Review: Koken voor Kardinalen

Meester-kok Bartolomeo Scappi is als kok in dienst geweest van diverse kardinalen én van paus Pius V. Zijn verhalen, recepten en tekeningen zijn in 1570 al uitgegeven en gedrukt in Venetië; maar in deze versie zijn de 6 (!) boeken vertaald door Ike Cialona en Jonah Freud in het werk Koken voor Kardinalen. 

Koken voor kardinalen

Het boek bestaat dus uit 6 boeken die ieder een eigen rol vervullen: boek 1 bevat een verhandeling tot zijn leerling Giovanni, boek 2 behandelt verschillende vleesgerechten, boek 3 behandelt de aard en nut van vis, boek 4 bevat adviezen voor de volgorde waarin met de gerechten opdient, boek 5 bespreekt taarten en pasteien en in boek 6 wordt gesproken over voedsel voor zieken en herstellenden.

Koken voor kardinalen

Naast de 6 hoofdstukken/boeken staat er ook een verslag in van de begrafenis van Paus Paulus III, afbeeldingen van alle keukenspullen die je nodig hebt als je voor kardinalen (en een Paus) moet koken, lijstjes van alle gerechten die serveert werden (en hoe de tafel gedekt moest worden) tijdens een diner en een paar (900!!) recepten. Onwijs uitgebreid dus!

Koken voor kardinalen

prentenboek

Toen ik het boek voor het eerst doorbladerde duizelde het me een beetje. Zoveel informatie komt er op je af. En de prenten zijn echt prachtig; jammer dat er geen prenten instaan van de verschillende gerechten.. Ik had graag gezien hoe het kasteel van deeg (gevuld met levende vogeltjes die blij wegfladderden als de pastei werd aangesneden) er uit had gezien!

Koken voor kardinalen

Ondanks dat de originele boeken in de zestiende eeuw zijn geschreven zitten er toch een hoop recepten bij die we ook nu nog kennen. Bijvoorbeeld gepocheerde (of gevulde) eieren, rijstepap, erwtensoep of gebakken tarbot. Andere gerechten zullen we misschien in de 21ste eeuw niet meer zo snel hier op tafel zetten: pastei gevuld met cavia (of slaapmuis), stoofpotje van landschildpad of gevulde geitenkop.

Koken voor kardinalen

Conclusie

Pluspunten:

  • Overweldigende hoeveelheid informatie over eten, koken, keukenspullen en gebruiken uit de 16de eeuw
  • Alle prenten worden aan het eind van het boek helemaal beschreven
  • Veel recepten die je nu ook prima zou kunnen maken
  • Groot stevig boek met stevige bladzijden
  • Leeslint

Minpunten:

  • Jammer dat er geen goede register is om naar specifieke recepten te zoeken
  • Geen afbeeldingen van gerechten

Ben je dol op de renaissance met al zijn pracht en praal, geschiedenis in het algemeen of heb je interesse in 16de eeuwse kooktechnieken, dan is dit boek perfect! Dit kookboek voor kardinalen zal je uren leesplezier opleveren!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Athenaeum – Singel Uitgeverijen

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.