Welkom in de betoverende wereld van de Vendée, waar gastronomie en genot hand in hand gaan aan de rand van de Atlantische kust. Van verrukkelijke restaurantpareltjes tot de verfijnde kunst van het wijnproeven en zelfs het verkennen van een ambachtelijke bierbrouwerij – deze regio omarmt levensgenieters met open armen. Ik neem je mee op een heerlijke culinaire reis: ontdek de geheime adresjes waar smaak en sfeer samenkomen, dompel jezelf onder in de warme gastvrijheid van lokale wijnmakers en proef de passie die achter ambachtelijk gebrouwen bier schuilt. De Vendée biedt niet alleen prachtige vergezichten, maar ook een schat aan heerlijke en verrassende ervaringen. Laat je verleiden door de smaken en ontdekkingen die deze regio te bieden heeft.

De Vendée - Gastronomisch genieten aan de Atlantische kust

Een handig kaartje ▼

Inhoudsopgave

Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Tips om te eten & drinken

Sel de Vie

Vanaf de weg zou je bijna niet zeggen dat het gebied ten noordoosten van Saint-Gilles-Croix-de-Vie een bijzondere bestemming heeft. Maar hier wordt door Anthony Oger van Sel de Vie sinds 2002 zout geoogst. Die bedrijvigheid is niet nieuw; van de 15e tot en met de 18e eeuw was de zoutproductie in dit gedeelte van de Vendée booming. Toen waren er maar liefst 400 families betrokken bij het zoutoogsten; nu nog maar 3. Anthony komt niet uit een ‘zout-familie’, maar had wel altijd een fascinatie voor het vak. Hij ging in de leer bij 1 van de 2 families die nog actief was en leerde daar de fijne kneepjes van het vak. In 1999 kreeg hij de mogelijkheid om een eigen stuk grond te kopen. Na 4 jaar kanaaltjes graven en zoutpannen aanleggen was er in 2003 de eerste zoutoogst.

Wist je dat het beroemde Fleur de Sel de beste kwaliteit heeft omdat het nooit in aanraking komt met de bodem van de zoutpan? Het is een soort vlies dat op het water ligt en er met precisie afgeschept moet worden. Het grove zout op de bodem, ook wel Gros Sel genoemd, is vooral geschikt om bijvoorbeeld het water te zouten voor de pasta. De Fleur de Sel kun je elke middag oogsten en levert op jaarbasis ongeveer 3000 kilo zout op. Het grove zout is bij elkaar bijna 30.000 kilo op jaarbasis. En alles wordt met de hand uit het water geschept!

Er is een klein winkeltje met de verschillende soorten zout, er is een filmpje met uitleg over het proces van zoutoogsten (in het Frans) en als ze aan het werk zijn kan je naar de zoutpannen lopen om even te kijken.

PILOURS Restaurant sur l’Océan

Misschien wel het restaurant met het mooiste uitzicht van de Vendée: PILOURS Restaurant sur l’Océan. Gelegen op een uitstekend stuk rots heb je vanaf het terras een fantastisch uitzicht over de baai van Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Binnen is er ook genoeg te zien met kleurrijke zitjes en even zo vrolijke kunst aan de muur.

De keuken is klassiek Frans met een Aziatische twist zoals de eend tataki, steak tartaar met wakamé, dorade met algenboter en de tonijn met een crème van wortel met yuzu. Het was allemaal perfect op smaak, er was keus uit een aantal wijnen per glas en er was zelfs een uitgebreide cocktailkaart met signature cocktails, klassiekers, een lijst Spritz-varianten en alcoholvrije cocktails. Van maandag tot en met vrijdagmiddag is er ook een speciaal menu waar je uit kan kiezen, met drie gangen voor 28 euro*.

Unieke vakanties, weg van de massa

Le Banc des sardines

In Saint-Gilles-Croix-de-Vie is ook een redelijk grote vissershaven met 80 vissersboten. Hun vangst is 4000 ton vis per jaar, waarvan 3000 ton uit sardientjes bestaat. Visser Serge kreeg vaak de vraag waar men goede gegrilde sardientjes kon eten, maar die was er eigenlijk niet. Serge sprong in dat gat en heeft aan de haven Le Banc des Sardines geopend, een containerkeuken met terrasje naast de haven. Je kan kiezen uit twee gerechten: sardientjes-rilette met brood, of verse sardientjes gebakken op de plancha met aardappels. Jammer is dat het terras net geen uitzicht heeft op de haven wanneer de parkeerplaats vol staat met auto’s.

