Brooddeeg zelf maken

Hier een standaard klein receptje voor wit brooddeeg, altijd makkelijk om mee te variëren, bijvoorbeeld om dit lekkere pestobrood van te maken.

brooddeeg

Benodigdheden:

  • 120 ml water
  • 4 eetlepels melk
  • 15 gram boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 240 gram bloem
  • 1/2 zakje gist

Bereidingswijze:

Wanneer je een keukenmachine met deeghaken hebt: Doe de bloem in de kom van de keukenmachine. Doe het suiker en de gist aan de ene kant van de kom, het zout aan de andere kant. Voeg de melk, boter en 60 ml water toe. Laat de deeghaken langzaam draaien en voeg meer water toe wanneer het deeg nog steeds erg droog is. Wanneer het een mooi zacht deegje is, haal je het uit de machine en laat je het in een licht ingeoliede kom afgedekt met een theedoek of plastic zak rustig een uur rijzen.

Met de hand: Leg de bloem in een vulkaanvorm op het aanrechtblad. Doe het zout op de rand van de bloem, en voeg het zout, de melk, de gist, de boter, de suiker en 60 ml van het water in het midden. Maak een ronddraaiende beweging met je vingers vanuit het midden naar de rand van de bloem, en probeer elke keer een beetje meer bloem mee te pakken. Wanneer het mengsel erg droog is voeg je meer water toe. Kneed totdat het een mooi zacht deegje is en laat het in een licht ingeoliede kom afgedekt met een theedoek of plastic zak rustig een uur rijzen.

Nu kan je het verwerken en in een voorverwarmde oven op 190°C in 25-30 minuten goudbruin en gaar.

Gebruik dit brooddeeg als uitgangspunt voor allerlei lekkere zoete en hartige broodjes.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.