Review: Kleine geschiedenis van de Nederlandse Keuken

Ik had al ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’ van Bill Bryson in de kast staan, dus daar moest ik gelijk aan denken toen ik de titel van dit boek zag. Ik heb samen met Shyama van Shyama in Boekenland dit boek gelezen en zelfs nog een receptje samen gemaakt.

REVIEW Kleine geschiedenis van de Nederlandse Keuken

Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken van Jacques Meerman is geen standaard kookboek, maar meer een geschiedenisboek en naslagwerk in één. Het is een aardige pil (helemaal geen kleine geschiedenis.. 😉 ) met 11 hoofdstukken vooral op tijd ingedeeld. We beginnen bij de Romeinen en gaan via de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw en de industrialisatie naar vandaag de dag.

REVIEW Kleine geschiedenis van de Nederlandse Keuken

De hoeveelheid informatie is bijna overweldigend. Wanneer kregen we in Nederland beschikking over exotische kruiden, fruit en groentes; hoe ontstonden bepaalde kooktechnieken; wat heeft Napoleon bijgedragen aan onze keuken? Zomaar wat vragen die je tegen kan komen in dit boek.

REVIEW Kleine geschiedenis van de Nederlandse Keuken

Er staan niet veel plaatjes of foto’s in het boek en de plaatjes die er zijn zijn niet al te groot. Je zult dus zeker bij de recepten niet echt een leidraad hebben.

REVIEW Kleine geschiedenis van de Nederlandse Keuken

Je kan dit boek als historicus lezen, maar ook als een kok zoals ik! Leuk juist om gewoon een ingrediënt eruit te pikken en dan in dit boek opzoeken wat de geschiedenis daarvan is. Een beetje zoals bij de Dikke van Dam van Johannes van Dam. Heb je ook weer wat achtergrondinformatie erbij aan tafel.

REVIEW Kleine geschiedenis van de Nederlandse Keuken

Shyama en ik maakten de gebraden kip met fenegriek uit de vroege Middeleeuwen. Waarschijnlijk stond dit gerecht ook bij Karel de Grote (ca. 757-814) op tafel! Supergrappig om op deze manier je avondeten te maken. En het smaakte ook nog heerlijk!

Gebraden kip in fenegriek

Er is een zeer uitgebreide bibliografie en register, maar er is geen los overzicht van de uitgewerkte recepten. Dat vind ik als thuiskok dan weer jammer.

Conclusie

Pluspunten:

  • Immense schat aan informatie
  • Leuk om bepaalde gebruiken of gerechten te kunnen volgen door de eeuwen heen

Minpunten:

  • Geen leeslintje
  • Blijft niet uit zichzelf openliggen door het formaat; maakt het lastig om te gebruiken tijdens het koken
  • Geen register van de uitgewerkte recepten
  • De plaatjes/foto’s hadden wel een prominentere plek kunnen krijgen
  • Het nawoord heeft opeens een hele zure toon, terwijl de rest van het boek zo positief is ingesteld

Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken van Jacques Meerman is geen standaard kookboek, maar meer een geschiedenisboek en naslagwerk in één. Een perfect handboek voor de thuiskok die meer wilt weten over de geschiedenis van zijn of haar eten.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.