Steeds vaker verschijnen er kookboeken die de vegetarische kant van de Indische keuken belichten. Een nog onaangebroken goudmijn als je het mij vraagt. Want waar voor andere keukens steeds meer gerechten omgezet worden naar vegetarisch – om aan de groeiende trend mee te kunnen doen – speelt vegetarisch eten áltijd al een hoofdrol in de Indische keuken. Al generaties lang worden recepten van thuis doorgegeven op dochters, schoondochters en kleindochters en belanden ze uiteindelijk in Boekoe Kita Green, een kookboek voor het smullende Nederlandse publiek. Vorig jaar schreef ik al een review over voorganger Boekoe Kita, en was ook toen laaiend enthousiast. Want van zowel vlees- als vegetarische Indische gerechten kan ik onwijs genieten. Maar nu is het tijd om mijn eigen vega-kennis over de Indische keuken op te krikken en dus duik ik met hetzelfde enthousiasme in Boekoe Kita Green van Harold Pereira & Mirjam van der Rijst!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Boekoe Kita Green – Harold Pereira & Mirjam van der Rijst

Next generation

Als je mijn eerdere review over Boekoe Kita gelezen hebt, dan ben je bekend met de manier waarop het boek is opgebouwd. Voor nieuwe lezers leg ik het graag uit. In Boekoe Kita en – nu dus ook – opvolger Boekoe Kita Green komen 30’ers, 40’ers en 50’ers met Indische roots aan het woord. Ze zijn dan wel geboren en getogen in Nederland, maar vertellen minstens zulke mooie verhalen en hebben warme herinneringen over wat hen en hun kookstijl typisch Indisch anno 2022 maakt: namelijk vegetarisch. 

Nu is het tijd voor de next generation! Wederom word ik aangestaard door een charismatisch covermodel. Ditmaal geen vrouw met een kopje witte rijst, maar een vlotte gozer met lang haar, een vlot montuurtje en tattoos. Met een kommetje nasi in zijn handen verleidt hij de lezers om het boek open te slaan. Om ook de inhoud van dit nieuwe kookboek door te bladeren en daarna linea recta richting de keuken te lopen om wederom iets smakelijks op tafel te zetten.

Eten en het verhaal

In Boekoe Kita Green kom je elf Indo’s tegen die ieder vertellen over de warme herinneringen die zij hebben aan hun Indische familieleden en hun roots. Deze herinneringen vormden de basis voor hun favoriete recepten en in hun persoonlijke intro lichten ze toe hoe deze recepten tot stand kwamen. De persoonlijke toon die eerder gezet is in Boekoe Kita is 1 op 1 doorgevoerd in Boekoe Kita Green. Denk aan verhalen over recepten waar een gevangen familielid over fantaseerde tijdens gevangenschap in een Jappenkamp. Over het opbouwen van een nieuw leven in Nederland na het werk aan de Birma spoorlijn. Maar ook over opbouwen van een tweede leven na het verlies van een partner. Alle vertellers en verhalen hebben gemeen dat in elke situatie het smakelijke Indische eten de brandstof was die hen gaande hield.

Boekoe Kita Green van Harold Pereira en Mirjam van der Rijst barst uit zijn voegen van de vegetarische Indische recepten, vaak dus al vele generaties oud. Doorgegeven van familielid op familielid, waarbij de recepten elke keer weer werden aangepast naar eigen voorkeuren. In Boekoe Kita Green maak je kennis met Vanja, Michiel, Borka, Pascal, Nicole, Nathalie, Keng, Freek, Celeste & Romina, Romée & Ka-Tjun en Samantha en proef je de vegetarische specialiteiten die zij het liefst aan hun geliefden voorschotelen.

Welke recepten jij dankzij Boekoe Kita Green nu ook aan jouw repertoire kan toevoegen? Denk aan sambal goreng telor trassie, tahoe Bali, wingko babat, smeerproppen (gebakken banaan), bami carbonara, fritters van palmharten of bruine bonensoep. En als extra bonus zijn er voor deze uitgave enkele recepten alsnog vega gemaakt, want een Indisch kookboek zonder soto ajam of rendang is natuurlijk niet compleet. In Boekoe Kita Green tref je dus ook voor deze Indische klassiekers nu vega recepten.

Conclusie

Boekoe kita Green is een waardige aanvulling op het eerder gepubliceerde Boekoe Kita boek. Ik noem het boek met bedoeling een aanvulling -en geen opvolger- want zie Boekoe Kita Green als het deel van de serie dat zich volledig wijdt aan de vegetarische recepten uit de Indische keuken.

Ook dit keer is het Harold Pereira en Mirjam van der Rijst namelijk gelukt een boek te vullen met hartverwarmende verhalen en authentieke recepten. Als je de verhalen in Boekoe Kita Green leest, begrijp je meteen waar de gerechten vandaan komen. Het zijn échte familierecepten die na een generatie lange zwerftocht nu ook met jou als lezer gedeeld worden. Je wordt tijdens het lezen (en koken) uit Boekoe Kita Green onderdeel van de familie.

Zelf ben ik het meest benieuwd naar recepten als Smoor Terong, Soto zonder Ajam, Kroket Kentang én de vegan crème brûlée met pandan en jasmijn. Deels recepten die uberhaupt niet eerder at, maar ook een tweetal variaties op klassiekers waar ik dol op ben. Hoe het resultaat van deze recepten uitpakt en of ik het ook lekker vond? Dat kun je vinden op mijn IG-pagina. Selamat Makan!

PLUSPUNTEN: 

  • Voorin het boek wordt een fijne verklaring van ingrediënten gegeven. Veelal wordt namelijk de Indische naam voor ingrediënten gebruikt, met het overzicht kun je even spieken.
  • In het boek is een fijne verdeling gemaakt tussen snacks, hoofdgerechten en nagerechten. Dit maakt Boekoe Kita Green breed inzetbaar!
  • Klassieke recepten -zoals rendang en soto ajam- zijn zelfs in het boek opgenomen. Uiteraard aangepast en dus volledig vegetarisch.
  • Het gros van de recepten vereist geen bootlading aan ingrediënten. Meestal kom je op 5 en 10 ingrediënten per recept uit.

MINPUNTEN: 

  • Voor een aantal ingrediënten moet je echt naar de toko. Voor thuiskoks met een kleine kruiden la betekent dit dat je echt eerst voorbereidingen moet treffen voor je kunt koken.
  • Omdat de recepten ingedeeld zijn op de personen die de recepten delen, zit er geen logische volgorde in de recepten. Dit maakt terugzoeken wat lastig. Gebruik hiervoor dus écht het register achterin het boek.
  • Bij een aantal gerechten zijn Harold Pereira en Mirjam van der Rijst vergeten de bereidingstijd in minuten uit te drukken.

Nederlands | Hardcover | 9789043924054 | september 2022 | 264 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos Uitgevers


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN: