Aan de slag met heerlijke producten uit Zuid-Tirol!

Donderdag 22 november kregen we bij Keizer Culinair in Amsterdam de gelegenheid om aan de slag te gaan met heerlijke producten uit Zuid-Tirol. En dat hoef je mij geen twee keer te zeggen; ik ben namelijk dol op Zuid-Tirol! Fantastische wijnen, knapperige appels en verrukkelijke kastanjes; Zuid-Tirol is een foodie heaven!

Nu is er een extra tool om zeker te weten dat je met producten uit Zuid-Tirol te maken hebt. De Europese Unie (EU) heeft nu speciale labels ontwikkeld waarbij ze consumenten informatie geven over de oorsprong, kwaliteit en veiligheid van producten. Dit helpt de producenten ook tegen vervalsing! Producten met een kwaliteitslabel zijn uniek en onmiskenbaar en zijn niet te vergelijken met producten die claimen ‘hetzelfde’ te zijn. Deze labels zijn onder meer van toepassing op Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB kaas. Door het EU-kwaliteitslabel staan deze beschermde merken voor kwaliteit uit de regio Zuid-Tirol en zijn ze een voorbeeld van kwaliteit uit Europa.

Zelf even testen… 😉

We gingen natuurlijk niet alleen maar luisteren naar hoe goed de producten uit Zuid-Tirol zijn; we mochten natuurlijk proeven en gingen ook zelf met de producten aan de slag! Onder begeleiding van 24Kitchen chef Roberta Pagnier (zelf met Italiaanse roots) doken we de keuken van Keizer Culinair in!

Aan de slag met heerlijke wijn, kaas, speck en appels uit Zuid-Tirol!
Links: gnocchi met Stifler kaas      Midden: varkenshaas met speck      Rechts: panna cotta met appelsaus
Wijn Alto Adige DOC ​

Aan de slag met heerlijke wijn, kaas, speck en appels uit Zuid-Tirol!

Een fijne wijn; daar maak je mij natuurlijk altijd blij mee. Deze bubbels van Kettmeir gemaakt van 60% Chardonnay, 30% Pinot Bianco en 10% Pinot Nero zijn heerlijk fris met een lange notige afdronk. Wist je dat de DOC-benaming voor de wijnen van Alto Adige uit Zuid-Tirol al bestaat sinds 1971? Tegenwoordig is meer dan 98 procent van het totale wijnbouwareaal van Zuid-Tirol DOC-gecertificeerd.

Südtiroler Apfel BGA

Aan de slag met heerlijke wijn, kaas, speck en appels uit Zuid-Tirol!

De Südtiroler Apfel BGA​ wordt sinds 2005 door de EU erkend als een beschermde geografische aanduiding. En ik weet; de appels uit Zuid-Tirol zijn heerlijk! Met 300 dagen zon per jaar, voldoende regen in de lente en over het algemeen een zachte zomer en herfst biedt de regio de ideale omstandigheden voor het telen van appels tot op wel 1000 meter hoogte. Op dit moment dragen dertien soorten het kwaliteitslabel BGA: Braeburn, Elstar, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, Morgenduft, Jonagold, Pinova, Red Delicious, Topaz en Winesap. Je kunt ze natuurlijk zo eten, maar je kunt ze ook verwerken in gerechtjes! Denk bijvoorbeeld eens aan een lekkere panna cotta met appelsaus!

Südtiroler Speck BGA​

Aan de slag met heerlijke wijn, kaas, speck en appels uit Zuid-Tirol!

Südtiroler Speck BGA​​ is sinds 1996 een beschermde geografische aanduiding. Het motto van de producenten: “een beetje zout, een beetje rook en een heleboel frisse lucht”, is onderdeel van een ambachtelijke traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Alleen bij het beste spek wordt het logo van Zuid-Tirol in het zwoerd gebrand. Ik kon het natuurlijk niet laten om gewoon zo lekker van het spek te eten, maar het is ook heel lekker om bijvoorbeeld om een varkenshaasje te wikkelen en dan te bakken!

Stilfser BOB-kaas

Aan de slag met heerlijke wijn, kaas, speck en appels uit Zuid-Tirol!

Stilfser BOB-kaas​ wordt sinds 2007 door de EU erkend als de enige kaas in Zuid-Tirol met een beschermde oorsprongsbenaming. De productie van Stilfser Kaas kan worden herleid tot 1914! Deze kaas, typisch voor de regio en minimaal 62 dagen gerijpt, wordt gemaakt met verse koemelk van bergboerderijen in Zuid-Tirol op 1000 meter hoogte. De kaas is gewoon zo al heerlijk (heb ik ook even getest 😉 ) maar ik mocht zelf ricotta gnocchi met Stilfser maken! Kijk mij eens geconcentreerd zijn! 😀

Aan de slag met heerlijke wijn, kaas, speck en appels uit Zuid-Tirol!

Wat een heerlijke producten allemaal! Ik ben helemaal geïnspireerd om thuis ook aan de slag te gaan met deze topproducten uit Zuid-Tirol!


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.