Food & Biertour door Amersfoort

Amersfoort Bierstad

Bij biersteden denk je misschien niet gelijk aan Amersfoort. Maar Amersfoort is al sinds de Middeleeuwen een echte bierstad. Met name in de veertiende en vijftiende eeuw floreerde de bierproductie mede dankzij het schone water dat bij de waterpoort de stad binnenkwam.  De gemakkelijke toegang tot verschillende graansoorten vormden de basis van de ongeveer vijftig bierbrouwerijen die de stad rijk was. Zelf ook meer te weten komen over de geschiedenis van Amersfoort als bierstad? Op de website www.amersfoortopdekaart.nl staan er hele routes uitgestippeld met interessante stops op (historische) plekken over bier.

Hieronder zie je de plekken die we bezocht hebben in het kader van deze Food & Biertoer door Amersfoort en omgeving.

Ik ben zelf geen onbekende met de stad Amersfoort; ik ben opgegroeid in Baarn (vlakbij Amersfoort) dus ik was er als kind en tiener (ik heb zelfs 6 VWO in Amersfoort gedaan) veel te vinden. Maar nu was ik er al jaren niet meer geweest. Leuk om dan de stad weer door te gaan en te kijken wat er nu allemaal te ontdekken valt!

Hoeve Ravestein

Groeneveld 3
3744 ML Baarn
Website: http://www.hoeveravenstein.nl/

Food & Biertour door Amersfoort - Hoeve Ravestein

Hoeve Ravenstein is niet officieel Amersfoort (want Baarn) maar ze doen hier wel hele toffe dingen met Belgische witblauwen. En dan heb ik het over koeien natuurlijk.. 😉 Sinds 6 jaar zit familie Tupker op dit 25 hectare stuk land vlakbij Kasteel Groeneveld. Naast het fokken van Belgische dikbillen is er een uitgebreide boerderijwinkel, een moestuin, bloementuin en wat andere beestjes (jeej geitjes!)

Food & Biertour door Amersfoort - Hoeve Ravestein Food & Biertour door Amersfoort - Hoeve Ravestein

Het Belgische witblauwe ras is gefokt als dikbil/vleeskoe, maar ruim 60% van de koeien kan op natuurlijke wijze bevallen. Wanneer een koe na ±8-10 jaar geen kalfjes meer kan krijgen gaat ze naar de slacht. En dat vlees kan je dan weer in de boerderijwinkel kopen in losse delen of handige pakketten van 12,5 kilo.

Food & Biertour door Amersfoort - Hoeve Ravestein

We mochten ook wat van het heerlijke vlees proeven in de vorm van huisgemaakte ossenworst, tiradito (een soort carpaccio gegaard in citroensap) en een bacon-chocoladetaart met Baarns bier.

Food & Biertour door Amersfoort - Hoeve Ravestein

Friteshuis van Gogh

Langestraat 143
3811 AE Amersfoort
Website: https://vangoghfrites.nl/

Food & Biertour door Amersfoort - Vlaams friteshuis van Gogh

Hoe lang moet je testen voordat je de perfecte bitterbal/kroket hebt? Volgens de mannen van Vlaams Friethuis van Gogh maar liefst 9 maanden! En ik moet zeggen.. Ze waren wel verdomd lekker… 😀 Ze hebben natuurlijk ook andere snacks & frietjes, maar we kwamen om de bitterballen/kroketten te testen. 😉

Van links naar rechts: de vegabal met feta, spinazie en zongedroogde tomaatjes, de garnalenbal met Hollandse garnalen en helemaal rechts de prijswinnende rundvleesbitterbal.

Food & Biertour door Amersfoort - Vlaams friteshuis van Gogh

De vier Broers

Lieve Vrouwekerkhof 8-10
3811 BS Amersfoort
Website: http://www.devierbroers.nl/

Restaurant De vier Broers is ook echt van… 4 broers! 😀 De 4 Turkse broers hebben allemaal een andere rol in het restaurant; de één is bijvoorbeeld gastheer, de andere staat in de keuken. De specialiteit van het restaurant is de grill; tomahawk, verschillende soorten burgers en een enorme dry-aged rijpingskast midden in de zaak. Ook hebben ze 10 bieren op tap, 30 bieren op fles en schenken ze 13 wijnen per glas.

