De Porrón – een bijzondere manier van wijndrinken

Mocht je ooit de blits willen maken op je volgende feestje, zorg dan dat je een porrón in huis haalt. Deze glazen wijnkaraf is niet alleen functioneel, maar ziet er ook nog eens geweldig uit op tafel. Ik ga dieper in op de geschiedenis van deze bijzondere karaf.

De Porrón - een bijzondere manier van wijndrinken

De geschiedenis van de porrón

De porrón is ontstaan in Catalonië, Spanje. Het is een traditionele manier van wijndrinken die al eeuwenlang wordt gebruikt tijdens feesten en andere sociale bijeenkomsten. Het woord ‘porrón’ komt van het Catalaanse woord ‘porró’, wat ‘uitloop’ betekent. De porrón is dus eigenlijk een soort kan met een lange tuit, waardoor je de wijn op een unieke manier kunt schenken en drinken. Kijk eens op Etsy voor een grote collectie porróns om zelf aan te schaffen!

Hoe werkt het?

De porrón wordt gevuld met wijn en vervolgens opgepakt. Door de lange tuit wordt de wijn van bovenaf in je mond gegoten, zonder dat je de karaf aanraakt met je lippen. Dit lijkt misschien een beetje onhandig, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Je hoeft alleen maar je hoofd een beetje naar achteren te kantelen en de porrón rustig in de lucht te houden.

De Porrón - een bijzondere manier van wijndrinken

Samen covidproof wijndrinken

Wist je dat de porrón niet alleen in Spanje wordt gebruikt, maar ook in andere landen zoals Frankrijk en Portugal? Daarnaast is het interessant om te weten dat de porron vroeger vooral werd gebruikt door boeren en arbeiders, die de wijn deelden tijdens het werken op het land. Maar tegenwoordig wordt de porron ook vaak gebruikt tijdens sociale bijeenkomsten, zoals feesten en diners.

Een andere bijkomstigheid is (na de vervelende covid pandemie) dat je met een porrón toch een fles wijn kan delen met je vrienden en/of familie. Omdat je de wijn vanuit de lucht in je giecheltje giet, raken je lippen de fles nooit. Perfect dus om te delen! is voor het delen met vrienden en familie.

De Porrón - een bijzondere manier van wijndrinken

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER WIJN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.