Ron Abuelo Finish Collection XV Añejo Años

Misschien was het al wel opgevallen, mijn nieuwe grote liefde is rum! Zo veelzijdig, verwarmend en verrassend. Puur, in de mix of een over the top cocktail: I love it! Nu kreeg ik laatst een glaasje Panamese Ron Abuelo in mijn knuistjes gedrukt en dat smaakte naar meer. Ik vertel jullie graag meer over de Ron Abuelo Finish Collection XV Añejo Años. 

Ron Abuelo Finish Collection XV Añejo Años

Geschiedenis

Het begint allemaal in 1908, als de jonge Spaanse immigrant Don Jose Varela Blanco in Panama een suikerrietmolen bouwt. Vanaf 1936 gaat Jose ook zelf uit het suikerrietsap rum distilleren, die in Panama zeer geliefd wordt. In 1976 wordt een moderne installatie geopend en tot en met vandaag de dag is Varela Hermanos nog steeds een familiebedrijf, geleid door de derde generatie Varela.

Ron Abuelo Gate

Finish Collection

Na de introductie van de Finish Collection in Amerika en Frankrijk is nu eindelijk Nederland aan de beurt! De Finish Collection die ik heb getest bestaat uit drie Ron Abuelo rums met een inhoud van 200 ml elk. Maar ze zijn ook verkrijgbaar in 700 ml flessen. De rum heeft 14 jaar op Amerikaans eiken gerijpt en heeft daarna een finish van één jaar gehad op drie andere vaten. Bestaande uit Europese sherry-, cognac- en portvaten: Napoleon, met rijpe fruitaroma’s; Oloroso, die een evenwicht heeft tussen fruit/zoetheid en citrustonen; en Tawny, met lagen rood fruit en zomerbessen.

Ron Abuelo Finish Collection XV Añejo Años

Ron Abuelo president en kleinzoon Luis Varela: “Dit is rum met een Panamese hart en een pionierende ziel. Onze Finish Collection bevat onze meest dierbare reserves. We halen onze inspiratie uit een aantal van onze favoriete spirits en plaatsen in de wereld om rums te creëren voor zowel serieuze rumliefhebbers als nieuwe fans.”

Napoleon Cognac

Ron Abuelo Finish Collection XV Añejo Años

KLEUR:  Diep rood-amber
NEUS: Pruim, rozijn, geroosterd hout en cacao
PALATE: Fruitige maar droge tonen van vanille en hout. De zoet en bitters zijn volledig in balans met een lang, diep en elegant einde.

Oloroso Sherry

Ron Abuelo Finish Collection XV Añejo Años

KLEUR: Diep rood-amber
NEUS: Rokerig hout, cacao, steenvruchten, peer, citrus, complexiteit in de neus
PALATE: Citrus, geroosterde amandelen, peer, chocolade-rozijnen

Tawny port

Ron Abuelo Finish Collection XV Añejo Años

KLEUR: Diep rood-amber
NEUS: Cacao, vanille, rijp rood fruit
PALATE: Tonen van bessen, gedroogd fruit, vanille, pure chocolade en iets van vijgen. Zijdezachte balans tussen zoet en bitter.

Eindoordeel

De Ron Abuelo Finish Collection 3x20cc kost ±€75 (prijs oktober 2019), de grote flessen (70cc) ±€70 per stuk. Verkrijgbaar bij de betere vakslijters en online. Voor die prijs krijg je een mooie geschenkbox met één of drie 15-jaar oude rumfinishes. Hier zal je elke rumliefhebber een groot plezier mee doen.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Ook lekker ↓

Dit artikel is in samenwerking met Ron Abuelo Nederland tot stand gekomen, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.