Les Brasseurs de la Vie

Stap binnen in de betoverende wereld van Les Brasseurs de la Vie, waar elk slokje bier een verhaal vertelt over het prachtige Pays de St Gilles. Caroline Thomas en haar zoon Antoine zetten sinds 2019 hun passie om in unieke biologische brouwsels die de ziel van de regio vastleggen. Met een assortiment van 10 biologische bieren, nemen ze je mee op een reis door lokale tradities.

Les Brasseurs de la Vie - brouwerij Vendée

Deze moeder-zoon-duo, vastbesloten om hun erfgoed te eren, weerspiegelt hun liefde voor het land in elk ongefilterd en ongepasteuriseerd bier dat ze produceren. Van de diepe amberkleur van “Grosse Terre” tot de verfrissende kruidigheid van “Joséphine”, elke slok is een ode aan het Pays de Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Ook maken ze verschillende barrel-aged bieren en is er een lijn met drie verschillende Distillat de Bière. Bij Les Brasseurs de la Vie gaat het niet alleen om bier; ook door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten in de brouwerij wil Caroline een sociaal plan uitvoeren. Van brouwworkshops tot bierspelen en een gezellige taproom, hier voel je de warmte en passie achter elk brouwsel.

3x in de week – Markt

Elke dinsdag-, donderdag- en zondagochtend van 08.00 tot 13.00 uur is er het hele jaar door een lokale markt op de Place du Vieux Port aan de voet van de kerk. Je kunt er terecht voor 2e handskleding, verse oesters, een glaasje wijn en er zijn verschillende bakkers, patissiers, slagers en visboeren voor een smakelijk hapje.

?c=25355&m=1170139&a=290703&r=vendee&t=html

Pak eens de fiets

Wat is er nu beter dan de ochtend te beginnen met een verkwikkende fietstocht langs de adembenemende kust van Saint-Gilles-Croix-de-Vie? Terwijl de zon langzaam opkomt en de zeebries door je haren waait, ontdek je de magie van de regio Vendée op een heel eigen manier. Met elke pedaalslag verken je het schilderachtige landschap en geniet je van de rustige pracht van de natuur. Tijdens mijn eigen avontuurlijke rit ontdekte ik enkele schatten, zoals de majestueuze “Feu de Grosse Terre“, een vuurtoren die over de azuurblauwe wateren waakt. En het uitzicht vanaf het “Belvédère Arrondeau” is simpelweg verbluffend. De combinatie van deze bezienswaardigheden met het gevoel van vrijheid dat fietsen biedt, maakt dit een onvergetelijke ervaring die je het ware hart van de Vendée laat voelen.

Fietsen langs de Atlantische Kust

Boek hier je hotel in Saint-Gilles-Croix-de-Vie ▼



Booking.com

Wijngaarden AOC Fiefs Vendéens

De Loirevallei, ooit bekend om zijn kastelen, onthult een ander juweel: wijn. Meer dan 55.000 ha wijngaarden en 800 km wijnroutes sieren dit langste Franse wijngebied langs de rivier. De verschillende micro-klimaten, druivenrassen en terroirs zorgen voor een enorme veelzijdigheid aan geproduceerde wijnen. Ten zuiden van Nantes ligt het wijngebied Fiefs Vendéens, sinds 2011 onder het label Appellation d’Origine Contrôlée (AOC). De wijnregio is misschien wat minder bekend, maar nog steeds onderdeel van de Val de Loire wijnstreek. In totaal zijn hier 16 wijngaarden, maar ik wil drie wijnbouwers uit deze regio voor je uitlichten.

AOC Fiefs Vendéens

Domaine Saint Nicolas

Bij Domaine Saint Nicolas spat de passie bij wijnmaker Thierry Michon uit al zijn poriën. De geschiedenis van deze plek gaat terug tot de 5e en 6e eeuw, toen monniken hier de eerste wijnstokken plantten in de uitgestrekte kwelders. Saint-Nicolas in Brem-sur-Mer was ooit een drukke handelshaven waar Nederlanders naartoe kwamen om de befaamde Brem-wijnen te kopen en te verschepen naar hun thuisland.

