DIY: Ricotta maken

Ik merk dat ik sinds ik deze website begonnen ben, veel meer nadenk over producten die je normaal gesproken in de winkel zou kopen. Zoals mijn mosterdjes bijvoorbeeld. Voor een fractie van de prijs heb je een berg mosterd waar je U tegen zegt. En net zoals mijn eigengemaakte koffielikeur (die niet onder doet voor de duurdere Tia Maria) krijg ik voor de prijs van een halve liter “echte” koffielikeur maar liefst 1,5 liter! Hoe leuk is dat!

En toen ik laatst een recept tegen kwam op de site van Jamie Oliver om zelf ricotta te maken, leek me dat een leuk nieuw projectje. Er staan misschien wel 100 verschillende manieren online om zelf ricotta te maken, allemaal met andere verhoudingen etc, maar ik heb onderstaand recept zelf beredeneerd, en dat werkt goed!

Ricotta maken3

Benodigdheden voor ± 300 gram ricotta:

  • 1 liter verse volle melk, niet de gepasteuriseerde houdbare melk
  • 250 ml slagroom
  • 3 eetlepels azijn of citroensap
  • mespunt zout
  • 1 kaasdoek/neteldoek/schone theedoek

Bereidingswijze:

Kaasdoek of neteldoek kan je bij verschillende grote kookwinkels kopen. Ik had ergens op internet gelezen dat stoffenwinkels ook vaak een rol van dit spul hadden liggen, maar na 2 markten en 3 dorpen verder had ik nog steeds geen stoffenkraam of stoffenwinkel gevonden. En toen kwam mijn lieve vriendje met een neteldoek van Cook&Co aanzetten.. Lief! 🙂 En anders had ik het waarschijnlijk ook met een theedoek gedaan… 😉

Ricotta maken4

Zet een grote pan op middelhoog vuur en doe daar de melk. zout en slagroom in. Breng langzaam aan de kook. Je moet tot ongeveer 85°C komen, dat is wanneer je ziet dat het begint te koken, en er kleine belletjes naar het oppervlak komen. Dus niet weglopen van de pan anders kan je de temperatuur niet in de gaten houden.

Doe dan je azijn (ik heb appelazijn gebruikt) of citroensap in de pan, deksel erop en zet het vuur uit. Laat zo 15 minuten staan.

Maak je kaasdoek nat en vouw dubbel. Wanneer je een theedoek gebruikt, zorg er dan eerst voor dat je de theedoek goed wast onder de kraan, zodat er geen resten van wasmiddel en/of wasverzachter meer in zitten.

Leg de kaas- of theedoek dubbel gevouwen in een vergiet. Schep met een schuimspaan de klonten kaas voorzichtig in je kaasdoek.

Ricotta maken1

Hang of zet je kaasdoek ongeveer 15 minuten rustig weg, zodat het overtollige water weg kan lopen. Maar maak het niet langer dan 15 minuten! Ik had de mijne iets te lang laten hangen, en toen was er veel te veel vocht weg, waardoor het een wat droger kaasje was geworden. Wees dus ook niet geneigd om de doek uit te knijpen.

Ricotta maken2

Na die 15 minuten heb je zelf ricotta gemaakt! In een afgesloten bakje in de koelkast zeker 2-3 weken te bewaren.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.