Kaas & Cocktails!

In dit artikel leer ik (en jullie) alles over het pairen van cocktails met kaas. En dan in het bijzonder de Zwitserse kazen van Emmi KALTBACH. Misschien heb je weleens een lekker stukje Le Gruyère AOP of Creamy gegeten… Maar wat dronk je er toen bij? Waarschijnlijk een glaasje wijn of een koud biertje, maar volgende keer maak je gewoon een cocktail voor jezelf.. 😉 

Emmi KALTBACH Zwisterse kazen

Bols Experience Center

Ik ging speciaal voor jullie langs bij het Bols Experience Center in Amsterdam om te kijken hoe je nu precies cocktails met kaas kan pairen!

Bols Experience Center Amsterdam

Lucas Bols (sinds 1575) is één van ’s werelds oudste merken voor gedistilleerde dranken voor cocktails. Het proces hoe de cocktails bedacht en gemaakt worden kun je nu zelf ontdekken in het Bols Experience Center. En natuurlijk valt er ook wat te ruiken en te proeven! 😀 Nieuwsgierig? Ik heb een klein filmpje gemaakt! 😀

Kaas & cocktails pairen

Maar hoe zorg je nu voor de lekkerste pairing van cocktails met kaas? Chef Robert Verweij (is aan de slag gegaan met de Gruyère en de creamy) en Bols Bartender Academy trainer Tyron hebben samen gekeken naar 3 belangrijke componenten van de kaas: het mondgevoel, de textuur en natuurlijk de smaak/geur. Belangrijk is dat de kaas op kamertemperatuur is; dan komen de aroma’s in de kaas het mooiste naar voren.

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails

Het eindresultaat

Dit resulteerde in twee gerechtjes met 2 cocktails!

Pairing 1: Een kaasbalkje (in de vorm van een Merci-chocolaatje) met aan één kant stukjes pecannoot, en aan de andere kant uitgebakken chorizo. De cocktail van Tyron was een variatie op een klassieke Manhattan: de 12 Months Delight. Het notige van de kaas kwam terug in de cocktail door het gebruik van Oloroso sherry, walnoten bitters en voor een frisje een klein beetje Bols gemberlikeur.

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails

Pairing 2: Een sandwich van Gruyère daartussen heel dun gesneden dadelbrood, gesneden in de vorm van een dominosteentje zodat er in de gaatjes bovenop (gemaakt met een warme klerenhanger) een klein beetje dadelstroop paste. Tyron bedacht hierbij een Date Old Fashioned met 4 jaar oude Bols Corenwyn (gerijpt op oude Jack Daniel’s bourbon vaten) en onder andere de nieuwe Bols dadellikeur.

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails

En we mochten ook zelf de Date Old Fashioned maken; hieronder mijn creatie! Vond hem zelf wel goed gelukt! 😉

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails

Conclusie

Het klinkt misschien een beetje onwennig; kaas en cocktails pairen, maar probeer het eens! Let op mondgevoel, structuur en natuurlijk de smaak, kijk wat daar goed bij zou passen en bouw hiermee een cocktail op!


Disclaimer


Ook lekkere cocktails: 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.