Gin en Londen: een iconische combinatie die teruggaat tot de 17e eeuw. Destijds werd gin gezien als een goedkope en populaire drank die werd gedronken door de armen. Misschien ken je het schilderij ‘Gin Lane‘ en ‘Beer Street’? De mensen met de gin waren goed van het padje af en een mevrouw liet zelfs een baby van de trap vallen.. Terwijl de bierdrinkende mensen lekker met hun neus in de lucht aan het schilderen waren. Vandaag de dag heeft gin echter een hoogwaardige status verworven en is het een van de meest trendy en veelzijdige dranken ter wereld. Er zijn verschillende gindistilleerderijen in Londen, maar één van de meest bekende is die van Hayman’s Gin.
Het verhaal van deze distilleerderij begon meer dan 150 jaar geleden toen James Burrough een jeneverstokerij in Londen kocht. In dit artikel duiken we samen met distiller Matt dieper in op het verhaal van Hayman’s Gin en de gins die zij produceren.
De geschiedenis van Hayman’s Gin
Hayman’s Gin, opgericht door Christopher Hayman, is een gin die gebaseerd is op traditionele Britse recepten en wordt geproduceerd met dezelfde toewijding als zijn voorouders. Hayman’s Gin biedt verschillende stijlen gin aan, waaronder de London Dry Gin, Old Tom Gin en Sloe Gin. De gin is bekend om zijn hoge kwaliteit en heeft verschillende prijzen gewonnen op internationale wedstrijden.
Het verhaal van Hayman’s Gin begint in 1863 toen James Burrough een jeneverstokerij kocht. Burrough, die apotheker van beroep was, gebruikte zijn kennis om de gins en likeuren van het bedrijf te perfectioneren. In 1987 werd het bedrijf verkocht aan Whitbread en Christopher Hayman, de kleinzoon van Burrough, besloot om zijn eigen distilleerderij op te richten om de familietraditie voort te zetten. Christophers kinderen James en Miranda runnen nu Hayman’s – maar Christopher is nooit ver weg.
Sinds 2004 produceert Hayman’s Gin verschillende stijlen gin onder het label van Hayman’s. Het bedrijf maakt gebruik van oude recepten uit de boeken van James Burrough en produceert gin op dezelfde ambachtelijke wijze als in de 19e eeuw. Naast het produceren van hun eigen gin, is Hayman’s Gin ook betrokken bij verschillende educatieve programma’s en evenementen om de geschiedenis en cultuur van gin te promoten.
Girl Power
Bij het binnenstappen van de distilleerderij komen de heerlijke geuren mij al tegemoet. De Australische Distiller Matt wil mij gelijk trots zijn ‘dames’ laten zien. Er staan namelijk maar liefst drie koperen ketels prominent te shinen. Zo is er Marjorie, de 450 liter still die is vernoemd naar de kleindochter van James Burrough en de moeder van Christopher. De grootste still (1000 liter) heet Karin en is vernoemd naar de vrouw van Christopher (en de moeder van James en Miranda). Toevallig was het ook Karin’s 70ste verjaardag (de mevrouw, niet de still) op de dag dat ik de distilleerderij bezocht. De kleinste still (140 liter) heet Miranda en is vernoemd naar Christopher’s dochter die nu onderdeel is van het bedrijf.
De verschillende gins
Bij Hayman’s maken ze verschillende soorten gin en sinds kort ook een wodka! Ik wil een aantal van de bekendste gins met je bespreken.
London Dry Gin
Allereerst is er de Hayman’s London Dry Gin, een gin die wordt geproduceerd met tien verschillende botanische ingrediënten, waaronder jeneverbes, korianderzaad, iriswortel en sinaasappelschil. Deze gin heeft een heldere en droge smaak, met een uitgesproken jeneverbes aroma en een lichte kruidige ondertoon. Het is de perfecte gin voor het maken van een klassieke gin-tonic of andere gin-cocktails.
Old Tom Gin
Dan hebben we de Hayman’s Old Tom Gin, een gin met een interessante geschiedenis. De term Old Tom vindt zijn oorsprong in het 18e eeuwse Engeland, waar bepaalde pubs een houten paneel in de vorm van een zwarte kat aan de buitenmuur hadden bevestigd. Deze kat, ook wel ‘an old Tom’ genoemd, had onder zijn pootje een verborgen gleuf waar voorbijgangers geld in konden doen. Daar zat een pijpje waar vervolgens een shotje gin uitkwam. Dit werd gedaan als een manier om de Britse regering te slim af te zijn. Deze gin is zoet van smaak, met tonen van jeneverbes, koriander en citrus. Het wordt vaak gebruikt in cocktails zoals de klassieke Tom Collins en Martinez.
Exotic Citrus Gin
In 2021 werd deze telg van de Hayman’s Gin familie geïntroduceerd: de Exotic Citrus Gin. Een elegante en heerlijke gin, barstensvol exotische vruchten van kumquat, Perzische limoen, pomelo en mandarijn. Tijdens de World Gin Awards van 2021 ontving de gin gelijk de titel ‘World’s Best’ in de categorie ‘Signature Botanical’!
Sloe Gin
Ten slotte is er de Hayman’s Sloe Gin, gemaakt van verse sleedoornbessen die zijn geplukt in het platteland van Engeland. Deze gin heeft een fruitige en zoete smaak, met een zachte afdronk van amandel. Het is de perfecte gin om van te genieten als een digestief na het diner of in de mix met tonic.
Locatie & rondleidingen
De distilleerderij is gevestigd in Balham, Zuid-Londen en is makkelijk bereikbaar via metrolijn Northern Line vanuit het centrum van Londen. Vanaf het metrostation is het ongeveer 10 minuten wandelen naar de distilleerderij. Hier leer alles over de geschiedenis van gin en hoe ze dat bij Hayman’s doen. Bezoekers kunnen een rondleiding door de distilleerderij maken en meer te weten komen over het proces van het maken van gin van begin tot eind. De rondleiding (die kun je online boeken) omvat een bezoek aan de still room, waar bezoekers de stills kunnen zien die worden gebruikt om de gin te distilleren, en een proeverij van Hayman’s gin.
De Hayman’s Gin Distillery is een must-visit bestemming voor liefhebbers van gin. Hun rijke geschiedenis en assortiment gins maken het een fascinerende plek om te bezoeken. Bezoekers kunnen leren over het proces van het maken van gin, experimenteren met verschillende plantaardige producten en enkele van de beste gin ter wereld proeven. Dus, als je een reis naar Londen plant en een fan bent van gin, zorg er dan voor dat je Hayman’s Distillery aan je reisschema toevoegt!
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
MEER GIN:
Geef een reactie