Wist je dat er maar liefst 15 verschillende brouwerijen in het zuid Duitse Bamberg zijn om te ontdekken? En dan heb ik het nog niet eens over de brouwerijen om de stad! Ik had geen idee! Maar goed dus dat ik er een aantal voor je heb bezocht en gelijk wat tips heb verzameld om al die lekkere bieren te drinken en waar je lekker je gezichtje vol kan proppen met alle lokale specialiteiten.
Handige kaart met de brouwerijen in en rondom Bamberg ▼
Bier drinken, eten en slapen in Bamberg stad
Laten we het hebben over Bamberg stad. Bamberg ligt zo’n 600 km van Utrecht en je rijdt er in ±7 uur naartoe. Een andere optie is Fly & Drive; wij vlogen met KLM naar München (check dan ook gelijk even de eigen microbrouwerij Airbräu op het vliegveld) en reden vanuit daar met een busje naar de Fränkische Schweiz, het noordelijke gedeelte van Beieren.
Hopfengarten Bamberg
Toen we met de bus stopten voor de deur van Hopfengarten Bamberg dacht ik dat we verkeerd waren gereden. Want het enige wat ik zag was de voorkant van een tuincentrum. Maar wat blijkt? Het tuincentrum is naast het kweken van tomaatjes, wortels en pepers ook een andere richting ingeslagen: het brouwen van bier! Zoon Kris (en bierliefhebber) werkte al bij zijn ouders in de kwekerij en raakte geïnspireerd door alle heerlijke groenten en fruit die het bedrijf produceerde. Maar waarom nog geen hop? En als je dan toch je eigen hop gaat kweken, waarom dan ook niet gelijk je eigen bier brouwen met groente en fruit die toch voor het oprapen liggen? En zo geschiedde in 2015!
Nu verbouwd Kris Emmerling maar liefst 30 variëteiten hop (22 aromahops en 8 bitterhops) en worden er in het aanliggende tuincentrum/kwekerij maar liefst 450 soorten tomaten, 200 soorten mdeicinale planten en onder andere 50 verschillende soorten chili’s gekweekt en verkocht. En een aantal daarvan belanden ook in het bier, de gin en de verschillende likeuren.
Zo is er onder andere een Chillilero chili-bier wat echt een stuk pittiger is dan je zou denken; een tomatenbier dat stiekem eigenlijk wel lekker fris is en een Gurki komkommer-bier dat ik persoonlijk niet zo lekker vond. Maar een slokje hop-gin ging er zeker wel in! Leuk om eens een kijkje te nemen als je in de buurt bent en kun je gelijk wat nieuwe plantjes voor je moestuin meenemen.
Schlenkerla Brauereigaststätte
Schlenkerla is zonder twijfel de bekendste merknaam van alle rauchbiers ter wereld. De eigenaar, Matthias Trum, is de zesde generatie van zijn familie die de brouwerij runt. Schlenkerla als locatie werd voor het eerst in een document in 1405 genoemd, toen het nog bekend stond als Zum Blauen Löwen (bij de Blauwe Leeuw). De naam Schlenkerla is Bamberg-jargon voor ‘Schlenkerer’, een Duits “scheldwoord” voor iemand die slingerend loopt. Matthias vertelt: “Eén van mijn voorouders schijnt een ongeluk gehad te hebben in de brouwerij, waardoor hij niet goed meer kon lopen. Door de stamgasten werd hij ‘Schlenkerer’ genoemd. En die naam is blijven hangen. Hij staat zelfs op ons logo!”
Schlenkerla heeft als één van de weinig brouwerijen uit de regio nog zijn eigen mouterij waar met open vuur de mout gedroogd wordt en zijn kenmerkende rokerige smaak meekrijgt. De huidige brouwerij, mouterij en fermentatie liggen tegenwoordig net buiten de stad. Ik moet bekennen dat ik niet de allergrootste rauchbier liefhebber ben (de belofte van Matthias dat ik na 3 (halve liter) glazen er wel aan gewend ben neem ik even voor lief), hebben ze in het restaurant ook andere eigen bieren om uit te kiezen. Zo kan je een Kreuz nemen, half lager en half rauchbier, die wel iets rokerigs heeft, maar nog steeds prima te drinken is. Ook wordt er weer Heinzlein gebrouwen, een oude traditie van frisse, alcoholarme bieren die vroeger veel werd gebrouwen in en rondom Bamberg maar in de vergetelheid was geraakt.
De keuken bestaat uit lokale, vleesrijke gerechten zoals Schäuferla (varkensschouder), Haxe (varkens knokkel), Kesselfleisch (varkensbuik) en de traditionele Bamberg Zwiebel, een uitgeholde witte ui gevuld met varkensgehakt en spekjes en geserveerd met aardappels een Schlenkerla rauchbier-saus.
Mahrs Bräu
Voor een gezellige en traditionele biergarten moet je bij Mahrs Bräu langsgaan. Deze brouwerij dateert uit 1670 en is in familiebezit sinds 1880. De brouwerij staat bekend om zijn kenmerkende bier, de Mahr’s Ungespundet-hefetrüb. Omdat dit nogal een mondvol is om te bestellen, hoef je alleen maar te zeggen A U! A staat voor 1 en de U (spreek uit OE) voor het bier. Handig toch?
