Wat is vegan wijn en vegetarische wijn?

Wijn wordt toch gewoon gemaakt van druiven? En druiven zijn toch fruit en dus vegetarisch en vegan? Ja dit is waar, maar er zijn een paar kelderpraktijken die ervoor zorgen dat de uiteindelijke wijnen niet meer als 100% vegan wijn en vegetarische wijn kunnen worden gezien. 

Wat is vegan wijn en vegetarische wijn?

Nadat druiven tot wijn zijn gefermenteerd en vóór het bottelen, is het de taak van de wijnmaker om de wijn helder en helder te krijgen. De druivenschilletjes, het pulp, de zaden, gistresten en andere onzuiverheden vallen langzaam op de bodem van het vergistingsvat. Uiteindelijk, wanneer de wijn helder is, kan deze voorzichtig worden verwijderd van de samengeklonterde ‘prut’ op de bodem van het vat. Afhankelijk van de wijnstijl kan dit proces sneller plaatsvinden door bijvoorbeeld de wijn te koelen of door andere keldertechnieken te gebruiken.

klaren

Klaren doet de wijn in principe uit zichzelf; de vaste deeltjes zakken naar beneden. Maar een wijnmaker kan de wijn ook een handje helpen, door in het laatste proces van het wijnmaken een klaringsmiddel aan de wijn toe te voegen om de vertroebelende deeltjes (de pitten-schillenprut) sneller te laten zakken. Bij het klaren van wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm (ook wel isinglass genaamd), caseïne eiwit of gelatine. In het laatste proces van wijnmaken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd.

Vervolgens binden de vaste deeltjes die de wijn troebel maken, zich aan deze middelen en tezamen worden ze uit de wijn gefilterd. Deze klaringsmiddelen zijn natuurlijk niet wenselijk voor veganisten en vegetariërs (caseine eiwit is een vegetarisch alternatief). Hoewel deze stoffen echt niet meer in de wijn aanwezig zijn als je deze drinkt, zijn ze wel met de wijn in aanraking gekomen gedurende het productieproces.

Wat is vegan wijn en vegetarische wijn?

alternatieven

Het vegetarisch vriendelijke caseïne eiwit, wordt veel gebruikt bij het klaren van vooral rode wijnen. Maar om wijn geschikt te maken voor veganisten, moeten wijnen zijn geklaart met producten zoals koolstof, bentoniet klei, kalksteen, kaolien klei, plantencaseïne, silica gel of plantaardige platen.

Natuur vs Bio

Natuurwijnen zijn wijnen waaraan tijdens het wijnmaakproces niets is toegevoegd of verwijderd én geen interventies hebben plaatsgevonden. Het is wijn in z’n puurste vorm, zonder chemische toevoegingen, en zonder de wijn te filteren of te klaren. Wat betekent dat natuurwijnen altijd een vegan wijn zijn. Biologische wijnen hoeven niet perse vegan of vegetarisch te zijn, biologische wijnen mogen namelijk ook geklaard worden met dierlijke hulpstoffen.

Wat is vegan wijn en vegetarische wijn?

check check dubbel check

Maar hoe weet jij of je fles vegan wijn of vegetarische wijn bevat? De beste manier om vast te stellen of je een vegan wijn of vegetarische wijn in handen hebt, is het etiket lezen. Er is nu een keurmerk om aan te geven dat wijn geschikt is voor vegans en vegetariërs. Wat niet wil zeggen dat wijnen zonder het keurmerk niet geschikt zijn; niet alle wijnmakers kiezen ervoor om het aan te geven op hun labels; een certificering is een hoop regelwerk en kost ook weer extra geld. Check dus ook altijd even de website van een wijnmaker.


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER WIJN ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.