Gose; een Duits bier wat tot de verbeelding spreekt. Want bier met zout? Dat kan toch niet lekker zijn? Ik ging bij Brouwerij Bayerischer Bahnhof in Leipzig kijken (en proeven) hoe het nu precies zit met die Gose.
Goslar → Leipzig → Berlijn → Leipzig
Gose ontleent zijn naam aan het riviertje de Gose bij het plaatsje Goslar in het Duitse Harzgebergte. Het bier werd van oorsprong uit tarwe en gerstemout gebrouwen volgens het proces van spontane gisting, zoals we dat nu nog kennen van de Belgische Geuze. Hedendaags gebeurt dat met eigen gekweekte melkzuurbacteriën die worden toegevoegd na het maischen. Het Gose bier groeide in de 18e en 19e eeuw uit tot het stadsbier van Leipzig, maar verdween in de 20ste eeuw (grotendeels te danken aan de oorlog) geheel van de kaart. Het heeft nog tot 1986 moeten duren tot een brouwerij/café in Berlijn (Gosenschenke) het bier weer uit de vergetelheid trok. En vanuit Berlijn is het bier ook weer in Leipzig en Goslar in productie genomen door verschillende brouwerijen.
Geen Reinheitsgebot
Zoals ik al zei in de inleiding, het bier is onder andere gebrouwen met zout. Dat en de toevoeging van koriander (denk bijvoorbeeld aan Hoegaarden) maakt dat het niet voldoet aan het Duitse Reinheitsgebot. Voor de Gose is in de Duitse wetgeving een uitzondering gemaakt: bepaalde regionale specialiteiten hoeven het van origine Beierse Reinheitsgebot niet na te leven.
Bayerischer Bahnhof
Brouwerij Bayerischer Bahnhof aan de rand van het centrum van Leipzig maakt sinds 2000 een eigen Gose bier. Ook de locatie is bijzonder: het oude stationsgebouw (wo ist da Bahnhof?) van de trein richting Beieren. Inderdaad, vroeger werden stations in Duitsland vernoemd naar de eindbestemming. Was voor mij ook nieuw… ;)
Van de 2500 hectoliters bier die de brouwerij brouwt, is Gose goed voor bijna de helft van dit aantal! De andere (standaard)bieren die ze maken zijn een pils, een schwarzbier en een Hefeweizen. Daarnaast worden er ook verschillende seizoens bieren gebrouwen zoals een rookbier, meibock, een porter en zelfs een Gose met dennentoppen! De brouwerij heeft achterin (het gedeelte waar vroeger de kaartjes werden verkocht) ook een distilleerketel staan waar Leipziger gin (Long Horn Gin) en kümmeldrankjes (Allasch) worden gedistilleerd.
Vergeet ook niet even te relaxen in de binnentuin met 200 jaar oude bomen onder het genot van koude Gose en wat lekkers te knabbelen.
Bijzondere fles
De traditionele fles van Gose is een bolle, platte fles (denk Mateus rosé) met een extreem lange hals. Die hals werd vroeger niet afgesloten met een kroonkurk of beugel maar de gist in de fles vormde een natuurlijk prop in de lange hals. Wat als nadeel had dat er een prop in de hals zat… :S Dus sloegen ze vroeger vaak de hele hals van de fles stuk om bij het bier te komen. Superhandig… ;) Er is een kleine oplage van de Bayerischer Bahnhof Gose beschikbaar op deze traditionele fles, maar dan wel met een beugelsluiting. ;)
Smaakt het ook een beetje?
Gose is een helder en levendig bier met een subtiele zoutheid en aromatische koriandertonen. Het frisse van een Hoegaarden met net een tikkeltje fruitiger en frisser. En met 4,5% alcohol een perfect zomers biertje om de hitte mee te bestrijden.
Goseanna op 17 november!
Liefhebbers van het Gose bier hebben 17 november uitgeroepen als Internationale Gose Dag; inclusief eigen ‘proost’. Dus de volgende keer dat je met een Gose proost, zeg dan ‘Goseanna!’
Revival
De Gose is de laatste jaren bezig met een revival; steeds meer brouwerijen ontdekken deze stijl bier. Brouwerij Jopen uit Haarlem heeft recentelijk een Del Ducato Coastal Gose gebrouwen met Italiaanse brouwerij Birrificio Del Ducato. Ook Brouwerij het Uiltje heeft in samenwerking met brouwerij Fyne Ales een Green Ghost Gose gemaakt met komkommer en watermeloen. Amsterdamse brouwerij Oedipus had de Salty Dick, maar heeft onlangs zijn Gose ‘Swingers’ genoemd. No idea why… :P
Conclusie
Gose is een interessant stijl bier. Fris, fruitig tarwebier met een hint koriander en iets ziltigs. Ik ben erg benieuwd of deze biertrend zich door gaat zetten of dat we in de toekomst alleen in Goslar/Leipzig terecht kunnen voor dit bijzondere bier.
Meer artikelen over Duitsland:
- 15x OngewoonLekkere plekjes in Karlsruhe
- 18 tips voor een citytrip Leipzig
- Citytrip Frankfurt
- 7x eten, 11x drinken en 1x slapen in Düsseldorf
- Magdeburg: Grüne Zitadelle
- Düsseldorf: Brouwerij im Füchschen
Voor dit artikel ben ik door Visit Leipzig uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Leuke website Jody. Zeker als er info over lekkere biertjes op staat ?
Dankjewel!