Voor een flink aantal mensen is koken een vreselijke saaie en noodzakelijke bijkomstigheid van volwassen zijn. Je moet immers zelf je eten op tafel zetten als je de gemiddelde leeftijd van 21 jaar gepasseerd bent. Misschien ken je er zelf ook wel een aantal? Vrienden, familie of collega’s die meteen beginnen aan een potje klagen als jij vertelt over die lekkere ovenschotel die je vorige week gemaakt hebt. Zonde eigenlijk… Want koken is erg lekker en geeft een flinke voldoening als het eindresultaat uitpakt zoals je het voor ogen had! Maarten van den Biggelaar is het daarmee eens en bracht voor lekkerbekken-die-niet-van-koken-houden een boek op de markt: Kook! Rust in je hoofd, reuring aan tafel. Iedereen moet immers ééns in zijn leven (goed) leren koken vindt Maarten. En met dit boek wil hij de kook-afvalligen onder ons leren dat goed koken makkelijker en minder tijdrovend is dan gedacht. Dat klinkt veelbelovend, zelfs voor een kookliefhebber als ik!
[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]
Een boek over koken
Disclaimer vooraf: Kook! Rust in je hoofd, reuring aan tafel is geen kookboek vol recepten, maar een boek over koken. En alhoewel veel van Maartens’ favoriete recepten in het boek zijn opgenomen, beschrijft het boek voornamelijk zijn persoonlijke verhaal waarin de keuken en eettafel een belangrijke rol innemen in zijn leven. Het gaat over het verkrijgen van inzicht dat koken geen noodzakelijk kwaad bleek, maar juist een plezierige en meditatieve bezigheid. Een bezigheid die ervoor zorgt dat hij veel meer tijd doorbrengt aan de keukentafel, etend, pratend en lachend met fijne mensen.
Maarten van den Biggelaar wil de lezer met Kook! Rust in je hoofd, reuring aan tafel aanmoedigen ook vaker in de keuken te staan. Want waarom zou je meer tijd besteden aan het kijken naar een kookprogramma dan zelf in de keuken staan? En waarom stop je wel tijd in een mindfulnessapp, maar zien we het snijden van een uitje als tijdsverspilling? Met zijn eigen methode, De 12 Smaakmakers, markeert Maarten een vertrekpunt voor lekker koken zónder recepten, zodat de diepvriespizza, magnetron en maaltijdbezorger overboord kunnen. Kortom een boek dat aanspoort om met goed eten het leven vrolijker, liefdevoller en gezonder te maken!
Slimme tips
En hoewel een anti-koker (is dat een woord?) de term ‘12 Smaakmakers’ nog als te veel stappen zal zien, leert van den Biggelaar je hiermee toch een aantal nuftige regels waar je echt voordeel uit kunt halen. Zie het als de terugkerende bouwstenen van recepten die je elke keer en overal kunt toepassen. Want welke maaltijd je ook maakt, de truc is om de balans te vinden tussen: zout, zuur, zoet, bitter, umami, aroma, specerijen en kruiden, pittig/heet, bite/crunch, maillard, vet en umamizuur. Termen die Maarten van den Biggelaar uitgebreid aan je uitlegt in het daarvoor bestemde hoofdstuk.
Als de keuken daarna een baken van herkenning en rust voor je is geworden, is het tijd om een belangrijk vraagstuk te beantwoorden: ‘Wat moeten we vanavond ‘ns maken?’. Maarten geeft antwoord op die vraag en voorziet je in het rijk geïllustreerde boek ook nog eens van een flink aantal aanstekelijke en smakelijke recepten, verwerkt in een aangenaam verhaal over eten en koken, ingrediënten en restaurants.
CONCLUSIE
Toen ik Kook! Rust in je hoofd, reuring aan tafel voor het eerst in handen kreeg was ik zoekende naar wat ik precies van het boek vond. Van den Biggelaar claimt geen chef te zijn en noemt zijn boek dus ook geen kookboek. Het is een boek over koken, maar wat betekent dat precies?
Ik ben (vanwege mijn werk als redacteur) niet anders gewend dan een boek in handen te krijgen dat van kaft tot kaft uit elkaar ploft van recepten. Recepten uit de koker van een chef die mij vertelt waarom zijn keuken of recepten fantastisch zijn. Maar vaak ook recepten waarvan slechts een klein percentage daadwerkelijk in mijn keuken nagemaakt zal worden. En dat is Kook! Rust in je hoofd, reuring aan tafel allesbehalve. Wat is het dan wel?
Zie Kook! Rust in je hoofd, reuring aan tafel als een lexicon van de basisbegrippen die nodig zijn om koken echt te doorgronden. Als je een huis bouwt heb je ook essentiële bouwstenen nodig voor een solide fundering, waarna je los kan en het kan verbouwen naar eigen smaak. Voor koken geldt hetzelfde. Begrijp eerst wat er nodig is om een handvol ingrediënten samen te voegen tot een smakelijke maaltijd. Leer over technieken en ontdek nieuwe smaakcombinaties. En raak bovenal gecharmeerd van de magie die ontstaat als je een eigen gemaakt gerecht op tafel voor vrienden neerzet. Wedden dat je koken dan toch wel leuk gaat vinden?
Pluspunten:
- Het boek is luchtig van stof. Het leest alsof Maarten van den Biggelaar de tekst, tips en instructies voor jou op papier gezet heeft.
- Het boek is niet alleen geschikt voor onervaren kokers. Ook foodies die met regelmaat in de keuken staan kunnen dankzij de uitgebreide informatie van Maarten nog wat leren over een aantal kookelementen.
Minpunten:
- Omdat van den Biggelaar zoveel aspecten van koken in zijn boek behandeld, is het een flinke pil geworden. Een gevuld met flinke lappen tekst.
- Het boek is geen kookboek, hierdoor bevat het geen register achterin waarmee je kan terugzoeken. Dit is onhandig omdat je de recepten die wél in het boek staan nu niet gemakkelijk kunt terugvinden.
- Het boek is uitgegeven in paperback, dit is qua kwaliteit fragieler en gevoeliger voor beschadigingen.
Nederlands | Druk: 1 | 9789463811347 | mei 2022 | Paperback | 400 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Podium.
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
MEER LEUKE BOEKEN:
Geef een reactie