Food & Biertour door Amersfoort - De vier Broers

Wij mochten wat verschillende dingen proeven op een vis- en vleesplank. Naast de bresaola, Coppa en Parmaham was er ook een stukje Turkse worst; sucuk. Superlekker en een beetje pittig gekruid.

Food & Biertour door Amersfoort - De vier Broers Food & Biertour door Amersfoort - De vier Broers

Hete kolen

Krankeledenstraat 7
3811 BN Amersfoort
Website: http://www.hete-kolen.com/

Food & Biertour door Amersfoort - Hete Kolen

Bij dit restaurant draait alles om de Josper barbecue in de keuken. En ze werken zonder bedrijfsleider en zonder chefkok.. Alles word samen gedaan en opgelost. Bijzonder! De kaart wisselt elke 3 maanden en elke 2 weken is er een nieuwe chefsuggestie. Er is verder maar een kleine kaart, alles is huisgemaakt en dagvers.

Food & Biertour door Amersfoort - Hete Kolen

Wij proefden onder andere langzaam gegaard buikspek met veenbessen, pulled beef bavette met chimichurri en gekonfijte gamba met mangochutney. Wow!

Food & Biertour door Amersfoort - Hete Kolen

Bierwinkel Hop

Achter Het Oude Stadhuis 2
3811 CH Amersfoort
Website: http://bierwinkelhop.nl/

Food & Biertour Amersfoort - Bierwinkel Hop

Bierwinkel Hop is de enige speciaalbierwinkel in Amersfoort. En met 550 tot 600 bieren in de winkel zit er altijd wel wat van je gading bij. Jauk (zytholoog en biersommelier) helpt je natuurlijk graag!

Food & Biertour Amersfoort - Bierwinkel Hop  Food & Biertour Amersfoort - Bierwinkel Hop Food & Biertour Amersfoort - Bierwinkel Hop

Het Lokaal – Eric’s Beer Craft

Oliemolenhof 90
3812 PB Amersfoort
Website: http://hetlokaal.nl/

Food & Biertour door Amersfoort - Het Lokaal - Eric's Beer Craft

Food & Biertour door Amersfoort - Het Lokaal - Eric's Beer Craft

Het Lokaal draait om aandacht en passie voor eten, pure smaken, weten wat je eet, waar het vandaan komt en door wie het is geteeld of geproduceerd. De twee loodsen van een voormalig zeep- en lijmfabriek (en oud poppodium) zijn omgebouwd tot Proeflokaal en Verslokaal. In het Verslokaal verkopen ze seizoensgebonden verse groenten, huisgebakken brood, vers gebrande koffie van Boot Koffie uit Baarn, bier en nog veel meer. In het Proeflokaal kan je terecht voor een ontbijt of lunch.

Food & Biertour door Amersfoort - Het Lokaal - Eric's Beer Craft

Het bier is een bijzonder verhaal, want achterin het Lokaal staat de heuse picobrouwerij van Eric. Een picobrouwerij is een brouwerij waar maar kleine hoeveelheden bier worden gebrouwen. En Eric maakt ongeveer 1000 tot 1500 liter per maand verdeeld over nu 4 bieren waaronder een Oester Stout; gefilterd over oesterschelpen. Ziltig in geur, maar gelukkig smaakt het bier niet naar oesters… 😉

Food & Biertour door Amersfoort - Het Lokaal - Eric's Beer Craft Food & Biertour door Amersfoort - Het Lokaal - Eric's Beer Craft

Rock City Beers

Krankeledenstraat Amersfoort

Food & Biertour door Amersfoort - Rock City Beers

Maar er zijn nog meer brouwers in Amersfoort actief! Rock City Beers is opgericht door drie ambitieuze brouwers uit Amersfoort. De naam verwijst naar Amersfoorts bijnaam ‘de Keistad’. Deze naam heeft de stad te danken aan het volksverhaal van de Kei die in 1661 van Soesterberg naar Amersfoort werd getrokken.

