Een stad die nog steeds hoog op mijn wensenlijst staat voor een bezoekje is Tel Aviv. Als ik verhalen van anderen mag geloven staat een bezoek aan deze Israëlische metropool garant voor een paar dagen vol extravaganza, imposante cultuur en vooral veel culinaire smaakbelevingen. Helaas is het er op het moment van schrijven weer onrustig en dus blijft een fysiek bezoek nog even uit. Des te blijer ben ik dan met het nieuwste boek van Oded Oren: het Oren kookboek. Een persoonlijke verzameling recepten uit Tel Avid, waarmee ik toch een aantal smaakbelevingen uit deze bruisende stad thuis kan ervaren.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Geschatte leestijd: 5 minuten

Review: Oren kookboek – Oded Oren

Slechte timing

Oded Oren opende eind 2019 zijn eigen restaurant in Londen. Achteraf gezien the worst possible timing, want slechts enkele maanden na de opening ging de hele wereld op slot vanwege de pandemie lockdown. Een moeilijke periode voor Oded, maar het geluk zat voor hem in de banden die hij in die korte openingsperiode met de gemeenschap om hem heen had opgebouwd. Take-out menu’s bleken de oplossing voor het voorbestaan van Oren en zo kwam hij deze uitdagende periode toch zonder grote kleerscheuren door. Fast forward naar 2023 en restaurant Oren zit stamp en stampvol. Tijd dus om het Oren imperium verder uit te breiden met een heus kookboek, zodat liefhebbers ook thuis van de kenmerkende smaken uit Tel Aviv kunnen genieten.

Tel Aviv, we kennen het allemaal als het moderne culturele centrum van het Midden-Oosten. Het east meets west-kruispunt, een smeltkroes van verschillende geloven, etniciteiten en seksualiteiten. Maar ook in culinair opzicht is Tel Aviv een melting pot: de smaken van de Middellandse Zee en die van het Midden-Oosten komen hier naadloos samen.

Van arayes tot zhoug

Zie het Oren kookboek als een ode aan het culinaire Tel Aviv waar Oded Oren zo dol op is. De gerechten in Oren zijn eenvoudig en toegankelijk en zijn zowel geschikt voor de beginnende als meer ervaren koks. Hoewel de namen van de gerechten of de gebruikte technieken wat intimiderend over kunnen komen, valt de complexiteit – volgens Oded zelf – reuze mee. Heek arayes met lamsvet en specerijenyoghurt, kebabs van lam en rund met geblakerde aubergine of warme freekehsalade met laben kishk en pijnboompitten zijn slechts een paar voorbeelden van de rijke smaken die je in het Oren kookboek zult aantreffen – zonder de moeilijk verkrijgbare ingrediënten of bereidingstechnieken.

Of je nu trek hebt in streetfood en kleine gerechtjes als arayes (gevulde pitabroodjes), of zoekt naar de typische smaakmakers en bijgerechten als labneh, Libische zuurwaren, challe en cholent uit de Asjkenazische keuken of lamskoteletjes met yoghurt & zhoug (chilisaus uit de Jemenitische keuken). Stuk voor stuk komen deze smaakmakers aan bod. Dek de tafel vol en deel eenvoudige gerechten met vrienden en familie of pak compleet uit en maak restaurantwaardige gerechten waardoor je gasten meteen een vliegticket naar Tel Aviv willen boeken. 

CONCLUSIE

Oren vind ik een fijne aanvulling op mijn kookboekencollectie. In die collectie zitten een aantal boeken die zich ook richten op de keuken van Tel Aviv, maar het Oren kookboek weet zich te onderscheiden omdat het naast gemakkelijke recepten ook meer culinaire uitdagingen biedt. De kenmerkende smaken en structuren zoals we ze kennen (labneh, falafel, freekeh, tahin, ingelegde citroenen, etc.) zijn uiteraard aanwezig, maar worden verwerkt tot gerechten zoals ik ze niet eerder zag. Modern en met een focus op gastronomie. 

Pluspunten:

  • Bijna alle ingrediënten in Oren zijn gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar. Het zij in de supermarkt, of in een speciaalzaak. 
  • Het boek is geschikt voor zowel beginnende als ervaren kookliefhebbers.
  • Er is in Oren een fijne verdeling gemaakt tussen wel- en niet geschikte gerechten voor vegetariërs.
  • Het gros van de recepten is geschikt voor 2 tot 4 personen.

Minpunten: 

  • Er wordt geen totale bereidingstijd bij de recepten gegeven.
  • Niet ieder recept wordt begeleid door een afbeelding van het gerecht.
  • De receptinstructies worden in een alinea weergegeven, niet stapsgewijs. Hierdoor kun je makkelijk een stap missen of overslaan.
  • Voor de recepten met orgaanvlees zul je even moeten sparren met je lokale slager of poelier, of de ingrediënten wel verkrijgbaar zijn (denk bv aan: ossenhart, eendenhart, lamszwezerik).

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432926 | maart 2023 | Hardcover | 254 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN: