Ondanks dat ik mijn vijfde seizoen in ga als kookboeken connaisseur voor OngewoonLekker, zal het je verbazen dat er altijd keukens en culturen blijven die nog lang niet zo goed ontdekt zijn. In mijn geval spreek ik dan over Japan. De Japanse keuken is voor mij als een mysterie. Als een ietwat spannende spreekbeurt waarvan je eigenlijk niet voldoende afweet. Gelukkig zijn daar dan altijd culinaire  aficionado’s die een land of keuken ádemen en met liefde daarover vertellen. Zo ook Marinus Noordenbos, Joris Vermeer en Kuniyoshi Ohtawara die met hun nieuwe kookboek: Hokkai het mysterie van Japan verhelderen en het land ontdoen van hun sushi-imago.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Hokkai – Joris Vermeer, Marinus Noordenbos & Kuniyoshi Ohtawara

Hokkai – De Japanse thuiskeuken

Want Hokkai gaat helemaal niet alleen maar over sushi. Hokkai gaat over veel meer dan sushi alleen. Het gaat om de mooiste, meest verse vis klaarmaken. Op een Japanse manier, voor Japanse expats en ieder anders die ervan wil genieten! Hokkai gaat over het eten dat elke dag gegeten wordt door miljoenen bouwvakkers, politici, scholieren, ouderen, zakenlui en thuiskoks: katei-ryori, oftewel de Japanse thuiskeuken. Vol gerechten die je zelf gemakkelijk maakt met ingrediënten die je gewoon in je lokale supermarkt haalt.

Ongetwijfeld stel jij dezelfde vraag aan jezelf als ik deed: ‘Wat eet een Japanner dan thuis?’. Met meer dan 65 recepten opgenomen in het boek geven Joris en Marinus daar uitgebreid antwoord op. Een simpel antwoord is het echter niet, want om een volledig beeld te krijgen van de Japanse thuiskeuken is het essentieel dat je je bedenkt in welk seizoen je je bevindt. De vier seizoenen zijn in de Japanse cultuur (en keuken) namelijk enorm belangrijk. Want elk seizoen brengt weer eigen voedsel met zich mee.

Culinaire ontdekkingstocht

Zo eten Japanners in de lente veel verse vis, want deze is dan op zijn best. Draait het in de zomermaanden om een gevecht tegen de hitte en staan groenten die een verkoelende werking hebben centraal. Zodra de herfst aanbreekt is de eetlust van Japanners op zijn hoogst en zijn de maaltijden voller en rijker. Om vervolgens in de winter goed, warm en vol koolhydraten te eten om de winter weer te overleven. 

Tussen de recepten door nemen Marinus en Joris je mee op culinaire ontdekkingstocht langs de hoekstenen van de Japanse eetcultuur met inspirerende verhalen, prachtige fotografie en zinderende films (te bekijken via QR-codes). Waarna het bijna niet anders kan dan dat je geïnspireerd bent om op eenzelfde wijze als de Japanners naar je eten te kijken. Of om enkele smakelijke gerechten van chef Kuniyoshi Ohtawara thuis na te maken. 

CONCLUSIE

Hoewel er nog zóveel meer te leren valt over Japan en haar keuken, heeft de culinaire reis in Hokkai met Joris en Marinus mij enorm veel bijgeleerd over de smaken, tradities en vooral bereidingswijzen uit Japan. Hokkai is een prachtig kookboek waarin de liefde van Marinus voor de Japanse keuken op elke pagina duidelijk te proeven is.

De insteek van Joris en Marinus om de Nederlandse thuischef meer Japans te laten koken is een hele goede. Ik vind het begrijpelijk dat jou dit wellicht als een uitdaging in de oren klinkt, maar geloof mij. Dankzij de beknopt uitgeschreven instructies kan het bijna niet fout gaan. En word je daarna beloond met een onwijs smakelijke maaltijd. Want met de touch van Kuniyoshi Ohtawara (headchef Hokkai Kitchen) weet je zeker dat de smaken perfect op elkaar afgestemd zijn en je in bent voor een culinair feestje.

Ik maak binnenkort maar eens een tripje naar Hokkai Kitchen in IJmuiden. Om wat verse ingrediënten te halen. Want de wafu octopus-aardappelsalade van pagina 120 en de zalmkroketjes van pagina 182 schreeuwen om gemaakt te worden.

Pluspunten:

  • Er wordt bovenaan de recepten duidelijk vermeld hoelang de algehele bereidingstijd is. 
  • Het boek heeft een register ingedeeld op de Japanse namen van de gerechten.
  • De pagina’s tussen de recepten zijn gevuld met mooie verhalen en veel achtergrondinformatie over ingrediënten, oorsprong en correct gebruik.
  • Op een aantal pagina’s zijn QR-codes opgenomen. Als je deze scant kom je bij video’s terecht waarin op prachtige wijze een ode gebracht wordt aan ingrediënten, leveranciers of gerechten.

Minpunten: 

  • De grootte van de letters in het boek is ietwat aan de grote kant. Het voelt een beetje alsof de pagina’s zo makkelijker gevuld konden worden.
  • Je werkt in veel gevallen met lange ingrediëntlijsten. Hier moet je echt voorbereidingen voor treffen. Spontane bereiding neemt hierdoor sterk af.
  • In het geval van moeilijke eters kun je dit boek beter overslaan.

Voor échte liefhebbers is er ook een collectors versie van Hokkai verkrijgbaar in een luxe uitgave.

Nederlands | Druk: 1 | 9789090379449 | maart 2024 | Hardcover | 200 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Ruth Bergmans.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LEUKE BOEKEN: