 

Met de vlam in de pijp

De mosterd van Meus is als een kookboek met reisverhalen of een reisgids met recepten; het eindresultaat is bij beide dat je gelijk zin hebt om zelf deze plekken te ontdekken. Jeroen beschrijft 6 bijzondere plekken: Georgië, Calabrië (Italië), Schotland, Turkije, Zuid-Zweden en Oaxaca (Mexico). Elk hoofdstuk heeft uitgebreide indrukken van Jeroen’s ervaring in dat land/regio en de mensen die indruk op hem hebben gemaakt. Daarna zijn er 2 pagina’s ingeruimd voor “Land X in jouw keuken” met praktische tips wat je in huis moet halen voor die specifieke keuken en gevolgd door een aantal recepten. 

In Georgië staat vooral de grote variëteit aan gerechten centraal. Door de ligging tussen Oost-Europa en West-Azië lag Georgië zeer strategisch op de zijderoute, waarbij de culinaire tradities van beide kanten het land hebben beïnvloed. Zo heb je grote wontons genaamd khinkali, gedroogd vlees, churchkhela – kettingen van walnoten gedoopt in druivenmost en wilde Jara-honing. Het recept voor Marina’s honingcake met walnoten sla ik zeker even op, want die klinkt goddelijk. Wel vind ik het jammer dat er nergens iets wordt gezegd over het feit dat de wijnbouw in Georgië een van de oudste ter wereld is en dus ook heel interessant. 

Van Manti’s tot Maïs

In Turkije gaat Jeroen manti’s maken (een soort miniatuur ravioli’s) gevuld met lokaal buffelvlees, leert hij hoe pekmez (druivenmelasse) geproduceerd wordt en leert hij bij een pottenbakker een specifieke kruik maken voor testi kebab of çömlek kebab

Toevallig heb ik net als Jeroen een voorliefde voor Zuid-Zweden na mijn trip vorig jaar dwars door Skåne. Van fika, het traditionele Zweedse koffieuurtje met kladdkaka, hallongrottor en prinsesstårta, tot het kräftskiva, een groot feest met rivierkreeften in de hoofdrol; niet alleen op je bord, maar ook in liedjes en partyhoedjes. 

Een keuken waar ik zelf ook nog weinig vanaf weet is die van het Mexicaanse Oaxaca. Hier draait alles om vuur, maïs en mole, een saus van geroosterde kruiden, tomaat en chocolade, al zal het exacte recept per persoon verschillen. Gelukkig vergeet Jeroen hier niet de nationale drank: mezcal, ook al is het maar een kleine attributie. Jammer is dat je voor het recept van kip met zwarte mole van Jeroen maar kant-en-klare zwarte mole moet kopen in de winkel. Ik heb dat al nooit ergens zien staan, en ik had het juist wel leuk gevonden als er een authentiek recept was gegeven om het helemaal zelf te maken. 

Review: De mosterd van Meus - Jeroen Meus
Review: De mosterd van Meus - Jeroen Meus
Review: De mosterd van Meus - Jeroen Meus

Conclusie

De mosterd van Meus is een aanrader voor iedereen die van koken houdt, van reizen houdt en nieuwe culturen wil ontdekken. Het is een boek om te lezen, te bekijken en te koken. En wie weet, inspireert het je om zelf op reis te gaan en de authentieke keuken van deze landen te proeven!

Pluspunten:

  • Door alle foto’s krijg je gelijk zin om zelf weg te gaan
  • Een leuke mix van verschillende landen
  • Leuke recepten die voor mij heel authentiek voelen
  • Ben nu heel benieuwd naar het tv-programma

Minpunten:

  • Sommige recepten zijn een beetje onhandig uitgewerkt over verschillende pagina’s met ingrediënten en bereidingswijzen. 
  • Ik vind het een gemiste kans dat er bij bijna geen enkel land (alleen 1 alinea in het Zuid-Zweden hoofdstuk) iets terugkomt over de drankcultuur zoals wijn of whisky; die wat mij betreft hand-in-hand gaat met de culinaire tradities. 
  • Jammer dat Jeroen liever mole uit de winkel gebruikt dan om hem zelf te maken.

Nederlands | Hardcover | 9789022341148 | april 2024 | 192 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Manteau.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LEUKE BOEKEN: