Jullie weten allemaal allang dat ik gewoon hou van alles dat Myriam uit Vulkaan no. 4 tovert. Weet je nog niet waar ik het over heb? Ik heb het natuurlijk over de , gestookt in een echte ketel (genaamd Vulkaan no. 4) in Dordrecht door distillateur Myriam Hendrickx. Al sinds 1872 worden er op exact deze locatie aan de Vriesestraat de heerlijkste drankjes gestookt. De Rutte Old Simon is bijvoorbeeld superlekker in een klassieke Manhattan cocktail en als je daar dan ook nog een vitello tonnato bonbon bij serveert, heb je helemaal een topmiddag!
Rutte Celery Gin
Misschien al eens gehoord van de Celery Gin van Rutte? Dat kan bijna niet anders, want dit godendrankje won maar liefst een de titel: Beste Gin in de categorie “Beste nieuwe geest of cocktail ingrediënt” op de 2016 World Leading Annual Spirited Award 2016 / Tales of the Cocktails in New Orleans! De smaak van celery is heel subtiel, maar zeker in combinatie met de tonen van kardemom echt heerlijk. Misschien wel mijn favoriete gin voor een klassieke G&T!
Rutte Sloe Gin
Sloe Gin wordt gemaakt van sloe’s (EN) of sleedoornbessen in het Nederlands. Rutte heeft geen eigen boomgaard, maar mag bij een landgoed in de buurt van de Biesbosch de sleedoornbessen uit de haag plukken. Sleedoornstruiken werden vroeger veel aangeplant op landgoederen, omdat er gemene stekels in zitten en zo goed het vee (en ander gespuis) van het terrein kon houden. En je kunt er dus ook een heerlijke Sloe Gin mee maken! Technisch gezien in Sloe Gin geen échte gin, maar meer een likeur; de sleedoornbessen worden gemacereerd in de gewone Rutte Gin en wordt daarna gemengd met een distillaat van sleedoornbessen. Zo behoud je wel de rozige kleur, maar is het geheel wat sterker in alcohol en smaak. Je kunt de Rutte Sloe Gin heel goed drinken met tonic voor een zomers aperitief of maak er met mousserende wijn een heerlijke Kir Royal van!
Rutte Old Simon
De Rutte Old Simon is misschien wel de ‘gekste’ genever in het rijtje en ook gelijk het oudste recept van de distilleerderij! De oprichter van de distilleerderij, Simon Rutte, maakte vanaf het prille begin in 1872 al jenevers en likeuren. Het recept van Old Simon Genever is dan ook echt van zijn hand. Old Simon Genever bevat enkele typisch Nederlandse specerijen, zoals jeneverbessen, maar bevat ook andere ingrediënten die kenmerkend zijn voor Simons unieke creativiteit, zoals noten, foelie en selderij.
Genever – Spijs
Ik ben uitgedaagd door Rutte en Cooper & Barrel om een passende gin/genever en spijs combinatie te bedenken met één van deze 3 toppers van Myriams hand. Ik vind de Old Simon zo’n bijzonder product dat ik daar graag mee aan de slag wilde. Het bijzondere aan deze genever zijn (voor mij) de combinatie met de verschillende noten; dus dat wilde ik ook zeker in mijn gerechtje terug laten komen. Ook de wat houterige en rokerige tonen in de genever deden me denken aan vlees- maar ook visgerechten; dus waarom dan niet een combi! ;)
Ik kwam uit op een klein bonbonnetje van Vitello Tonnato met lekker pijnboompitjes en rucola voor het notige gepaird met een klassieke cocktail met een twist: de Manhattan.
Rutte Old Simon in Manhattan met een vitello tonnato bonbon
Benodigdheden voor ± 4 personen (2 hapjes en 1 cocktail pp)
Vitello Tonnato bonbon
- 8 plakjes fricandeau
- 1 blikje tonijn 160 gram, uitgelekt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
- 2 handjes rucola
- 8 sprietjes bieslook
- theelepel extra vierge olijfolie
- peper/zout
Simon in Manhattan
- 200 ml Old Simon Genever
- 100 ml rode vermouth
- 8 dashes Angostura bitters
- 4 sinaasappelschilletjes
Bereidingswijze:
Maak eerste de hapjes:
- Blancheer de sprietjes bieslook 2 seconden in kokend water en laat afkoelen in ijswater.
- Meng in een kom de uitgelekte tonijn, mayonaise, kappertjes, geroosterde pijnboompitjes en peper/zout.
- Leg een plakje fricandeau op een snijplank en neem een theelepel van het tonnato-mengsel.
- Leg die in het midden van het plakje vlees en vouw de randen van het vlees naar boven.
- Zet het buideltje vast met een sprietje bieslook. Maak zo de rest van de bonbons.
- Meng in een andere grote kom de rucola met de extra vierge olijfolie en wat peper/zout en hussel even om.
- Leg wat rucola op een amuselepel en leg op elke lepel een vitello tonnato bonbon. Je kunt natuurlijk ook een grote schaal maken om mee rond te gaan.
Maak dan de Simon in Manhattan:
- Doe 50ml Old Simon Genever, 25ml rode vermouth en 2 dashes Angostura bitter in een hoog glas met ijs en roer even goed met een lepel zodat alle ingrediënten vermengen en afkoelen.
- Strain in een mooi glaasje en garneer met een schilletje sinaasappel.
- Maak zo ook de rest van de cocktails.
En je zult zien; alles komt echt heerlijk samen! De cocktail is notig, wat bitter, maar ook fruitig; het hapje is notig, ziltig en peperig. Heerlijk! Wij hebben gewoon alles met 2 personen opgegeten en gedronken. :)
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Rutte Distillateurs en Cooper & Barrel.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
MEER LEKKERE COCKTAILS:
Geef een reactie