Twee bijzondere zussen aan het roer bij Cambria Wines

In het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart leek het mij toepasselijk om twee bijzondere vrouwen uit de wijnwereld aan je voor te stellen. Julia en Katherine (maar je mag ook Katie zeggen) Jackson runnen samen met hun moeder Barbara Banke Cambria Wines in de Santa Maria Valley, ongeveer 250 kilometer ten noordwesten van Los Angeles. En er is natuurlijk geen betere manier om Internationale Vrouwendag te vieren dan met een goed glas wijn, gemaakt door twee inspirerende zussen.

Julia & Katherine - Twee bijzondere zussen aan het roer bij Cambria Wines

Jackson Family Wines

Jackson Family Wines is een wijnbedrijf in de Amerikaanse staat Californië en de negende grootste wijnproducent in de Verenigde Staten. Het wijnbedrijf omvat 40 merken, afkomstig van wijngaarden in Californië, Oregon, de Bordeaux-regio in Frankrijk, Toscane in Italië, Australië, Chili en Zuid-Afrika.

Jackson Family Wines

Het begon allemaal in 1974, toen vader Jess Jackson een boomgaard van 32 hectare in Noord-Californië kocht. Hij plantte druiven op het land – wat zeer succesvol bleek – en Jackson Family Wines werd officieel opgericht in 1982. In 1986 kocht Jackson Family Wines een deel van de Tepusquet Vineyard in de Santa Maria Valley erbij en richtte Cambria Winery op. Daarna volgden wijngaarden in andere delen van de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

Jackson Family Wines

Dit was het begin van wat uitgroeide tot het iconische wijnbedrijf Kendall-Jackson dat na Jess zijn dood in 2011 met evenveel passie wordt geleid door zijn kinderen en overige familie; de Jackson Family.

Cambria Wines

Cambria Winery staat nu onder dagelijkse leiding van Julia en Katherine (Katie), dochters van Barbara Banke en Jess Jackson. Samen zetten ze de duurzame koers uit voor de wijnen met hun vrouwelijke wijnmaker Jill Delariva Russell en eveneens vrouwelijke General Manager Denise Shurtleff.

Links: Katie Midden: Barbara Rechts: Julia

Cambria Estate Wine is erop gericht om zo duurzaam en milieubewust mogelijk wijn te produceren. Katie en Julia: “Duurzaamheid is een manier van leven bij Cambria, we nemen onze verantwoordelijkheid voor de natuur en alles wat daarom heen hoort zeer serieus. We bereiden ons op verschillende duurzame manieren voor op de toekomst door bijvoorbeeld roterende bodembedekkers in te zetten, ons afval te hergebruiken voor compostering, te letten op ons watergebruik en schuilplaatsen te creëren voor de wilde dieren die rond onze wijngaarden leven.”

Julia & Katherine - Twee bijzondere zussen aan het roer bij Cambria Wines

Naast dat er in de wijngaard wordt gekeken naar duurzame oplossingen, zijn de dames ook actief buiten het wijnbedrijf. Onder andere met het promoten van meer vrouwen in het bedrijfsleven/wijnbusiness en Cambria Wines is partner van SeaTrees; een non-profit organisatie toegewijd aan het beschermen van marine ecosystemen over de hele wereld.

Duurzaamheid is key

Nieuw op de agenda is dat Cambria Wines in 2050 niet alleen CO2 neutraal wil zijn, maar zelfs CO2-positief willen zijn. Dat gaan ze onder andere doen door carbon farming (koolstof uit de atmosfeer opnemen en deze opslaan in de organische stof in de bodem en bovengronds in de biomassa van langlevende planten en bomen), het vermindering van de de CO2 uitstoot (er zijn nu 1800 zonnepanelen geïnstalleerd in en rondom het wijndomein), het hergebruiken van water en om een zero waste winery te worden door het hergebruiken van het afval van het wijn maken. Mocht je hier meer over willen horen, Katie legt het in onderstaand filmpje uit.

Julia’s Vineyard Pinot Noir 2015

Deze Julia’s Vineyard Pinot Noir 2015 is 8,5 maand gerijpt in 100% Franse eikenhouten vaten. Licht granaatkleurig, qua geur dat typische nieuwe wereld Pinot Noir: jammig, tabak en zwart fruit. In de smaak proeven we zwarte kersen, pruimen, kruidnagel en vanille. Soepele tannines, we kunnen bijna niet geloven dat dit een wijn uit 2015 is, zo jong en speels smaakt hij nog. Ook heeft de wijn een lange, elegante afdronk. Wat een prachtige wijn om in je glas te hebben. Misschien wel de beste Californische Pinot Noir die ik tot nu toe geproefd heb.

Julia's Vineyard Pinot Noir 2015
Katherine’s Vineyard Chardonnay 2015

De Katherine’s Vineyard Chardonnay 2015 is 6,5 maand gerijpt in Franse eikenhouten vaten en heeft een heldere, lichtgele kleur. In de neus ruiken we peer, appel, bloemen en citrustonen. In de smaak komt de houtopvoeding meer naar voren door de vanille, gemengd met het aroma van amandelen, citrus en groene appel. De afdronk is droog en blijft mooi hangen.

Katherine's Vineyard Chardonnay 2015

Benieuwd naar de wijnen van Julia en Katherine? Wijnimporteur Oud Reuchlin & Boelen verteld je er graag meer over. De wijnen zijn online verkrijgbaar bij verschillende wijnwinkels zoals wijnenwereld.nl, le-connaisseur.nl en perfectewijn.nl.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Oud Reuchlin & Boelen, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER WIJN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.