Review: Zilt Zoet Zeeland

Van de week nog spinazie gegeten? Want voor dit epistel Zilt Zoet Zeeland (1,7kg!) over de Zeeuwse natuur, cultuur en gastronomie heb je wel spierballen nodig! 😉

Review Zilt Zoet Zeeland

Annette van Ruitenburg, expert op het gebied van streekproducten, Tanja van den Berge, culinair journalist en Ruth de Ruwe, natuur- en culinair fotograaf, zwerven voor dit boek langs de Zeeuwse eilanden. Het boek is groot, dik, beetje fluffy/zachte kaft en gevuld met recepten, artikelen, interviews en veel foto’s.

Review Zilt Zoet Zeeland

Het boek bestaat niet uit aparte hoofdstukken; het is één groot verhaal over Zeeland. Een zeer breed scala aan bedrijven (o.a. een schapenfokkerij, twee bierbrouwers, een wijngaard), restaurants (o.a. De Vierbannen, Inter Scaldes, De Gespleten Arent) en recepten (o.a. Zeeuwse moppen, scheermessen, lamsbout op de bbq, harderspiesjes) komen voorbij.

Review Zilt Zoet Zeeland

mammoeten vangen

Wat ik zelf ook erg leuk vind is dat ze zijn mee geweest op een Kor&Bot-tocht. Dat is een tocht over de Ooster- of Westerschelde met een kor (een soort schip) om fossielen mee op te vissen. Ik ben zelf ook een paar keer mee geweest op zo’n tocht (vanuit m’n oude werk bij Naturalis en mijn werk bij de werkgroep Pleistocene Zoogdieren), dus superleuk om dat hier terug te zien! Alleen jammer dat ze schrijft ‘Nou ben ik geen archeoloog’… Want dit soort wetenschap wordt bedreven door paleontologen! Archeologen doen Romeinen/Grieken en potjes/pannetjes (even heel kort door de bocht); paleontologen doen de mammoeten, dino’s en alle aanverwante zaken.. 😉

Review Zilt Zoet Zeeland

De recepten die in het boek staan zijn niet al te moeilijk, al zijn sommige ingrediënten (bv Zeeuwse kwark en Zeeuwse peperbollen) buiten Zeeland misschien iets minder goed verkrijgbaar. De vegetariërs die geen vis eten moeten even goed zoeken, bijna alle voor- en hoofdgerechten in dit boek bevatten vlees of vis.

Review Zilt Zoet Zeeland

Een nadeel is dat er geen index is. Ik wilde laatst opzoeken wat voor recepten er met mosselen in het boek stonden, maar dan moet je toch even zoeken. Gemiste kans, maar mocht het boek in een tweede druk verschijnen hoop ik dat ze een uitgebreide index toevoegen.

Review Zilt Zoet Zeeland

Mocht je zin hebben gekregen in een weekendje Zeeland staan achterin ook alle adresgegevens van alle bedrijven/restaurants waar ze in het boek over geschreven hebben.

Review Zilt Zoet Zeeland

Conclusie

Pluspunten:

 • heel uitgebreid epistel over de Zeeuwse kust
 • foto’s van de natuur zijn prachtig
 • leuke combinatie van bedrijfsleven, restaurants, cultuur, gewoontes en recepten
 • leeslintje
 • 60+ recepten
 • alle adresgegevens van alle bezochte bedrijven/restaurants

Minpunten:

 • geen index
 • archeologen i.p.v. paleontologen
 • sommige Zeeuwse producten alleen in Zeeland verkrijgbaar

Zilt Zoet Zeeland is niet een standaard kookboek maar ook een naslagwerk, een doorbladerboek en een latenwenogevengenietenvanzeelandboek. Ik ontdek altijd graag de leukste plekjes in eigen land, en de volgende keer dat Zeeland op de agenda staat ga ik zeker weer even neuzen in het boek om een culinaire tour uit te stippelen.. 😉

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Jaap schot schreef:

  Goeie morgen
  Ook in de reactie staat nu een fout
  Een Kor is geen schip maar het vistuig waar mee gevist wordt op de fossielen en natuurlijk altijd op Mossels
  Het boek is trouwers heel mooi en mooie foto’s
  Jaap schot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.