Aardappels in zoutkorst

Wij zijn echte aardappeleters; of het nu als puree, gebakken of gekookt is, aardappels gaan er bij ons altijd in. Ik vind het daarom leuk om veel met aardappels te variëren, anders eet je elke keer hetzelfde. Nu had ik 2 eiwitten over van de crème caramel (recept volgt binnenkort) en ik had eens in de Australische Masterchef gezien dat iemand aardappels in zoutkorst gaarde. Pling! Idee! 🙂

Eigenlijk ben je de aardappels gewoon aan het poffen, maar dan in een korst van zout. Superleuk om eens te doen en vooral het uitbikken is heel leuk om te doen. Ik zou ze wel alvast in de keuken van hun zoutjasje ontdoen, anders krijgen je gasten (of jezelf) allemaal brokken zout op hun bord die dan weer tussen het andere eten kunnen komen. En dat is niet zo lekker… 😉 Of je kan een grote schaal/plank in het midden van de tafel zetten met een klein hamertje.. Ook leuk!

aardappels in zoutkorst

Benodigdheden voor 2 personen:

 • 5 middelgrote kruimige aardappels (neem ongeveer even grote aardappels, dan zijn ze tegelijk gaar)
 • 2 eiwitten (van ei maat M)
 • 1 tak verse rozemarijn
 • 500 gram keukenzout (neem gewoon het allergoedkoopste zout hiervoor)

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
 2. Boen de aardappels onder de kraan schoon zodat er geen vuil of andere dingetjes meer aanzitten.
 3. Rits de blaadjes van het takje rozemarijn en hak in fijne stukjes.
 4. Meng in een kom de eiwitten en de rozemarijn en schep hier geleidelijk het zout doorheen. Misschien heb je iets meer zout nodig, misschien iets minder, wat je wilt bereiken is de consistentie van nat zand wat je met je handen kunt vormen.
 5. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat (het zout laat anders nare vlekken achter op je plaat) en vorm met je handen het zout om de aardappels. Het zout moet stevig genoeg zijn dat het niet naar beneden druipt als je de aardappels neerlegt, anders ontstaan er gaten en kan je aardappel niet poffen.
 6. Schuif dan de aardappels ongeveer een uur in de oven.
 7. Breek ze door met de achterkant van een zwaar mes één ferme tik op het midden te geven. Als er eenmaal een barst in de korst zit pel je al het zou zo weg.

OOK LEKKER OM TE MAKEN MET AARDAPPELS:

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Linda Delichef schreef:

  Wat een origineel idee!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dankjewel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.