De naam komt van ‘spongat’ in houten vaten dat tijdens het gistingsproces normaliter wordt afgesloten en gebruikt om de druk te regelen. Bij Ungespundetes bier (5,2%) blijft dit gat echter open, waardoor het bier minder koolzuur heeft dan andere bieren. Geen zin in een aU? Ze brouwen ook een Helles (4,9%), een Pils (4,9%), een Sommerpils (2,8%), een donkere E.T.A. Hoffmann (5%) en ze hebben een eigen NaturRadler. Het menu bevat natuurlijk Schäuferla, maar ook schnitzel met een korst van bierbostel en opvallend genoeg voor Bamberg een aardige selectie vegetarische en zelfs vegan gerechten.
Slapen
Met al die heerlijke bieren in Bamberg om van te genieten (we zijn na het eten ook nog even bij Fässla naar binnen gerold) is het wel handig om in het centrum te slapen. Wij sliepen in het Welcome Hotel Residenzschloss Bamberg, een chic hotel met ruime kamers, koffie apparaat en een enorm uitgebreid ontbijtbuffet.
Biertips rondom Bamberg
Je dacht vast dat 15 brouwerijen in Bamberg al veel was.. Maar in heel Upper Franconia zijn er maar liefst 260 actieve brouwerijen te vinden. Wij bezochten er twee in de omgeving van Bamberg én een stokerij.
Braumanufaktur Hertl
De brouwerij van Braumanufaktur Hertl (Die kleinste und geilste Brauerei Frankens) is niet te missen als je door Schlüsselfeld rijdt; een aantal enorme muurschilderingen van oma Edeltraut en papa Bernd sieren de gevel. Opgericht in 2012 en uitgeroepen tot de kleinste brouwerij van Franken, is een echte familieaangelegenheid.
Naast de meer traditionele stijlen zoals een helles en een weizen hebben ze ook meer moderne stijlen in het assortiment zoals een Gurken Gose, Milky Grapefruit NEIPA en een Milkshake IPA.
Een ander bijzonder bier dat ze maken is een bockbier gerijpt op houten vaten waar 3 maanden Jägermeister in heeft gezeten. Eigenlijk was dit alleen voor een bedrijfsfeest van Jägermeister een aantal jaar geleden; maar het bier viel zo in de smaak dat ze het nu elk jaar maken.
Brauhaus am Kreuzberg
Midden in het bos staat opeens het grote complex van Brauhaus am Kreuzberg. Een enorm terras, verschillende bierbarren, een immens kinder-speeltoestellen-toestand; dit is de perfecte plek om na het wandelen even uit te puffen met een biertje en een bordje eten. Het is hier bijzonder geregeld: je kan natuurlijk gewoon los bier en eten kopen; maar ze hebben ook een pakket van €29,95. Hiervoor krijg je twee drankjes, één hoofdgerecht en toegang tot de 5D bioscoop. Die bioscoopfilm is alleen in het Duits helaas, maar wel grappig: je beweegt namelijk mee met de film (de race van een graankorrel tot de finishlijn bier of whisky) en je voelt zelfs dingen in je rug boksen. Leuk, maar ik zou gewoon lekker bier en eten los bestellen.
Vooral de enorme lijst met verschillende soorten bieren en zelfgestookte sterke drank (er werd ons verteld dat ze 100 verschillende soorten sterkte drank zelf stoken!) is heel verrassend. Hoogtepunt misschien wel van de hele biertrip door de Fränkische Schweiz was het bockbier gerijpt op rumvaten. Zo lekker dat ik zelfs nog twee flesjes heb meegenomen voor thuis!
De keuken is weer traditioneel met veel varkensvlees zoals Krustenbraten, Schäuferla, Sauerbraten en een ruime keuze aan Brotzeit. Brotzeit is een soort snackplank met brood en onder andere ham, kaas, gedroogde worst, hardgekookt ei en ingemaakte groenten zoals augurken, radijs en uien. Er was zoveel keus aan eten en drinken dat ik hier gemakkelijk de hele middag had kunnen zitten. Aanrader dus ook als je met je kids in de buurt bent; die kunnen zich vermaken in de uitgebreide speeltuin.
Ook handig (en weet ik helaas uit ervaring): je kan NIET PINNEN bij Brauhaus am Kreuzberg.
Brennerei-Gasthaus Sponsel
Bij Brennerei Sponsel worden we warm onthaald met een koude pul Heinala bier dat de familie Sponsel door een bevriende brouwer laat maken. Maar we zijn hier voor de sterke drank; 5e generatie Alexander Sponsel stookt ongeveer 30 verschillende -voornamelijk fruit- distillaten.
Alexander legt ons ook gelijk even uit wat het verschil nu is tussen een Brand en een Geist distillaat: In een fruit-Brand wordt fruit gefermenteerd en vervolgens gedistilleerd. Alle alcohol in Brand komt van de suiker die in het fruit aanwezig is. Bij een Geist doe je fruit dat van nature niet genoeg suikers heeft om te fermenteren (bijvoorbeeld frambozen) in neutrale alcohol om te macereren, waarna je dat distilleert.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
MEER DUITSLAND TIPS:
- 11x bier en Kölsch in Keulen
- 20+ tips om te eten, drinken en slapen in Hamburg
- 12 tips voor een weekend Trier (en Olewig)
- Op bezoek bij: Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
- 7x eten, 11x drinken en 1x slapen in Düsseldorf
Voor dit artikel ben ik door het Duits Verkeersbureau uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Geef een reactie