De reis van Domaine Saint Nicolas begon in 1960 toen Patrice Michon enkele hectaren wijngaarden van zijn vader overnam. In de jaren 80 werden zijn zonen Eric en Thierry zijn partners in wine. De wijnmakerij verhuisde naar L’Ile d’Olonne, waar de potentie van het Olonnes-terroir werd gezien en meerdere percelen werden verworven. Antoine, de zoon van Thierry, sloot zich in 2013 aan bij het landgoed en werkte samen met zijn vader aan een nieuwe, functionele kelder. Het landgoed onderging constante ontwikkelingen, met hoogtepunten zoals de bouw van de moderne kelder op Ile d’Olonne in 1985 en de certificering in biologische en biodynamische wijnbouw in 1995.

Een ontmoeting met intrigerende wijnen

De erfenis en de innovatie komen samen in Domaine Saint Nicolas. Hier vind je wijngaarden die gedijen op leisteenklei, schist en kalksteen, gevoed door de verkoelende zeewind en het rijke terroir. De wijnen, met de kenmerkende structurele mineraliteit, puurheid en elegantie, dragen het karakter van dit unieke land. De reis door de tijd wordt weerspiegeld in de datums die in de geschiedenis van Domaine Saint Nicolas zijn ingebed: van de installatie van Patrice in 1960 tot de bouw van de nieuwe Chai “Les Clous” in 2015. Het landgoed blijft evolueren, met een nieuwe winkel die in 2020 werd ingewijd.

Een bezoek aan Domaine Saint Nicolas is niet alleen een ontmoeting met uitstekende wijnen, maar ook met de ziel en passie van een familie die haar erfenis eert terwijl ze voortdurend nieuwe paden verkent. Hier proef je niet alleen de wijn, maar ook het verhaal van de Vendée, verteld door de druiven en de handen die ze hebben gekoesterd.

Domaine Saint Nicolas

?wi=297912&ws=vendee

Domaine Éric Sage

Na genoeg ervaring opgedaan te hebben op diverse wijndomeinen, wilde Éric Sage toch graag zijn eigen wijnen maken. In maart 2016 nam Éric het beheer over van Domaine Rose Saint-Martin, een 15 hectare groot wijndomein in Brem sur Mer. Zijn filosofie om harmonie te creëren tussen de wijnstokken en hun omgeving is bewonderenswaardig. Hij koestert de aarde, dieren en insecten om de gezondheid van de wijnstokken te waarborgen en kwaliteitsdruiven te kunnen oogsten. Zijn toewijding aan biologische wijnbouw, het gebruik van een trekpaard voor zijn oude wijnstokken en minimale sulfiet zijn tekenen van zijn passie.

Domaine Éric Sage

Éric begrijpt de invloed van de elementen, vooral gezien de uitdagende klimatologische omstandigheden. De zeebries, de zon en de bodemsamenstelling – alles speelt een rol. Zijn wijngaarden, sommige op slechts 1,5 km van de oceaan, vangen de zilte essentie op die terug te vinden is in de smaak van zijn wijnen. Met zijn expertise en aandacht voor detail heeft Éric Sage een unieke en smaakvolle reis gecreëerd door zijn wijnen en het landschap van de Fiefs Vendéens.

Paradepaardje is de Négrette druif die ook bij andere wijnmakers een rol speelt. Maar Éric weet er (voor mij) toch de mooiste wijn van te maken met tonen van leer, drop en rode bessen. “Bijna een lichtvoetige neef van Bordeaux” beschrijft wijnschrijver Nicolaas Klei deze wijn.

Vignobles Mourat

Op de uitlopers van het Massif Armoricain bevinden zich de wijngaarden van Vignobles Mourat. In totaal bewerkt de familie ruim 120 hectare op biologische wijze. Hiermee zijn ze één van de grootste bio-domeinen van Frankrijk. De bodem bestaat vooral uit leisteen en ryoliet en er waait doorgaans een zeebries. Deze bries zorgt ervoor dat de effecten van het veranderende klimaat ietwat getemperd worden. De Chenin Blancdruif zorgt voor de hoofdmoot van de aangeplante druivenrassen, maar er is ook ruimte voor Chardonnay, en de rode Pinot Noir, Cabernet Franc en Négrette druiven.

Er is een grote winkel bij het wijndomein om bijna dagelijks (behalve zondag) om ongegeneerd te shoppen. Maar wat nóg leuker is om te doen, is om een wijntour te boeken met de Méhari, een elektrisch wagentje of de fiets. De bijgeleverde tablet verzorgd de route door de wijngaarden (je rijdt zelf!) en halverwege de route stop je bij de Moulin Blanc in Rosnay voor een lunch en natuurlijk een glaasje wijn (of twee als je niet hoeft te rijden). Een fantastische setting om bij de molen, tussen de wijngaarden te zitten. Daarna rij je terug naar het wijndomein, voor een tour door de kelders en aansluitend een proeverij. Voor tarieven en om te reserveren, kijk op vignobles-mourat.fr/oenotourisme.

