Emmi KALTBACH & Cocktails!

Wie van jullie kent Emmi KALTBACH? Misschien heb je weleens een lekker stukje KALTBACH Le Gruyère AOP of KALTBACH Creamy gegeten… Maar wat dronk je er toen bij? Waarschijnlijk een glaasje wijn of een koud biertje, maar je kan dus ook cocktails pairen met deze Zwitserse kaas! 😀

De kazen van Emmi KALTBACH

De kazen van Emmi KALTBACH zijn bijzondere kazen; alleen de allerbeste kazen uit de dorpskaasmakerijen worden geselecteerd om na te rijpen in de KALTBACH-grot. Het rijpingsproces vindt plaats in de 20 miljoen jaar oude zandsteengrot aan de rand van het dorpje Kaltbach in het Zwitserse Kanton Luzern. Deze grot wordt al sinds 1953 gebruikt voor het rijpen van de kazen!

Waarom zandsteen? Zandsteen is heel geschikt voor de rijping van kaas, vooral door het unieke microklimaat en de constante temperatuur en luchtvochtigheid. Misschien ben je zelf ook weleens in een grot geweest; de temperatuur is altijd gelijk, ongeacht het seizoen!

En dan is het ‘a waiting game’… De KALTBACH Creamy ligt bijvoorbeeld 4 maanden te rijpen, maar de KALTBACH Le Gruyère AOP maar liefst 12 maanden!

Emmi KALTBACH Zwisterse kazen

Bols Experience Center

Ik ging speciaal voor jullie langs bij het Bols Experience Center in Amsterdam om te kijken hoe je nu precies cocktails met kaas kan pairen!

Bols Experience Center Amsterdam

Lucas Bols (sinds 1575) is één van ’s werelds oudste merken voor gedistilleerde dranken voor cocktails. Het proces hoe de cocktails bedacht en gemaakt worden kun je nu zelf ontdekken in het Bols Experience Center. En natuurlijk valt er ook wat te ruiken en te proeven! 😀 Nieuwsgierig? Ik heb een klein filmpje gemaakt! 😀

Kaas & cocktails pairen

Maar hoe zorg je nu voor de lekkerste pairing van cocktails met Emmi KALTBACH? Chef Robert Verweij (is aan de slag gegaan met de KALTBACH Le Gruyère AOP en de KALTBACH Creamy) en Bols Bartender Academy trainer Tyron hebben samen gekeken naar 3 belangrijke componenten van de kaas: het mondgevoel, de textuur en natuurlijk de smaak/geur. Belangrijk is dat de kaas op kamertemperatuur is; dan komen de aroma’s in de kaas het mooiste naar voren.

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails

Het eindresultaat

Dit resulteerde in twee gerechtjes met 2 cocktails!

Pairing 1: Een KALTBACH Creamy balkje (in de vorm van een Merci-chocolaatje) met aan één kant stukjes pecannoot, en aan de andere kant uitgebakken chorizo. De cocktail van Tyron was een variatie op een klassieke Manhattan: de 12 Months Delight. Het notige van de kaas kwam terug in de cocktail door het gebruik van Oloroso sherry, walnotenbitters en voor een frisje een klein beetje Bols gemberlikeur.

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails

Pairing 2: Een sandwich van KALTBACH Le Gruyère AOP met daartussen heel dun gesneden dadelbrood, gesneden in de vorm van een dominosteentje zodat er in de gaatjes bovenop (gemaakt met een warme klerenhanger) een klein beetje dadelstroop paste. Tyron bedacht hierbij een Date Old Fashioned met 4 jaar oude Bols Corenwyn (gerijpt op oude Jack Daniel’s bourbon vaten) en onder andere de nieuwe Bols dadellikeur.

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails

En we mochten ook zelf de Date Old Fashioned maken; hieronder mijn creatie! Vond hem zelf wel goed gelukt! 😉

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails

Conclusie

Het klinkt misschien een beetje onwennig; kaas en cocktails pairen, maar probeer het eens! Let op mondgevoel, structuur en natuurlijk de smaak, kijk wat daar goed bij zou passen en bouw hiermee een cocktail op!


Kijk voor meer informatie op de site van Emmi KALTBACH: www.kaltbachmoments.com of www.emmi-kaltbach.com

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Emmi KALTBACH.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.