Review: Whisky van de Lage Landen

Whisky komt steeds meer in de belangstelling. Niet alleen door blogs (zoals mijzelf), maar ook door gepassioneerde distilleerders die de stap maken naar het whisky stoken. Er zijn meer Nederlandse en Belgische whiskystokers dan je denkt! Wieger Favier beschrijft in zijn boek Whisky van de Lage Landen 28 werkende (1 gesloten) en 14 potentiële stokerijen in dit boek.

Review: Whisky van de Lage Landen -  Wieger Favier

Bij de potentiële stokerijen is de whisky nog niet klaar om op fles te gaan, dus die kon nog niet geproefd worden voor dit boek. Het boek bevat verder heel veel kleine hoofdstukken over bijvoorbeeld water, alle productieprocessen van het maken van whisky, een aantal gerechten met whisky en een toekomstperspectief.

Review: Whisky van de Lage Landen - Wieger Favier

Review: Whisky van de Lage Landen - Wieger Favier

Grappig is dat ik al een aantal distilleerderijen kende van m’n ginartikelen; de stap van gin naar whisky is dus schijnbaar niet zo groot! Bijvoorbeeld bij IJsvogel, Kalkwijck, Zuidam en BioSpirits.

Review: Whisky van de Lage Landen - Wieger Favier

De verhalen over de verschillende whisky’s zijn uitgebreid en met veel foto’s. Leuk is ook dat er in het begin van het boek een kaartje is met daarop alle geproefde distilleerderijen. Achterin het boek staan wel de adressen van de distilleerderijen, maar geen info over een proeflokaal of openingstijden. Dat zou het wel makkelijker maken om zelf een dagje whiskyproeven uit te stippelen.

Review: Whisky van de Lage Landen - Wieger Favier

De gerechten met whisky snap ik niet zo goed. In het recept voor Limburgs zuurvlees zit niet eens whisky!

Conclusie

Pluspunten:

  • Leuke invalshoek
  • Voor elke liefhebber van whisky een uitgebreid naslagwerk

Minpunten:

  • Geen openingstijden of mogelijkheden tot bezoeken genoemd
  • De 4 recepten zijn een beetje saai

Voor een goed glas whisky hoef je niet meer helemaal naar Schotland of Ierland, zelfs in Nederland en België kun je je hart ophalen! In Whisky van de Lage Landen vertelt Wieger Favier over de vaak nog jonge whisky uit Nederland en Vlaanderen en over de distillateurs, hun passie voor drank en graan en voor hun regio.

Dit boek is beschikbaar gesteld door Forte Culinair

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.