Food & Biertour door Amersfoort - Rock City Beers

De bieren van Rock City Beers ( dat zijn er nu al zo’n 15, exclusief de bieren die ze brouwen onder de naam Phoenix Bier Amersfoort) zijn verkrijgbaar bij heel veel Amersfoortse horeca en daarbuiten. Ze brouwen nu zo’n 80.000 liter per jaar op de brouwinstallatie van bevriende brouwerijen, maar de planning is om nog dit jaar een eigen installatie te hebben in Amersfoort. Wat ook tof is, is dat een kleine oplage van hun bieren op vaten ‘Barrel Aged’ word gerijpt. Die hebben we helaas niet kunnen proeven, maar ben erg benieuwd!

  Food & Biertour door Amersfoort - Rock City Beers


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Citymarketing Amersfoort.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

12 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Donna Kohler schreef:

  I love Amersfoort! My hubby and I and our next door neighbors just got back a few days ago from visiting during the Jazz Festival. We came from Fresno, California and had our share of beer! My husband is Dutch, born and raised in Baarn, I’m American. We lived in Amersfoort in the early 1990s . I am writing a book about beer and Amersfoort will be in it! Enjoy. Donna Kohler

  1. Ongewoon lekker schreef:

   That is so great to here! I was born & raised in Baarn as well! 🙂 Let me know when your beerbook is finished, would love to read it!

 2. Natalie schreef:

  Dit ziet er interessant uit voor mijn vader. Die is helemaal into bier en doet zoiets vaak in Belgie, maar in NL is hij nog niet geweest op biertour!

 3. Maaike schreef:

  Wat een onwijs leuke toer! Ik ben helemaal niet zo’n bierfan, maar met al die lekkere hapjes erbij moet ik zeggen dat ik het graag zou doen! Hoeve Ravenstein is hier het dichtst bij, daar moet ik binnenkort maar eens gaan kijken.

 4. Merel schreef:

  Gaaf zeg, jullie hebben echt heel veel gedaan én lekker gegeten. Ben erg benieuwd naar die bitterbal, ga ik onthouden voor als ik er een keer kom. Leuk om Amersfoort eens van deze kant te zien. En geitjes ben ik ook dol op 🙂

 5. Miryam schreef:

  Ik wist helemaal niet dat Amersfoort een bierstad was! Wat leuk. Heb wel trek nu na t lezen van je post ?

 6. Tessa schreef:

  Wat een leuke adresjes! Het lijkt mij wel een bezoekwaardige stad. Eens kijken of ze ook mooie bakkerijen hebben 😉 . En grappig die ‘Belgische blauwen’, daar hadden wij vroeger ook een paar van op de boerderij! Lijkt me leuk om daar ook eens te gaan kijken, vind boerderijwinkels altijd zo ontzettend leuk

 7. Jamey schreef:

  Wat super leuk zeg! Dat is echt iets voor mij als ik uitgezwangerd ben!!

 8. Manon schreef:

  Ik wist niet dat Amersfoort een bierstad was haha, weer wat geleerd. Ik ben er ooit 1 keer geweest, maar verder nooit. Ik hou wel van eten dus dit is super leuk natuurlijk

 9. Marijke schreef:

  Jee krijg spontaan trek in bitterballen en dat om 10 uur ’s morgens. Maar ik wiat inderdaad ook niet dat Amersfoort een bierhistorie heeft. Leuk om op deze manier ons land beter te leren kennen

 10. wat super leuk! ik ben dol op food dus echt wat voor mij haha. bier dan niet zo persé maar een speciaal biertje zoals witbier of kriek gaat er wel in.

 11. Herman schreef:

  Gaaf bericht, en zeker iets om weer extra trots te zijn op ons mooie amersfoort.
  Zelf kwam ik veel bij Marktzicht en tegenwoordig veel bij biercafe De Dikke Koning en vind dat zij er eigenlijk echt beide wel bij moeten voor de echte bier liefhebbers voor binnen en buiten amersfoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.