Witte chocolade mousse met Licor 43 Orochata en gezouten caramel popcorn

Witte chocolade mousse met Licor 43 Orochata en gezouten caramel popcorn.. Dat is wel een mondvol! 😀 Maar ik moet toch iets om over te kunnen dragen hoe fantastisch dit gerechtje was? 😉

Ik kende alleen de ‘gewone’ licor 43, dus ik was wel nieuwsgierig naar deze versie! Ik moet bekennen dat dit niet mijn all time favorite drankje gaat worden; misschien iets teveel kaneel en iets te dun van consistentie. Maar in deze witte chocolademousse was hij wel perfect! Dan worden de smaken die normaal een beetje overheersen aangevuld met andere mooie smaken. Dus mocht je een fles in je bezit hebben: ook eens dit maken! 😀

Witte chocolademousse met Licor 43 orochata en gezouten caramel popcorn

Benodigdheden voor 4 grote of 6 kleine eters:

Voor de mousse:

  • 150 gram witte chocolade, fijngehakt
  • 2 eidooiers, van eitjes maat M
  • 2 eiwitten, van eitjes maat M
  • 150 ml slagroom
  • 50 ml Licor 43 Orochata

Voor de popcorn*:

  • handje popcorn mais
  • scheutje zonnebloemolie om de popcorn in te poppen
  • 100 gram kristalsuiker
  • 4 eetlepels water
  • 1/2 theelepel fleur de sel of grof zeezout

*Je zou als variatie ook gezouten caramel nootjes kunnen maken!

Bereidingswijze:

Stap 1: Splits de eieren. Ik heb de eiwitten in de keukenmachine opgeklopt, zorg er voor dat al je materiaal (ook al klop je met de hand) goed schoongemaakt is met citroensap of azijn, anders krijg je de eiwitten niet stijf.

Stap 2: Zet twee pannetjes op met warm water en zet twee kommen klaar voor de au bain-marie.

Stap 3: Doe de eiwitten in de kom voor de keukenmachine en de dooiers in één van de andere kommen. Zet de eidooiers samen met de orochata op een pannetje. Zet ook de kom met de fijngehakte witte chocolade op een pan met heet water.

Stap 4: Aan de chocolade hoef je niet zoveel te doen; dat smelt allemaal vanzelf, de eidooiers ga je met een garde rustig kloppen terwijl het au bain-marie staat. Zo gaar je de eidooiers en wordt alles mooi luchtig. Je moet ongeveer 5 minuten kloppen, dan krijg je een luchtig geheel met een mooie wittige kleur (door de orochata). Giet de gesmolten chocolade bij de opgeklopte eidooiers, roer alles goed door en haal van het vuur.

Stap 5: Klop de eiwitten in de ene kom en klop de slagroom stijf in een andere kom.

Stap 6: Als het goed is is je chocolademengsel nu wat afgekoeld (je wilt niet de eiwitten bij een hete massa chocolade storten). Dan neem je een rubberen spatel en spatel je voorzichtig het eiwitschuim door de chocolade. Je moet met zo min mogelijk keer roeren zorgen dat je geen vlokken eiwit meer ziet. Spatel daarna de slagroom op dezelfde voorzichtige manier door de mousse.

Stap 7: Verdeel de chocolademousse over 4 of 6 glaasjes, bekertjes of kopjes en zet minimaal 3-4 uur in de koelkast. Ik had het in vieren verdeeld en dat was een aardige hap. Mocht je ook al een vullend hoofdgerecht hebben zou ik het over 6 glaasjes verdelen.

Stap 8: Pof de popcorn in een pan (met deksel) in een laagje zonnebloemolie.

Stap 9: Neem een pannetje met een dikke bodem en doe daarin de suiker en het water. Zet op laag vuur op en laat karameliseren. Dit kan best even duren, maar blijf er bij! Niet roeren, gewoon laten gaan.

Stap 10: Leg vast een stuk bakpapier (of bakmatje) op een krant klaar (anders is het misschien te heet voor je aanrecht) en verspreidt hierover de popcorn. Wanneer de caramel mooi goudbruin is giet je de caramel over de popcorn en met een rubberen spatel kan je de caramel een beetje verdelen. Strooi dan snel wat fleur de sel/grof zeezout over de caramel als die nog niet helemaal gestold is. De caramel is echt gloeiend heet, dus kijk uit met je vingers! Laat minimaal 15 minuten afkoelen.

Stap 11: Haal de glaasjes met witte chocolade mousse met Licor 43 Orochata uit de koelkast en doe op elk glaasje een grote hand gezouten caramel popcorn.

Tada! 😀 En nu kan je je helemaal scheel gaan eten.. Heb ik in ieder geval wel gedaan.. 😛


Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.