Stauning Whisky – Single Malt uit Denemarken

“Mag ik van jou uit de categorie ‘Landen waarvan je niet wist dat er whisky wordt gemaakt’, Denemarken?” Na de bijzondere introductie met Starward Whisky uit Australië, in dit artikel aandacht voor de Deense Single Malt van Stauning Whisky. Want wist jij dat ze in Denemarken al sinds 2005 whisky stoken? Ik had geen idee! Tijd om daar dus even in te duiken.

Stauning Whisky - Single Malt uit Denemarken

De Stauning Distillery is gelegen in het westelijke deel van Jutland, net ten zuiden van een klein dorpje genaamd Stauning in de buurt van Skjern op een uur rijden van Billund Airport. De distilleerderij werd in mei 2005 opgericht door negen Deense whiskyliefhebbers en is de oudste whiskystokerij van Denemarken. Het idee begon ooit om een whisky te maken die lijkt op de geturfde whisky die op het Schotse eiland Islay wordt geproduceerd, maar dan met lokale Deense granen en Deens water.

Dat we vandaag de dag nog kunnen genieten van Stauning is eigenlijk aan één man te danken: whiskylegende Jim Murray. Murray proefde de whisky in 2006, kort nadat de negen vrienden achter Stauning Whisky hun eerste batch hadden getapt en sprak de woorden: “This could go on to be one of the best smoked whiskies in the world”. Alex Munch, één van de negen oprichters en CMO van Stauning Whisky: “Op dat moment hadden we de productie eigenlijk op pauze gezet. We hadden onze eerste batch gemaakt, bewezen dat we het konden, en we waren heel blij om het daarbij te laten. Als onze ontmoeting met Jim Murray er niet was geweest, weet ik niet zeker of Stauning Whiskey vandaag zou hebben bestaan.”

Zelfs René is fan

Bijzonder aan Stauning is dat ze als één van de weinige distilleerderijen in de wereld hun eigen graan mouten. Bij het oude Klosterlund Museum wordt nog turf gestoken op dezelfde manier als in de ijzertijd. Munch: “De geschiedenis en de heropleving van oude productiemethoden zijn erg belangrijk voor ons. Dat is onder andere bewaard gebleven in de nieuwe distilleerderij en de mouterij waar we onze eigen graan kunnen mouten om een ​​intensere smaak te creëren.”

Ook bijzonder is de clientèle van de mannen; maar liefst 3 Michelinrestaurants in Denemarken schenken hun whisky. En zelfs chef René Redzepi van het beste restaurant van de wereld (NOMA) is fan van de Stauning Single Malt. Die kan je in je zak steken!

Zelf bezoeken

Vandaag de dag maken de negen mannen (die begonnen zonder enige ervaring in het stoken van whisky, alleen het drinken) met de steun van Diageo en Distill Ventures, 900.000 liter whisky per jaar. In 2018 is de nieuwe distilleerderij in gebruik genomen; de oude distilleerderij in het gebouw ernaast is nu omgetoverd tot bezoekerscentrum. Een tour duurt rond de 90-120 minuten en eindigt met een tasting van drie verschillende Stauning Single Malts. Kosten hiervoor zijn rond de €22* per persoon.

*Als in december 2021, hier kunnen geen rechten aan worden verleend.

Verkrijgbaarheid

De verschillende Single Malts van de Stauning Distillery kun je bij de betere whiskywinkel kopen, of online via onder andere dramtime.nl en passievoorwhisky.nl.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Salud Distribution. Maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.