Aan de sterke drank

Naast wijn heeft de familie Mourat in 2018 de Vendéaanse Distillerie Vrignaud (opgericht in 1812 in Luçon) aangekocht. Vrignaud’s nieuwe 900 m2 gebouw in Corpe, in een 16e-eeuws huis, wordt een plek voor productie, ontwikkeling en genieten. De still, boetiek en bezoekersruimte openen (hopelijk) in juni 2024.

Süd Vendée

Het gebied rondom Saint-Gilles-Croix-de-Vie is meer het noorden van de Vendée, ik heb ook nog een aantal dagen meer in het zuiden doorgebracht. Het zuiden, en dan vooral landinwaarts, deed mij onwijs denken aan Nederland, groene graslanden, slootjes, koetjes in de wei.. En dat is ook niet zo gek. Want het drassige moerasland wat dit vroeger was, is in de 17e eeuw door Nederlanders (in opdracht van koning Hendrik IV) ingepolderd. Deze polders zijn heel vruchtbaar en daarom ook zeer geschikt voor verschillende soorten landbouw zoals granen en wijnstokken.

De Vendée - Gastronomisch genieten aan de Atlantische kust

La Cabane Kombucha

In het sprookjesachtige Rosnay, gelegen in het hart van de Vendée, schuilt een bijzondere schuilplaats waar de Amerikaanse Emily en Frans-Nederlandse Morgan een magisch elixer brouwen: kombucha! La Cabane Kombucha, omgeven door een prachtige (en nuttige) tuin, heeft als missie om authentieke en unieke kombucha te brouwen die zowel gezond als verrukkelijk is.

Hun biologische ingrediënten, zorgvuldig gekozen uit eigen permacultuurtuin en lokale biologische winkels, vormen de kern van hun creaties. Als pioniers van kombucha in de Vendée delen ze graag hun kennis over dit levendige goedje en laten ze je de gezondheidsvoordelen én de verrukking van de rijke smaken ervaren. Oprichter Emily Sullivan de Jong, een ware kombuchakunstenaar, begon haar reis met dit elixer in New York en bracht haar passie mee naar de Vendée. Samen met Morgan De Jong, een natuurliefhebber, zetten ze zich in om het beste van de natuur in elke fles La Cabane Kombucha te vangen. Je kan op woensdagmiddag of zaterdag zelf langs bij de brouwerij om wat kombucha te tappen/kopen, of anders zijn er genoeg winkeltjes in de regio die het verkopen.

Smeele – Fabrique de bière

In het hart van de Vendée wacht een verrassende ontdekking: Smeele Fabrique de Bière. De Nederlandse Jchem Sprong, maar doordrenkt met Franse passie, biedt deze brouwerij een scala aan ambachtelijke bieren die de grenzen van smaak verkennen. Jochem neemt je mee op een reis door zijn eigen brouwmeesterschap. Van Mosaïc IPA tot Stroopwafel Imperial Stout, elke slok weerspiegelt zijn toewijding en vernieuwingsdrang. Lees hier mijn uitgebreide artikel over Smeele Fabrique de Bière.

Slapen in een vleugelloze molen

Op het lijstje ‘bijzondere plekken om te overnachten’ mag wat mij betreft de Comme Un Moulin Sans Ailes (de molen zonder vleugels) niet ontbreken. Stel je voor: een oude molen uit het midden van de 19e eeuw, liefdevol gerestaureerd en omgetoverd tot een betoverende vakantieplek aan de drempel van natuurgebied Marais Poitevin.

De molen is een eerbetoon aan traditionele architectuur, met behoud van zijn karakteristieke molenaarstrap (helaas dus niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn). Over drie etages zijn de knusse woonkamer met complete keuken, badkamer en slaapkamer verdeeld. Het schaduwrijke terras onder de kersenboom is perfect voor een koud glaasje wijn (of bier) met lokale kaasjes. Hier bij deze wiekloze molen ontmoeten geschiedenis en comfort elkaar. En met €100* per nacht voor twee personen (minimale verblijf 2 nachten) inclusief een overvloedig ontbijt, is dit een unieke ervaring. Te boeken via de website.

*Prijs augustus 2023, hier kunnen geen rechten aan worden verleend.

Kaasjes van Nermoux

Op rolafstand van de vleugelloze molen van hierboven is de Ferme de Nermoux cheese-heaven. Hier zijn bijna 100 dames dagelijks bezig met het produceren van melk voor onder andere de inpandige kaasmakerij die in 2020 in bedrijf is genomen. Hun bestseller is de huisgemaakte camembert die allemaal met de hand geschept, geperst en gedraaid worden. Maar ze maken ook een Tomme la Vendéenne, Le Plaisir Vendéen, La Meule Vendéen en een Le P’tit Gris Vendéen. Elke 1e woensdag van de maand is de boerderij geopend om te komen kijken achter de schermen (na registratie op de site). En mocht je de kaasjes niet tegenkomen in de kaaswinkel of op de markt; elke vrijdag van 16:30 tot 19:00 is het winkeltje bij de boerderij open om naar hartenlust alle kaas te shoppen.

?wi=297912&ws=vendee

Au Fil des Saisons Hotel & Restaurant

Bij het binnenrijden van de stad Luçon vanuit het noorden valt je oog misschien niet direct op het grijzige gebouw met de blauwe luikjes. Maar dat is zonde; want ik vond Au Fil des Saisons Hotel & Restaurant echt een aanrader qua eten en sfeer. Aan de achterkant van het pand (niet te zien vanaf de weg) is een grote groene tuin met verschillende zitjes en zelfs een zwembad. De Smeele – Fabrique de bière bierbrouwerij ligt op rolafstand, maar de biertjes zijn ook rechtstreeks aan het zwembad te bestellen.

Ik moet bekennen dat mede door de wat grijzige buitenkant mijn verwachting niet heel hoog was van het restaurant. Maar mijn eerste indruk bedroog me volledig. De ervaring binnen was een aangename verrassing. Het eten overtrof mijn verwachtingen ruimschoots. De gerechten waren smaakvol, creatief en uitmuntend bereid. En na het eten kun je zo je bed inrollen, want er zijn ook een aantal kamers te huur.

Feestje op het bord

Als starter had ik de Chartreuse van kabeljauw, huisgerookte forel, quinoa met kleine groenten, kruidencrème en ijs van doperwten. Ik moet bekennen dat ik nog nooit van de bereidingswijze ‘Chartreuse’ had gehoord (alleen als in de drank), maar het is een soort gestoomde vismousse die een mooi bedje vormt voor de huisgerookte forel. De Vendée Sauvignon Signature van Frédéric Fagot maakte het gerechtje helemaal af. Wat een feestje in je mond al die verschillende structuren en temperaturen op één bord. Het hoofdgerecht van gegrilde kalfsmedaillons, pommes gaufrettes (wafelvormige aardappelschijfjes) met tijm jus was goed gekruid, zeer smakelijk maar (en voor sommige mensen is dit geen minpunt) de portie was enorm. Als dessert een gezellig appeltaartje met Poiré (perencider) van Pierre Huet. En het blijkt maar; de beste culinaire ontdekkingen verbergen zich soms achter bescheiden gevels.

Met de kano door het Marais Poitevin

Het betoverende Marais Poitevin, tussen Niort en de Atlantische Oceaan, strekt zich uit als een sprookjesachtig landschap. Dit “Groene Venetië”, doordrenkt van historie, vormt een natuurreservaat op de grens van Vendée, Charente-Maritime en Deux Sèvres. Met meer dan 1.120 km² aan uitgestrekte moerassen en een rijke variëteit aan flora en fauna, is het terecht een “Grand site de France”.

Voor natuurliefhebbers biedt dit gebied meer dan 250 vogelsoorten, 40 vissoorten, 60 soorten libellen en 80 vlindersoorten. Ontdekkingen worden gedaan op verschillende manieren – te voet, per fiets, huifkar, en de meest betoverende: vanaf het water. In de zomer transformeren kroos bedekte waterwegen tot weelderige lanen onder het bladerdak van wilgen en essen.


*Prijzen die genoemd worden, zijn van juni 2023. Hier kunnen geen rechten aan worden verleend.

Boek hier je hotel in de Vendée ▼



Booking.com


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER REISTIPS:

Voor dit artikel ben ik door Vendée Expansion, Pays de Saint Gilles Croix de Vie en Vendée Expansion uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

?c=29675&m=1497511&a=290703&r=vendee&t=html